Kalibrēt iekšējo kompasu. Pārdomas par hibrīdfilmu «Suņa skatiens»

Piektdien, 13. oktobrī, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) pirmizrādi piedzīvos režisores Ievas Aleksas hibrīdfilma – mūzikas kinoalbums "Suņa skatiens", kurā galveno lomu atveido Kārlis Arnolds Avots un svarīgu lomu spēlē grupas "Bel Tempo" mūzika.

Ūdens ir daudznozīmīgs simbols gan cilvēka individuālajā izaugsmē, gan pāra būšanā. Filmas prologā jaunā jūrnieka Valtera pasaulē skatītājus plūstoši ienes "Bel Tempo" mūzika, kas jau filmas sākumā dod atslēgas vārdus par to, ka galu galā viss ir pārejoši. Un tomēr, lai nonāktu pie šīs atziņas, Valteram vēl ir jātiek pāri viļņiem, kas viņa gadījumā ir lēmumu pieņemšana gan karjeras, gan romantiskās dzīves attīstībā.

"Suņa skatiens" tapis uz 16mm filmas, gleznaini iekapsulējot arī Rīgu arī tās šķietami pelēcīgākajos rajonos – redzam Vecmīlgrāvja raupjo kiču, Vecdaugavas dabiskumu, centrālās stacijas liktenīgumu, bāra "Auss" neona gaismu vilinājumu. Un pārņem sajūta, ko saucam par "sapņošanu vaļā acīm". Arī šī filma turpina aizvadītajos gados latviešu kino aktuālo pieaugšanas tēmu jeb šajā filmā to sauc par "iekšējā kompasa kalibrēšanu". Kārlis Arnolds Avots sevī iemieso Romantisma laika varoni, kad emocionālā pasaule pārņem racionālo un cīņa par ideāliem notiek iekšienē. Vai ārpasaule viņu konfrontēs?

Filma "Suņa skatiens"
Filma "Suņa skatiens"

Šo filmu var uzskatīt arī par grupas "Bel Tempo" minialbuma "Pessimismus" vizuālo albumu. To skatoties, atcerējos par zviedru mūziķes Tūves Lo (Tove Lo) filmu "Blue Lips", kuras pamatā ir dziedātājas albuma "Blue Lips [lady wood phase II]" mūzika un tās galvenās varones – divas draudzenes – izdzīvo dažādas jaunības peripetijas. Protams, lielāko rezonansi ieguvuši, piemēram, Beyonce vai Toma Jorka mūzikas vizuālie albumi. Latvijā šāda sadarbība visbiežāk notiek vienas garākas kompozīcijas ietvaros, jo šādu hibrīdprojektu attīstīšana prasa lielus finansiālus ieguldījumus. Tādēļ šāda kino un mūzikas nozares sadarbība filmā "Suņa skatiens" ir ne vien mākslinieciski skaista, bet arī vērtīgs atskaites punkts kopējā nozares attīstība.

Grupa "Bel Tempo", kuras kodolu veido Jūlijs Melngailis un Andis Ansons, savu mini albumu "Pessimismus", kas ir filmas iedvesmas pamatā, izdeva 2022. gada vasarā. Koncertos "Bel Tempo" ir izauguši līdz lielākam sastāvam, iegūstot indīroka skanējumu. Grupas mūzikas atšķirība ir meklējama tieši smalkajā pieejā cilvēka jūtu pasaulei – "Bel Tempo" arī skumjus, ilgpilnus notikumus spēj izstāstīt mierpilni un iedvesmojoši. Dziesmā "DeepBluSea" dzirdama talantīgā Elīza Legzdiņa, kuras mūzikas dzīve notiek vienā no lielākajiem mūzikas epicentriem – Londonā. Arī viņa epizodiski redzama "Suņa skatienā", atdzīvinot nāriņas tēlu. Savukārt Jūlijs Melngailis ir viens no jūrniekiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Piektdien, 13. oktobrī, kino "Splendid Palace" Mazajā zālē filmas mūzikas daļas "Bel Tempo" nospēlēs dzīvajā. Ja tomēr uz šo kino seansu nepaspēt, tad "Suņa skatienu" laika posmā līdz pat 22. oktobrim varēs noskatīties arī online.rigaiff.lv.

Vairāk par Rīgas Starptautisko kino festivālu:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti