Citi notikumi kultūrā

Jānim Kubilim - 100. Intervija ar jubilāru

Citi notikumi kultūrā

"Riga IFF Awards | Rīgas Starptautiskā kino festivāla apbalvošanas ceremonija"

Rīgas Starptautiskā kino festivāla atklāšana

VIDEO. Riga IFF atklāšanas svētki un filma «Dievzeme»

12. oktobra vakarā ar bravūrīgās kungfu komēdijas "Neredzamā cīņa" Baltijas pirmizrādi iesākās Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) desmitgades svinības. Atklāšanas pasākuma sarkanajam paklājam varēja sekot līdzi LSM.lv tiešraidē, savukārt uzreiz pēc tam interneta tiešraides skatītājiem bija iespēja noskatīties festivāla pērnā gada galvenās balvas laureāti – filmu "Dievzeme".

Tiešraidē no Riga IFF atklāšanas sarkanā paklāja kino kritiķe Daira Āboliņa sarunājās ar kino veidotājiem, festivāla žūriju un viesiem, lai noskaidrotu, kas šogad sagaida festivāla skatītājus.

Kinoteātrī "Splendid Palace" festivālu šogad atklāja režisora Rainera Sarneta jaunākā kino darba – igauņu kungfu komēdijas "Neredzamā cīņa" ("The Invisible Fight") – Baltijas pirmizrāde.

Savukārt interneta tiešraides skatītājiem piedāvājām islandieša Hlinura Palmasona filmu "Dievzeme", kas pērn kļuva par festivāla Pilnmetrāžas konkursa uzvarētāju un ko žūrijas locekļi izcēla kā "daudzslāņainu kinematogrāfisku pieredzi, kas nemitīgi attīstās un veido saspēli ar skatītāju gaidām".

Filma "Dievzeme" portālos LSM un Replay.lv 12. oktobrī un vēl 24 dienas pēc tam būs skatāma tikai Latvijas teritorijā.

Par filmu "Dievzeme"

"Tur ir viegli sevi pazudināt," skan bīskapa ceļavārdi jaunajam dāņu mācījam Lūkasam, dodoties uz Islandi. 19. gadsimta nogalē sala, kur vasarās saule nekad nenoriet, savā skaudrumā biedē un vilina. Misionārs turp kuģo – viņš ir gatavs velt akmeni pēc akmeņa, lai uzbūvētu baznīcu un uz fotoplatēm iemūžinātu vietējos ļaudis. Viņa pavadonis ir ticīgais islandietis Ragnars ar granītcieto raksturu – viņš zina, kā lasīt upes, verdošās lavas atklāsmes un kaulus izmērcējošās Dieva dusmas. Jo vairāk Lūkass ļaujas ainavai, jo vairāk viņš attālinās no sava mērķa.

Vietējai auditorijai pazīstamā islandiešu vizuālā mākslinieka un režisora Hlinura Palmasona ("Balta, balta diena", 2019) jaunākais darbs ir hipnotisks ainavisms par ticības sētu apņēmību un nolemtību. Islandes dabas monumentalitāte – tā ir neatkarīga filmas varone – tiek vizuāli ieslēgta 35mm filmējumos. Palmasons sašķoba Ingmara Bergmana ticības drāmu atziņas, tomēr ļauj ieraudzīt Ingvara Sigurdsona spītniekā Ragnarā aktiera Maksa fon Sīdova aprises. Kannu "Īpašā skatiena" konkursā iekļautais darbs ir vieliska pieredze, kas audiāli un vizuāli ieskauj un neatlaiž.

Par Riga IFF

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, Riga IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" Rīgā, un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti