Kultūras ziņas

Jau gatavojas skolēnu dziesmu un deju svētkiem

Kultūras ziņas

Gaidāms kontrastains Rudens kamermūzikas festivāla noslēgums

Filmu "Suņa skatiens" pirmizrādīs, skanot dzīvajai mūzikai

«Suņa skatiens»: filmas pirmizrāde un koncerts vienā seansā

Filmas pirmizrāde, koncerts vai kinoalbums? Netradicionāls pasākums šovakar norisināsies Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā. Ievas Aleksas filmas "Suņa skatiens" pirmizrādē filmas skaņas celiņš skanēs "dzīvajā" – grupas "Bel Tempo" un Anglijā dzīvojošās mūziķes Elīzas Legzdiņas izpildījumā.

Iesākumā bija mūzika. Tad izveidojās starptautiska komanda un radās filma "Suņa skatiens", kas piektdien, 13. oktobrī, piedzīvos pirmizrādi neparastā hibrīdseansā. 30 minūšu filmā puse atvēlēta dialogiem, puse – grupas "Bel Tempo" radītajai mūzikai, kas skanēs dzīvajā izpildījumā.

"Šis albums, "Pessimismus", ko radīja "Bel Tempo", tika uzrakstīts, pirms bija kādas idejas par filmu. Tad, iedvesmojoties no mūzikas, radās šis stāsts par jaunu jūrnieku, pieaugšanas stāsts, puisis no Vecmīlgrāvja ir dzīves un mīlas mutuļos un dažādos pārdzīvojumos," stāsta filmas režisore Ieva Aleksa.

"Bel Tempo" dalībnieki saka – līdz ar filmu grupas mūzika ir ieguvusi jaunu elpu. Pielāgojoties filmai, lielas izmaiņas muzikālajā materiālā nebija nepieciešams, vien pareizi salikti akcenti.

Jūlijs Melngailis, grupas "Bel Tempo" mūziķis, atklāj: "Tam albumam arī ļoti spēcīgs koncepts, varbūt klausītāji to neuztver tik spēcīgi, kā viņi to uztvers šodien, kad ir stāsts kopā ar to mūziku."

Lielākais izaicinājums bija sinhronizēt filmu ar dzīvo izpildījumu. Jūlijs Melngailis stāsta: "Mūsu risinājums ir diezgan interesants, mēs filmu laižam caur datoru. Nevis no projektora tur augšā, bet no datora, caur programmu, kurā taisa mūziku. Viss ir sakārtots, diezgan akmenī kalts, es domāju, nebūs problēmas vispār."

Galvenajā lomā filmā ir aktieris Kārlis Arnolds Avots, bet latviešu britu mūziķe Elīza Legzdiņa ne vien dzied muzikālo pavadījumu, bet iejutusies arī nāriņas tēlā. Filmas komandu viņa sauc par savu radošo ģimeni, tāpēc ir klāt arī pirmizrādē un novēl to izdzīvot ikvienam skatītājam.

"Es ceru, ka viņi sapratīs tēmu un to stāstu, ko mēs visi kopā esam radījuši. Arī visas Ievas skaistās domas un idejas, kas ir tur ienākušas iekšā. Es ceru, ka viņi izbaudīs to un sapratīs, ka tā ir tāda multidimensionāla latviešu mākslas izrāde," teic Elīza Legzdiņa.

Filmas veidotāji cer, ka "Suņa skatiena" atklāšanas seansam sekos vēl citi – gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti