Kino daudzveidība atgriezīsies. Kultūras ieteikumi šai nedēļai

Kino daudzveidība atgriezīsies. Būs dzīve arī pēc "Openheimera" un "Bārbijas", filmu pirmizrādes jau uz starta līnijas. Teātri sāk sezonu. Vasaras izklaides vēl var noķert aiz astes brīvdabas estrādēs, filmu seansos zem zvaigznēm. Kultūras ieteikumu izlasi šai nedēļai piedāvā "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

Sandro Millers. Bērts Stērns / Merilina rozā rozēs (no pēdējās sesijas, 1962). 2014.
Sandro Millers. Bērts Stērns / Merilina rozā rozēs (no pēdējās sesijas, 1962). 2014.

"Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem"

Džons Malkovičs, tas pats, kurš pašlaik sastopams Rīgas ielās, jo īpaši kvartālā ap Dailes teātri, kur ļoti intensīvi turpinās mēģinājumi jaunajai izrādei "Leopoldštate". Malkovičs režisora ampluā. Ko pašlaik izbauda latviešu aktieri? Malkovičs, pats būdams izcils aktieris, bieži baudījis apzīmējumu: cilvēks ar daudzām sejām. Bet projekts "Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem" solās būt vasaras nogales izaicinošākais notikums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē, kas tiks atklāts 26. augustā! Kubiešu izcelsmes amerikāņu fotogrāfs Sandro Millers savu ilggadējo draugu un modeli Džonu Malkoviču lūdzis attēlot un pārfrāzēt ikoniski slavenus portretus. Jūs nekļūdīgi atpazīsiet Merilinu Monro, pat ja tas ir Džons Malkovičs! Katra fotogrāfija ir inscenēta loma vienā kadrā. Ironiski, teatrāli, krāšņi un rosina domāšanu.

Filma "Jaunais kinoteātris "Paradiso""
Filma "Jaunais kinoteātris "Paradiso""

"Jaunais kinoteātris "Paradiso""

24. augustā pulksten 18.30 ar itāļu režisora Džuzepes Tornatores 1988. gada filmu "Jaunais kinoteātris "Paradiso"" tiek atklāta "Splendid Palace" 100. jubilejas rudens sezona. Šīs filmas šarms ir gūti izpaužams vārdos, tas ir kā liels vēsturisks romāns, kura galvenā mūza ir kino. Pasaulē nemaz nav tik daudz filmu, kuru galvenā darbības, drāmas un mīlestības vieta ir kinoteātris. Galvenajā lomā franču kino personība Filips Nuarē atveido kinomehāniķi, kurš sadraudzējas ar mazu zēnu un viņi abi kopā bauda pasauli uz ekrāna, viens otru iedvesmojot. Filmā skan komponista Ennio Morikones liriski smeldzīgā mūzika, kas ir vērtība arī pati par sevi. Varbūt būs jāraud.

"Afekti un atmiņas. Par sajūtām un Latvijas kino"

Grāmata, kas liks ne tikai uz filmām paskatīties citādi, bet varbūt arī ieskatīties pašam savās sajūtu un atmiņu attiecībās ar kādu kino darbu. Kino zinātnieces Ingas Pērkones "Afekti un atmiņas. Par sajūtām un Latvijas kino" ir ne tikai novatoriski pētnieciska, bet arī personiska. Inga Pērkone ir viena no nedaudzām Latvijas kino pētniecēm, kura konsekventi meklē aktuālus teorijas rakursus katram savam rakstu darbam un ievieto to pasaules aktuālajos kontekstos. Taču šī grāmata negaidītā veidā raisa līdzpārdzīvojumu un atklāj kino skatīšanās kaislību, kas nenoliedzami piemīt pašai grāmatas autorei. Jūs drīkstat neko nezināt par afekta teoriju un sekot sajūtu plūsmai, kas atduras pret daudzām svarīgām latviešu filmām, sākot ar klasiku "Šķēps un roze", "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili", "Kārkli pelēkie zied" un beidzot ar Signes Baumanes "Akmeņi manās kabatās" un "Pupu mizas par seksu". Grāmata šovasar iznākusi izdevniecībā "Neputns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti