Dziesmai jāpaņem ar pirmajām notīm. Ulda Ziediņa, Lauras Leontjevas un Ulda Cīruļa «Muzikālās bankas» Top 15

Mūsdienās labai dziesmai ir jāpaņem ar pirmajām notīm un uzreiz jāsāk skanēt galvā, jo cilvēkiem vienkārši nav daudz laika iedziļināties. Šāda īpašība piemīt vairākām šī gada "Muzikālās bankas" dziesmām. Fināla balsojumā iekļuvušās dziesmas Latvijas Radio 2 raidījumā vērtēja Latvijas Radio bigbenda trombonists Uldis Ziediņš, diriģente un dziedātāja Laura Leontjeva un dīdžejs, producents un Latvijas Radio 5 mūzikas redaktors Uldis Cīrulis. 

2. janvārī sākās fināla balsojums par gada vērtīgāko popa un roka dziesmu Latvijas Radio 2 rīkotajā aptaujā "Muzikālā banka 2023". Līdz 15. janvārim 25 fināla dziesmas vērtēs klausītāji un "Muzikālās bankas" eksperti, bet 16. janvārī tiks paziņotas tās 15 dziesmas un to izpildītāji, kuri dosies uz Daugavpili un cīnīsies par gada vērtīgākās dziesmas titulu. Pirmo reizi aptaujas vēsturē šogad uzvarētāju starp 15 fināldziesmām noteiks tikai un vienīgi klausītāju un skatītāju balsojums ceremonijas tiešraides laikā 27. janvārī īsi pēc pulksten 21.00 Latvijas Radio, LTV1 un LSM tiešraidē no Daugavpils Olimpiskā centra.

Dziesmai jāpaņem ar pirmajām notīm. Ulda Ziediņa, Lauras Leontjevas un Ulda Cīruļa «Muzikālās bankas» Top 15
00:00 / 59:51
Lejuplādēt

Kāds izskatītos "Muzikālās bankas" finālistu saraksts, ja 15 labākās dziesmas izraudzītos tikai Uldis Ziediņš, Laura Leontjeva un Uldis Cīrulis? 

15. vieta. "Viņa ir mana terapija" – Aija Andrejeva, Olga Rajecka

Uldis Cīrulis šo dziesmu no Top 15 būtu svītrojis, Laura Leontjeva arī, savukārt Uldim Ziediņam tā atrastos augstajā trešajā vietā.

Ulda Ziediņa vērtējums: "Man tagad jābūt advokātam. Pirmkārt, trāpījās tā, ka šī bija viena no pirmajām dziesmām, ko noklausījos. Man ir ierakstīts viens vārds – forši, un diezgan augsta atzīme, jo es liku balles. Šī dziesma atšķirībā no dažām citām, turpinot klausīties pārējās, neslīdēja uz leju. Tā, man liekas, ir diezgan tāda pat bērnišķīgi naiva, bet tajā pašā laikā apskatījos, ka mūzikas autors ir Kārlis Lācis, un tas kaut kā mazliet ietekmēja manu respektu pret šo dziesmu. Šī bija dziesma, kuras argumentu, kāpēc tā ir tik augstu, es īsti nevaru pamatot, izņemot to vienu vārdu – forši. Vienkārši šķita, ka šī ir forša dziesma."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Man tik ļoti abas šīs dāmas patīk katra pati par sevi, un tā doma pēc būtības ir fantastiska, un es tiešām redzu viņām tādu balādi, kurā var riktīgi izdziedāties kaut ko tādu, bet tieši šai dziesmai… Nenotika manī tā rezonanse šajā reizē."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Es laikam šo dziesmu klausījos ar sirsniņu, un tā vienkārši neiekrita."

14. vieta. "Smaidot" – Jānis Stībelis

Uldis Ziediņš šo kompozīciju licis ārpus Top 15, Uldis Cīrulis 14. vietā, bet Laurai Leontjevai tā atrastos 12. vietā. 

Lauras Leontjevas vērtējums: "Ļoti skaisti ir tas, ka dziesmas nosaukums tiešām raisa šo sajūtu klausoties, ka man ir tā labi, man gribas smaidīt un godīgi pateikt – paldies. Tieši tik vienkārši."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Man patika tas grūviņš, kas tur dziesmas sākumā ir un turpinās. Tas man šķita ļoti nu... mūsdienīgi."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Tagad būs tāda ļoti neomulīga situācija, jo man tieši tas grūviņš likās ļoti tāds labs 90. gadu grūviņš, un šī dziesma īstenībā ir ļoti līdzīga iepriekšējai pēc tās sajūtas un tā smaida, bet man tieši tā sajūta, ka tā ir ne no šī gadu tūkstoša, šo dziesmu topā neielika."

13. vieta. "Paved mani (tuvāk man pašai)" – Aminata

Ulda Ziediņa Top 15 šī dziesma ierindojas 14. vietā, Uldim Cīrulim 11. vietā, bet Laura Leontjeva šo dziesmu atstājusi ārpus labākajām 15. 

Ulda Ziediņa vērtējums: "Šī dziesma – viss tur ir kārtībā gan ar tekstu, gan piedziedājuma lipīgumu, bet tas lipīgums bija, nu.. Mazliet pietrūka kaut kā atšķirīga. Ja man būtu jāsaka, Aminatai acīs skatoties, es teiktu, ka viss ar šo dziesmu ir kārtībā, turpini tāpat, un varbūt ar nākamajām atnāks kaut kas tāds, kas dziesmu [padarīs unikālu]. Jo šī dziesma diezgan maz skanēja galvā pēc tam."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Man arī šķiet, ka viss ir kārtībā ar šo dziesmu, it kā viss ir, bet kaut kā pietrūkst, kaut kāda viena momenta."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Man ļoti, ļoti patīk Aminatas balss, tā ir viena no vispār manām favorītēm, bet šajā dziesmā es to nedzirdēju. Man šķiet, ka Aminata ir tik spēcīga, un tās dziesmas, kas mani saviļņo, ir viņas lielās dziesmas, tās balādes, kur var viss viņas [balss] diapazons vienkārši mirdzēt."

12. vieta. "Baļļīte" – "Citi zēni", "Labvēlīgais tips"

"Citu zēnu" un "Labvēlīgā tipa" sadarbību Uldis Cīrulis ierindojis astotajā vietā, bet Uldis Ziediņš pat septītajā. 

Lauras Leontjevas vērtējums: "Man ļoti patīk viss, kas ir dziesmas apakša, man patīk skanējums, kas veido pavadījumu, bet man šķita, ka šīs savienības tekstiem vajadzētu būt tik trāpīgiem, lai man ir jāsmejas. Te ironijas deva ir klātesoša, bet es gaidu vairāk no viņiem, es gaidu vairāk tieši teksta ziņā. Lai man vēders jātur!"

Ulda Cīruļa vērtējums: "Esmu tieši par to producēšanas faktoru šajā dziesmā, tur viss ir noproducēts ļoti smuki, ļoti pareizi, un viss tur ir kārtībā. Pēc sajūtām – nav mans žanrs."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Tad, kad es jau gandrīz biju iesniedzis anketu, man šī dziesma bija 15. vietā, un tad es izgāju vēlreiz visam cauri un sāku spēlēt dziesmu dueļus, teiksim, priekšpēdējo salīdzinot ar pēdējo, un secināju, ka – nē, šī tomēr ir labāka. Es arī nedzirdu šajā dziesmā īstu tekstu, bet man vispār šķiet, ka ansamblis "ar liekām štukām" necenšas ļoti dziļi uzrunāt ar dzeju. Te ir vairāk sajūta un ballīte, un tā ballīte kāpa un kāpa, un beigās apdzina dažus muzikālus lielgrandus tieši ar to sajūtu, ka tas ir hits pat bez teksta."

11. vieta. "Tikai savā iztēlē" – Patrisha

Augstajā piektajā vietā šo dziesmu lika Uldis Cīrulis, Uldim Ziediņam tā atrodas devītajā vietā, bet Laura Leontjeva būtu teikusi – nē, tai nav vietas Top 15. 

Ulda Cīruļa vērtējums: "Te atkal ir tā producēšana, un man arī šķita, ka šajā skaņdarbā ir atrasts smuks balanss starp popmūziku un deju mūziku."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Man šī bija dziesma, kuru tiešām izvilka teksts. Nevarētu teikt, ka es ļoti identificējos ar to un tajā kaut ko sev sadzirdēju, bet bija ļoti skaidrs, par ko ir dziesma, un es ļoti labi varu iedomāties cilvēku kategoriju vai Latvijas Radio 5 klausītājus, kuri šo dziesmu zina un ballītēs tai dzied līdzi. Laba popmūzika ir vajadzīga."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Ja ir uzsvars uz dziesmu, kas, manuprāt, ir labākā dziesma šajā gadā, tad man gribētos spēt just kaut ko. Šajā gadījumā, es domāju, vai ir tā, ka man gribas dejot? Nē, tādas sajūtas man nav. Vai man gribas līdzi pārdzīvot? Arī ne. Man palika sajūta, ka dziesma ir forša, bet kaut kur šīs klātesamības pietrūka."

10. vieta. "Pērkons pāries" – Aija Andrejeva

Par šo dziesmu visi eksperti bijuši vienisprātis, ka tai ir jābūt Top 15. Laura Leontjeva to ierindojusi augstajā septītajā vietā, Uldis Cīrulis 13., bet Uldis Ziediņš astotajā.

Lauras Leontjevas vērtējums: "Ļoti uzrunāja šī dziesma un tā sajūta, ka Aija sevi ir visu izdziedājusi, to savu spēju iet tālāk un pārvarēt. Es ļoti pārdzīvoju līdzi, un pāris akordu secības ir tādas, ka man uzreiz ir skudriņas."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Ir grūti distancēties no tā, ka Aijai ir bijis grūts gads, un viņa visu to ir salikusi šajā dziesmā, ka viņa ir tiešām izkliegusi savu iekšējo sāpi, un šī dziesma ir viņas terapija kaut kādā ziņā. Līdz ar to bija ļoti grūti šo dziesmu klausīties kā vienkārši dziesmu. Klausoties to, esmu pierakstījis – rokbalāde. Mums katram vajag dzīvē posmu, kad rokbalādes aizķer."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Skaidrs, ka viss ko dara Aija ar savu balsi un uz skatuves, ir fenomenāli, un viņa šeit to parādīja, bet man laikam pietrūka mūsdienīguma."

9. vieta. "Karalienes valsis (dame la mano)" – "Prāta vētra"

11. vietā šo dziesmu liktu Uldis Ziediņš, Uldis Cīrulis 10., bet Laura augstajā sestajā. 

Ulda Ziediņa vērtējums: "Šī dziesma ir no man pašam personīgi diezgan tuva žanra, un tas ir "Prāta vētras" mūzika, kura labi skan fonā, kura nav uzmācīga un kura nav uzbrūkoša, bet man šķiet, ka "Muzikālajā bankā" vajadzētu tieši pretēji, vajadzētu dziesmu, kura tev nāk virsū un saka – mēs esam labākie. Šī dziesma šķita drusku par maigu. Dziesma ir ļoti kvalitatīva, bet tas viņu brieduma miers… Es ļoti gaidu, kad viņiem visiem būs kaut kādas krīzes, tāda kopīgā krīze, kas radīs kaut ko sprādzienveidīgu."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Šeit sentimentam ir liela klātbūtne. Es pilnīgi sajutu "Maybe" klātbūtni, dziesmas, kas tiešām man bija viena no mīļākajām dziesmām tajā laika periodā. Šeit ar tādu vieglu pieskārienu es dabūju atpakaļ to sajūtu. Man laikam tieši patika šis atturīgums. Tas bija tas, kas mani uzrunāja."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Man šī dziesma patīk, un man ir ļoti liela cieņa pret visu, ko "Prāta vētra" ir izdarījusi un dara. Taču šai dziesmai bija tā, ka es to noklausos, it kā atceros, bet tad pēc piecām minūtēm vairs nevaru melodiju atcerēties. Es nevarēju pieķert to, ka tā manī "sēž"."

8. vieta. "Ilgošanās zvani" – "Astro’n’out"

Uldis Ziediņš šo skaņdarbu novērtējis ar 12. vietu, Uldis Cīrulis ar augsto ceturto, bet Laura Leontjeva ar 11. pozīciju. 

Ulda Cīruļa vērtējums: "Šis skaņdarbs ir pilnīgs pretstats iepriekšējam. Man tas iesēdās ausī un kā tāds ausu tārps visu laiku galvā dzīvoja. Man tā šķita ļoti laba popmūzika."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Man arī patika šī dziesma tieši caur gaišumu, tā ir tāda gaiša labsajūtas mūzika." 

Ulda Ziediņa vērtējums: "Man atkal šī dziesma negribēja nekādi lipt iekšā, jo, atverot sarakstu un paskatoties uz šo dziesmu, bez klausīšanās man tā neatnāca atpakaļ."

7. vieta. "Lauzto šķēpu karaļvalsts" – Dons

Laura Leontjeva Dona dziesmu ierindojusi ceturtajā vietā, Uldis Cīrulis sestajā, bet Uldis Ziediņš tikai 13. 

Lauras Leontjevas vērtējums: "Man patika saturs un izpildījums – roku rokā. Man patika tas, ka Dons radīja emocijas."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Ļoti kvalitatīva dziesma, un vairāk man nav ko piebilst."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Ļoti kvalitatīva dziesma. Donam joprojām ir ja ne pats, tad viens no spēcīgākajiem vīriešu vokāliem, kāds mums Latvijā ir, bet man vienkārši ļoti pietrūkst brīža, kad Donam beigs sāpēt. Man ļoti gribas viņu vairāk dzirdēt mūzikā, kas ir priecīgāka, jo man šķiet, ka viņam dzīvē nemaz tik slikti, kā tajā dziesmā skan, neiet. Līdz ar to man kaut kā negribas tam noticēt."

6. vieta. "Spēlē savā burvju flautā" – Intars Busulis

Šo dziesmu kā gada vērtīgāko novērtēja Laura Leontjeva, taču Uldis Cīrulis to ierindoja vien 12. vietā, bet Uldis Ziediņš – 10. 

Lauras Leontjevas vērtējums: "Šeit man salikās viss. Es laikam teiktu, ka dziesmas kopējais stāsts un izpildījums ar mani rezonēja tik ļoti, ka es.. Man šķiet tik svarīgi kaut kādos brīžos izlīst ārā no saviem būriem un doties drosmīgi uz priekšu. Kad šī dziesma skan, tad katru reizi man emocionāli ir tāda sajūta."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Vienīgais, kas mani personīgi aizturēja, ir pirmais pants."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Pirmajā pantā viņi secināja, ka Intaram tā dziesma ir par zemu, un viņi to nepārdziedāja, bet vienkārši uztaisīja pēc tam to modulāciju un pavilka visu augstāk. Izlaboja kļūdu, tā teikt, tiešajā ēterā. (smejas) Es saprotu visu, ko saka Laura, bet man šķiet, ka Intars kā komponists ir ļoti laba, kārtīga komponista ceļa sākumā. Viņš var vēl labāk."

5. vieta. "Es gaidu ziemu" – "Triānas parks"

Ekspertiem par šo muzikālo kompozīciju bija ļoti līdzīgs vērtējums. Laura Leontjeva šo dziesmu ierindoja piektajā vietā, Uldis Cīrulis septītajā, Uldis Ziediņš sestajā. 

Ulda Ziediņa vērtējums: "Man šī dziesma sākotnēji bija vēl augstāk, jo mūsdienās labai dziesmai ir jāpaņem no pirmajām notīm, tā ir. Cilvēkiem nav daudz laika iedziļināties. Mani šī dziesma no pirmajām notīm paķēra, un es to ieliku diezgan augstu, un tikai pēc tam, klausoties vairākas reizes citas dziesmas, tās paskrēja priekšā. Līdz ar to tas, kas ir vajadzīgs labam hitam, kad tu ieslēdz radio, dzirdi pirmās notis, un tās tev uzreiz sāk skanēt galvā – tas šai dziesmai bija, tāpēc es to lieku augstu. Arī piedziedājums ir lipīgs."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Vieda dziesma. Dziesma, kas palīdz kļūt labākam."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Ļoti laba popmūzika. Vienkārši citas dziesmas bija labākas."

4. vieta. "Cik tālu vēl?" – Chris Noah

Uldis Cīrulis Chris Noah dziesmu ierindoja augstajā trešajā vietā, Uldis Ziediņš piektajā, bet Laura Leontjeva salīdzinoši zemāk – 10. vietā. 

Ulda Cīruļa vērtējums: "Es sekoju līdzi, ko Chris Noah dara, un šis ir viņa pirmais skaņdarbs latviešu valodā. Man liekas, ka viņš ar savu raksturu, savu stilu, ir estētiku skaņdarbā ļoti labi ieturējis – gan atsaucot atmiņā 80. gadus, gan mūsdienas. Ļoti smuki."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Man viņš tikpat labi varētu būt arī pirmais, tikai sastājās tā, kā sastājās. Man ir pierakstīts viens vārds – svaigi. Šādu sajūtu un šādu kvalitāti mūsu popmūzikā vajag kultivēt, lai no tās mācās arī citi. Šī dziesma ir tāda, no kuras ir jāmācās, kā jātaisa mūsdienīgs hits."

3. vieta. "Mēs turpināmies" – "Sudden Lights"

Laura Leontjeva šo dziesmu ierindoja trešajā vietā, Uldis Ziediņš vēl augstāk – otrajā, bet Uldis Cīrulis devītajā. 

Lauras Leontjevas vērtējums: "Kolosāla dziesma. Man patīk liriskais sākums, sapņainais un dziļi domīgais, bet tad, kad ir tas draivs, tad gribas skriet, skriet un ķert dzīvi. Man tas patīk, man patīk viņu gaišums, vienkāršība un atvērtība. Man tas šķiet burvīgi, un dziesma lieliska."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Forši čaļi. Man ir pierakstīts, ka ir mazliet tāda kā grupas "Muse" sajūta. Kā kompliments. Man šķiet, ka mums vajag kaut ko tādu, kas aizķer. Šī ir tāda mazliet kreptīgāka dziesma par viņu iepriekšējām, un tas ir labi."

2. vieta. "Raķešu zinātne" – Fiņķis, Patrisha

Ulda Ziediņa vērtējumā šī ir gada vērtīgākā dziesma, viņš to liktu topa pirmajā vietā. Tikmēr Uldis Cīrulis to novērtēja ar otro, bet Laura Leontjeva ar astoto vietu. 

Ulda Ziediņa vērtējums: "Pirmkārt, man ļoti patīk tas, ko Fiņķis dara, un man šķiet, ka šī ir ļoti moderna dziesma gan tajā, ko tur dara Fiņķis, gan tajā, ko tur dara Patrisha, gan tajā, ko tur dara pavadošais sastāvs, mūziķi. Viss ir tā, kā tam būtu jābūt 2024. gadā."

Ulda Cīruļa vērtējums: "Man liekas, ka šoreiz abiem Uldiem sakrīt viss, ko pateikt par šo dziesmu, un "Spotify" topā tā arī turas jau ilgu, ilgu laiku."

1. vieta. "Ļauj man" – "Kautkaili"

Šis ir skaņdarbs, ko visi eksperti savos Top 15 ierindoja ļoti augstu. Uldis Cīrulis šo dziesmu novērtēja kā gada vērtīgāko, Uldis Ziediņš ierindoja ceturtajā vietā, bet Laura Leontjeva otrajā. 

Ulda Cīruļa vērtējums: "Man šajā projektā patīk pilnīgi viss. Man liekas, ka tur ir gan teksts, gan mūzika, kas pielāgota tembram, gan pats tembrs izcelts, gan aranžija… Nu, es nezinu, tur ir viss kārtībā."

Lauras Leontjevas vērtējums: "Man arī ļoti iepriecina šī dziesma. Es nezinu, kā tas nākas, bet es to dzirdēju pirmo reizi tikai tagad un domāju – kur es biju, kā es varēju šo dziesmu nezināt? Man ļoti patīk. Mani saistīja tas, ka, klausoties vokālu, man bija tik interesanti visu laiku. Tas bija tik viegli, tik dabiski, bet tik ļoti saistoši."

Ulda Ziediņa vērtējums: "Ļoti mierīga un draudzīga dziesma. Ir sajūta, ka dziesma tev neuzbrūk, bet apņem tā mīļi."

Par savu mīļāko kompozīciju ikviens var balsot reizi dienā www.muzikalabanka.lv līdz 15. janvārim. Klausītāji un žūrija noteiks 15 labākās dziesmas, kas turpinās cīnīties par gada vērtīgākās dziesmas titulu "Muzikālā banka 2023" noslēguma koncertšovā 27. janvārī tiešraidē Latvijas Radio 2 un LTV1 no Daugavpils Olimpiskā centra.

"Muzikālās bankas 2023" lielā finālbasojuma dziesmas vērtē arī neatkarīga un profesionāla žūrija, kurā piedalās komponists Zigmars Liepiņš, komponists, pianists un aranžētājs Kristaps Krievkalns, operdziedātājs Raimonds Bramanis, diriģents Aigars Meri, dīdžejs, producents un Latvijas Radio 5 mūzikas redaktors Uldis Cīrulis (DJ Monsta), trombonists un Latvijas Radio bigbenda dalībnieks Uldis Ziediņš, dziedātāja Elza Rozentāle, diriģente un dziedātāja Laura Leontjeva, mūzikas kritiķis un žurnālists Uldis Rudaks, kā arī muzikoloģe un LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Par "Muzikālo banku"

"Muzikālā banka" ir Latvijas Radio 2 rīkota aptauja, kurā ik gadu klausītāji nosaka vērtīgākās un mīlētākās pašmāju dziesmas. Latvijas Radio 2 ēterā "Muzikālā banka" skan trīs reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās pulksten 14.05 un sestdienās no pulksten 12.00. Visa gada garumā klausītāju balsojums mājaslapā www.muzikalabanka.lv nosaka nedēļas, mēneša un gada vērtīgākās popa un roka dziesmas. Tradicionāli "Muzikālās bankas" gada aptauja noslēdzas ar vērienīgu apbalvošanas ceremoniju, kurā piedalās to dziesmu autori un izpildītāji, kuru darbi no radio klausītāju un žūrijas puses tiek novērtēti visaugstāk.

Šogad "Muzikālā banka" notiks jau 24. reizi. "Muzikālā banka 2022" laurus plūca grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Lieka štuka". Par otru vērtīgāko dziesmu kļuva grupas "Sudden Lights" izpildītā dziesma "Laternas", savukārt trešo vietu ieņēma "The Sound Poets" ar dziesmu "Pie vienas uguns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti