Kādus kultūras piedzīvojumus sola rudens? Lielais festivālu ceļvedis

Rudens festivāli piedāvā tematisko daudzveidību un iespēju notikumus baudīt ilgākā laika periodā. Vai arī pretēji – koncentrēti aicina iedziļināties vienā tematikā. Septembrī un oktobrī gaidāmos festivālus un forumus esam apkopojuši rudens ceļvedī.

Kima Noubla izrāde "Šūpuļdziesma maitēdājiem" festivālā "Homo Novus"
Kima Noubla izrāde "Šūpuļdziesma maitēdājiem" festivālā "Homo Novus"

"Homo Novus"

No 30. augusta līdz 9. septembrim Rīgā norisināsies starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kura programmā būs izrādes, performances, lekcijas un, protams, arī ballītes. Šogad festivāls fokusēsies uz sadarbošanos, viesmīlību un kolektīvo rīcību. Piemēram, festivālā notiks arī "Pieejamības svētki", kuru mērķis ir veicināt cilvēku ar īpašām vajadzībām lielāku iekļaušanos kultūras dzīvē. Festivāla centrā "Casino Latvia" norisināsies starptautiskais simpozijs "Art Beyond Participation – Be part", kas veltīts līdzdalīgas mākslas praksei un politikai. Notiks ceļveža "Rīgas grāmata" atklāšanas svētki. To sastādījis britu teātra režisors Endijs Fīlds kopā ar vietējiem skolēniem vecumā no 8 līdz 11 gadiem. Festivāla laikā Rīgā piestās arī "Doma: pārtraukta", kas ir ceļojoša radio stacija, daļa no skatuves mākslas platformas "elektron.signal".

Mākslinieks "Iron Sight"
Mākslinieks "Iron Sight"

"Riga Noise"

"Riga Noise" ir jauns festivāls, kas 2. septembrī norisināsies "Totaldobžē" Viskaļu ielā 36. Festivāls koncentrējas uz radikālu, ekspresīvu un brutālu trokšņu mūziku, komplicētām un nekonvencionālām mūzikas formām un izpausmēm. Tas apvieno gan vietējos, gan ārvalstu trokšņu mūzikas māksliniekus: "Iron Sight" (Dānija), "Noise Against Fascism" (Zviedrija), "Cabal Interest" (Igaunija), "Lethal Ejaculation" (Latvija), "Powertsar" (Latvija), "Error" (Latvija), "Mūžamežs" (Latvija), "Strops" (Latvija).

Dzejas dienas 2023
Dzejas dienas 2023

Dzejas dienas

Šajā rudenī Dzejas dienas ar devīzi "Dzeja elpo!" interesentus pulcēs laika posmā no 2. līdz 14. septembrim gan Rīgā, gan arī citviet Latvijā. Pasākumam paredzētas dažādas norises vietas, tajā skaitā literātu muzeji, grāmatnīcas, bibliotēkas, kultūras centrs "Noass". Piemēram, 9. septembrī jau desmito reizi notiks "Ceļojums ar dzejniekiem", šoreiz apmeklētājiem dodot iespēju kopā ar dzejniekiem iepazīt Pārdaugavu. 13. septembrī Tallinas ielas kvartālā notiks dzejas performances un radošās darbnīcas. Savukārt Kurzemes dzejas dienu centrālais pasākums notiks Ventspilī. 16. septembrī Grundzāles kultūras namā ar savu autorprogrammu uzstāsies Valdis Atāls.

Filma "Pēc darba"
Filma "Pēc darba"

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Laikā no 5. līdz 8. septembrim Rīgā, kinoteātrī "K. Suns", kā arī Lielupē, Cēsīs, Limbažos, Rēzeknē un Talsos notiks ikgadējais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Programmu veidos 12 kino darbi, kas dos iespēju iepazīties ar aktuālo dokumentālajā kino. Foruma laikā atsevišķas filmas būs skatāmas arī tiešsaistē portālā "filmas.lv".

"Survival Kit"

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" šogad norisināsies laika posmā no 7. septembra līdz 8. oktobrim Rīgā, Vidzemes tirgū. Festivāla centrālās izstādes nosaukums ir "Attāluma draudzības", un tā veidota kuratoru Ingas Lāces un Alīsijas Nokas mākslinieciskajā vadībā. Izstāde pēta, vai ģeopolitiskās sadrumstalotības laikmetā, kurā dzīvojam šobrīd, ir iespējams veidot un uzturēt tādas starptautiskas alianses, kuru pamatā ir draudzība un solidaritāte, nevis varas un tirgus dinamika. Savukārt izstādē "Mākslinieks ir klātesošs" būs apskatāmi septiņu mākslinieku darbi, kas tapuši kopā ar skolēniem no Rīgas, Liepājas, Jelgavas, Antūžiem, Strenčiem un Aglonas.

Jehors Hrušina
Jehors Hrušina

"Kuldīga Piano"

Jau otro gadu festivāls "Kuldīga Piano" apvieno klaviermūzikas entuziastus, un šogad tas notiks laika posmā no 7. līdz 9. septembrim. Ar izbraukuma koncertu Rīgā, Mazajā ģildē, uzstāsies Jehors Hrušina, kurš ir zināmākais ukraiņu neoklasicisma žanra pianists. Savukārt Kuldīgā notiks Jāņa Lūsēna meditatīvās klaviermūzikas koncerts "Skaņu lauki", kā arī Eda Kārlsena, Ritvara Garozas koncerti, savukārt Dainis Tenis būs sagatavojis īpašu programmu "Quadrivium" kopā ar Dj Rudd.

"Kremerata Baltica"
"Kremerata Baltica"

"Kremerata Baltica" festivāls

No 15. līdz 17. septembrim Dzintaru koncertzālē notiks ikgadējais "Kremerata Baltica" festivāls. Festivāla programmā uzstāsies  Gidons Krēmers, Hugo Ticciati, Michala Petri, Džeralds Bidva, Andrejs Puškarevs, Georgijs Osokins.

Urbānās kultūras un kino mākslas forums "Māksla uz ekrāna. Pārejas"

No 15. līdz 16. septembrim koncertzāle "Cēsis" un "Cēsu Pluriversitāte" rīko divu dienu forumu "Art on Screen. Transitions / Māksla uz ekrāna. Pārejas". Caur arhitektūru un kino forumā tiks risināta paradigma: cilvēki rada vietas, vietas pievelk cilvēkus. Forumā notiks arhitekta Toma Kokina lekcija, pilsētplānotāju un mākslinieku diskusijas, ekskursija uz Līgatnes papīrfabriku, kā arī būs iespēja bez maksas noskatīties divas zviedru dokumentālās mākslas filmas.

"Daugavpils Restart 2023"

No 16. septembra līdz 28. oktobrim Daugavpilī notiks XII Mūzikas un mākslas festivāls "Daugavpils Restart 2023". Festivāla programmā būs stilistiski atšķirīgi notikumi. Piemēram, metāla pūšamo un sitamo instrumentu ansamblis "Daugavpils Brass" uzstāsies ar programmu "Holivudas stāsti", jānis Kreičmanis piedāvās "stand-up" izrādi "Pirmās ūsas", Latvijas jaunie horeogrāfi izdejos izrādi "Ceļā". Festivāla noslēgums tiks atzīmēts ar grupas "Jumprava" koncertu.

"Karaliste: Eksods"
"Karaliste: Eksods"

"Baltijas pērle"

No 21. līdz 29. septembrim kino "Splendid Palace" Rīgā norisināsies gadskārtējais festivāls "Baltijas pērle". Skatītājiem tiek piedāvātas vairākas tematiskās programmas, tostarp "Kino ar stilu", "Kinogardēdis", "Leģendas", "Poētiskā Ukraina". Piemēram, programmā ir Larsa fon Trīra "Karaliste: Eksods", tiks izrādīta arī Toda Fīlda "Tara" ar Keitu Blanšetu galvenajā lomā, Maivena le Besko "Žanna Dibarī. Karaļa favorīte".

Festivāls "Čello Cēsis 2022"
Festivāls "Čello Cēsis 2022"

Festivāls "Čello Cēsis 2023"

No 22. līdz 24. septembrim Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notiks festivāls "Čello Cēsis 2023". Festivālā izskanēs franču čellista Gaspara Klausa un dziedātāja, dāņu indīpopa apvienības "Efterklang" solista Kaspera Klausena rezidences laikā koncertzālē tapusī programma. Lielkoncerta programmā būs "Divi čellkoncerti diviem solistiem", savukārt noslēguma koncertā tiks izrādīts Erika Satī baleta "Parāde" iestudējums.

Vokālā ansambļa "Roomful of Teeth" koncerta "Lielajā dzintarā" publicitātes attē...
Vokālā ansambļa "Roomful of Teeth" koncerta "Lielajā dzintarā" publicitātes attēls

Liepājas Mākslas forums

Ar devīzi "Visi putni skaisti dzied" laikā no 29. septembra līdz 1. oktobrim norisināsies Liepājas Mākslas forums, caur mākslas daudzveidību dodot balsi nesadzirdētajiem. Īpaša vieta šogad būs cirkam. Piemēram, mākslas projekts "Cirque Musique", kurā trīs dienu garumā mūziķi un cirka mākslas meistari aizraujošās meistarklasēs bērniem un jauniešiem atklās kopīgo un atšķirīgo starp šīm dažādajām mākslas disciplīnām. Forumā uzstāsies gan pasaulslavenais, ar "Grammy" balvu novērtētais vokālais ansamblis "Roomful of Teeth", gan viens no savas paaudzes daudzpusīgākajiem ģitāristiem, japāņu izcelsmes skotu mākslinieks Šons Šibe. Savukārt naktsklubā "Fontaine Palace" notiks avangarda flamenko fiesta, kuru vadīs mūziķu trio un dejotājs. Foruma noslēgumā Jūrmalas parkā tiks izrādīta muzikāla, dokumentāla izrāde "Visi putni skaisti dzied", skatītājiem piedāvājot neparastus skatupunktus uz kultūras un dabas robežām.

"Patriarha rudens"

No 30. septembra līdz 8. oktobrim dažādās vietās Rīgā norisināsies četrpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls "Patriarha rudens", izrādot plašākai publikai studiju procesā vai tā noslēgumā tapušos jauno mākslinieku darbus: teātra un laikmetīgās dejas izrādes, lugu lasījumus, vairākas filmu skates un arī starpdisciplinārus darbus – instalāciju un mobilo lietotni. Programmā iekļauts arī starptautisks kopprojekts ar Tamperes Universitāti Somijā – izrādes "Frankenšteina komplekss" iestudējums, dejas mākslinieku Killi Rosna (Igaunija) un Kenneta Flaka (Norvēģija) viesizrāde "Singularity", kā arī četras ārzemju viespasniedzēju meistarklases LKA studentiem. Teorētisko lekciju programma būs veltīta šī gada jubilāru – Pētera Pētersona, Māras Ķimeles un Mihaila Gruzdova – personību un daiļrades iepazīšanai. Pētersonam par godu no jauna iestudēta viņa luga "Mirdzošais un tumši zilais" Ralfa Liepas režijā. Pirmizrādi – veltījumu vēl vienam jubilāram Rūdolfam Blaumanim veido horeogrāfe Olga Žitluhina ar saviem laikmetīgās dejas mākslas studentiem. Notiks arī otrā "Zelta mušas" apbalvošanas ceremonija, un turpināsies LKA sadarbība ar Gulbenes novadu un Stāmerienas pili, 13.–15. oktobrī organizējot festivāla satelītpasākumus Stāmerienā un Gulbenē.

"Skaņu mežs" 2023
"Skaņu mežs" 2023

Festivāls "Skaņu mežs"

No 6. līdz 8. oktobrim Rīgā, "Hanzas peronā", norisināsies avangarda mūzikas festivāls "Skaņu mežs". Jau izziņots, ka festivālā uzstāsies ģitārists Džo Moriss sadarbībā ar kontrabasistu Viljamu Pārkeru un bundzinieku Hamīdu Dreiku. Pārkers ir viens no izcilākajiem avangarda džeza "vecmeistariem" – viņš nereti tiekot dēvēts par "neoficiālo Ņujorkas improvizētās mūzikas mēru". Festivālā dzirdēsim arī britu vokālistu, producentu un dīdžeju Kobiju Seju, skaņu mākslinieci Mariju Čavesu un ambientās mūzikas producenti Debit. Festivāla iesildošais pasākums notiks 9. septembrī "Baltās nakts" programmā koncertzālē "Ave Sol". Līdzās festivāla vakara pasākumiem plānotas meistarklases un notikumi gan bērniem, gan studentiem.

Rudens kamermūzikas festivāls

No 8. līdz 14. oktobrim Rīgā dažādās norises vietās skanēs "Rudens kamermūzikas festivāls", kura programmā būs gan klasika, gan mūsdienu komponistu radīta mūzika. Piemēram, trio "Art-i-Shock" piedāvā novērtēt Pētera Vaska senāk sarakstītus opusus. Savukārt altists Dāvis Sliecāns un pianists Aleksandrs Kalējs jeb duets "deGlosa" izpildīs Šūberta, Mocarta, Britena un Silvestrova mūziku.

Spēlfilma "Neredzamā cīņa"
Spēlfilma "Neredzamā cīņa"

Riga IFF

Laikā no 12. līdz 22. oktobrim savu desmitgadi atzīmēs Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF). Šogad retrospektīvā programma veltīta režisora Džima Džārmuša daiļradei. Programmā izziņotas tādas filmas kā Aki Kaurismeki "Kritušās lapas", Aika Karapetjana "Bezkaunīgie",  Kristiana Pecolda "Liesmojošās debesis", igauņu režisora Rainera Sarneta virtuozā kungfu komēdija "Neredzamā cīņa", Vima Vedersa "Jaukās dienas". Ar desmit pirmizrādēm sola iepriecināt īsfilmu programma. Riga IFF veido deviņas tematiskās programmas, tajā skaitā arī "Baltijas mūzikas video skate", jaunākās filmas no Vācijas, kā arī kino bērniem un ģimenēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti