Dienas ziņas

Praida gājiens Rīgā aizvadīts stingrā policistu uzraudzībā

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Brīvdabas muzejā ielīgo Jāņus

Brīvdabas muzejā sien sieru, pin vainagus un iet rotaļās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kā ikvieniem svētkiem, arī Jāņiem ir jāgatavojas. Jābrūvē alus, jāsien siers un jāatkārto Jāņu dziesmas. Ielīgošanas pasākumi pa īstam sāksies nākamajā nedēļā, bet jau šodien varēja iegriezties rotaļās un atsvaidzināt Jāņu tradīcijas Rīgā, Brīvdabas muzejā. Arī laiks bija – kā ap Jāņiem. 

Saimniece Ilze Briede smejas, ka bez obligātajām sastāvdaļām siera siešanai galvenais ir laba saimniece. Viņa sieru gatavojusi arī no veikalā nopērkamā piena. Ir arī savi buramvārdi. Tomuļmātes teikto "Skroderdienās Silmačos" – “pret rītiem un vakariem, pret tukšajiem ziemeļiem” – var izmantot arī sienot Jāņu sieru. 

"Pret rītiem atdod visu lieko un tad, kad izlej veco ūdeni, tad var liet iekšā jauno. Var iedomāties visu, ko vēlies, jaunu vainagu, jaunu vīru, jaunu kleitu," skaidro siera siešanas meistarklases vadītāja Ilze Briede. 

Tikmēr citā sētā apmeklētāji satupuši pie Jāņu zālēm. Tur top vainagi. Miks darina savu pirmo vainagu abām meitām – Amikai un Jasmīnai, kas palīdz, izvēloties, kuru Jāņu zāli pīt vainagā. 

"Katrs vainags ir unikāls, jo katrs izvēlas savus ziedus, un arī pin, cits ciešāk, cits vaļīgāk, tas atkarīgs no rakstura," stāsta muzejpedagoģe Ieva Bērziņa.

Pinot vainagus, jau var dzirdēt, kā ieloka balsis dziedātāji. Pēc Jāņu dziesmām iegriežas arī rotaļas. Tajās tiek ierauti arī paši kūtrākie apmeklētāji. Un kad pakļaujas vibrācijām, tad apstāties ir grūti. 

"Šis ielīgošanas laiks ir brīnišķīgs, to mēs vienmēr izdzīvojam arī paši," saka Siguldas folkloras kopas “Senleja” vadītāja Anda Skuja.

Ļaujoties Jāņu vibrācijām, sāk līt lietus. Kā pa Jāņiem. Kā aizbaidīt lietu?

"Jāsaka: "Nelīsti!"," pamāca Anda Skuja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti