Pieci dažādi risinājumi pieciem dažādiem 1. janvāriem

1. janvāris ir iluzora parādība. Tas laikam ir vienīgais datums gadā, kas paslīd garām gandrīz nemanīts. Bezdarbībā un bezjēdzībā ar to varētu sacensties vienīgi Jāņu diena pēc kārtīgi nolīgotas nakts. Taču 24. jūnijs tomēr ir materialitātē bagātāks. Smaržīgi, vītuši vainagi, tradicionālais lietus, pieelpotas teltis un gruzdošs ugunskurs ar tajā aizmirsta šašlika aromātu smagnēji pārspēj tik ēterisko pirmo janvāri. Labākajā gadījumā pirmītis ož pēc mandarīnu miziņām un raķešu pulvera iekšpagalmos, bet, visticamāk, tiek vienkārši nogulēts bez jebkādiem maņu kairinājumiem. Ar pirmo janvāri neviens nerēķinās – ja nu vienīgi grāmatveži, jo tieši tad spēkā stājās kārtējās, nevienam nesaprotamās izmaiņas nodokļu likumos. Tas ir jau norakstīts bez sirdsapziņas pārmetumiem kā pārejas posms starp jau pagājušo gadu un nākamo, kas pa īstam sāksies tikai ar pirmo īsto darba dienu. Tas ir nogurdinošs transfērs no svinību vietas līdz savai gultai un tranzīts starp 31. un 2.. Pēc savas būtības pirmais janvāris ir kā tie mazie centi cenu zīmēs, ko ik pa laikam kāds rosina nolīdzināt uz apaļām summām.

Taču, lai arī cik pirmais janvāris būtu žēlīgs savu 365 brāļu un māsu saimē, tam tomēr ir sava īpaša nozīme cilvēku apziņā. Tas ir ietvars mūsu emocionālajam stāvoklim, kas satricināts ar kārtējo gadu skaitļu nomaiņu. Nākamā kalendārā perioda sākšanās ir jauns atskaites punkts padarītajam vai nepaspētajam, gribētajam vai nevēlamajam. Līdz ar to šis datums patiesībā ir īpašs laiks. Klāt jauns cikls, un, kā par visu saka – kā kaut ko iesāksi, tā pavadīsi. Tāpēc, pārdomājot pašas pieredzi, apkārtējo piedzīvoto un svētku filmās redzēto, piedāvāju piecus iespējamos pirmā janvāra scenārijus un to, kā no tiem vislabāk izkļūt sveikam un veselam otrajā janvārī.

Cerību pārpilnais pirmais janvāris

Jauns gads, jauns sākums. Tu izlec no gultas sprigans un sprauns, jo jau ilgi esi gaidījis šo dienu. Tā būs ideāls starts sen plānotiem izaicinājumiem un dzīves uzlabošanai. Iespējams, tieši tagad tu sāksi vairāk kustēties, veselīgāk ēst, darīt labu un kopumā mīlēt sevi. Tas, kas vēl bija vakar – 31. decembrī, bija jau bija pagājušo gadu, un vispār ir sena pagātne. Tu esi jaunais tu un nekas tevi neapturēs no arvien augstāku virsotņu iekarošanas.

Risinājums: tev viss izdosies. Visticamāk. Cerams. Nu, varbūt kaut kas arī nesanāks, bet tomēr pats svarīgākais ir gribēt mainīties. Tas ir pirmais solis uz labāku dzīvi. Pat, ja jau janvāra beigās tomēr roka pastiepjas pēc sev aizliegtajiem saldumiem vai cigaretes, vai nejauši atcel modinātāja signālu agrajam rīta cēlienam, atceries, ka jau vienreiz esi mēģinājis. Tas nozīmē – ka nākamreiz, kad atkal sevi izaicināsi, zināsi savas stiprās un vājās vietas. Kā arī – nav jāgaida jauns Jaunais gads. Tu vari sākt jau tagad.

Vilšanās pirmais janvāris

Tu beidzot pamosties, un nekas nav mainījies. Pasaule turpina griezties, un tai ir absolūti vienalga par tavām mazajām vēlmītēm un cerībām. Tu paskaties pa logu, un ielas ir vēl netīrākas kā vakardien – atkusnī izdzīvojušajās sniega saliņās iesprausti slapji, pusizjukuši raķešu korpusi, vāļājas šampja pudeles, un pērnajās suņu kakās spīd folijas konfeti druskas. "Kurš tagad tos visus mēslus vāks?" tu domā, un patiesībā dziļi, dziļi sevī iekšā esi dusmīgs uz pasauli, likteni un 31. decembra brīnuma mītu, jo esi atkal pamodies viens/a, un nekas īpašs nav noticis. Viņa/š pie tevis nepienāca, vai arī vispār šis tavs sapņu ideāls neeksistē. Tu joprojām esi nabags, šodien pa televīziju ies bezgalīgi atkārtojumi un/vai reliktas "Mikrofona aptaujas", un rīt no rīta būs atkal jāiet uz darbu. Viss notiek citur un ar citiem, tikai ne ar tevi.

Risinājums: Tici, tu neesi viens. Ar šādām sajūtām kaut kad pamostas lielākā daļa Vecgada pavadītāju. Cilvēkā gan ir iekodēta ticība brīnumam, bet ko tad mēs īsti gaidījām? Dzīve plūst un turpinās neatkarīgi no kalendāra iedaļu rāmējuma, un maģiski risinājumi ielaistām problēmām gadās tikai filmās ar švakiem scenārijiem. Savā ziņā tas ir mierinājums – ka brīnumi nenotiek. Tas nozīmē, ka viss ir tikai tevis pašā rokās. Attiecīgi, nedaudz padomājot un pakustoties īstajā virzienā, tu vari mainīt savu dzīvi, kā vien tu vēlies 365 dienas gadā.

"Tas ir tikai datums" pirmais janvāris

Tu šorīt jau esi darbā, un klusībā smejies par saviem sentimentālajiem kolēģiem, kas nenovērtē šādu iespēju produktīvi pastrādāt. Turklāt – ielās nekādu sastrēgumu. Ja noslēgts izdevīgs darba līgums, tad par šodienu tu saņemsi dubultu atalgojumu. Tu esi labi izgulējies, jo likies uz auss jau desmitos – laiks, kad sajūsminājies par paukšķiem pusnaktī, ir pagājis, un jādzīvo pieauguša cilvēka dzīve. Tie ir tikai datumi, kas kalendārā jāpāršķir. Viens mēnesis tuvāk atvaļinājumam, viens gads tuvāk pensijai.

Risinājums: Papildu risinājums nav nepieciešams, jo tu jau esi ieguvis visu, ko vēlējies – mierīgu un klusu dienu ofisā. Taču ņem vērā, ka otrajā janvārī tavi kolēģi var būt joprojām nedaudz saguruši. Ja nevēlies saņemt nīgrus skatus un dzēlīgus komentārus par to, kā īstā dzīve ārpus mīt kabinetiem, tad labāk paklusē par saviem šodienas darbaholiskajiem sasniegumiem.

Paģirainais pirmais janvāris

Ir slikti. Ir reāli slikti. Vakarnakt līdz zināmam brīdim bija jautri, un tad jau vairs īsti neatceries. Iespējams, palika vēl jautrāk, bet miksēt balzamu ar šampiku patiešām nevajadzēja. Blakus tavai gultai stāv bļoda pēkšņiem kuņģa izvirdumiem (ja vien esi ticis līdz gultai, nevis sabrucis tualetē), un instagrama storijos draudziņi jau salikuši krāšņas liecības par jūsu neprātīgajiem piedzīvojumiem. Vismaz tu esi mājās, bet ja vēl ne, tad tevi gaida lēna un mokoša vizināšanās rīta sabiedriskajā transportā ar tādām pašām peregarā dvakojošajām nelaimes čupiņām kā tu pats.

Risinājums: tavs šodienas vienīgais uzdevums ir tikai pārdzīvot šo dienu. Par laimi, ir oficiāla brīvdiena, un nav jāceļas vertikāli un jāiet uz darbu. Visi tāpat rēķinās, ka kādam šodien var būt pašvakāk pēc svētku gara pārdozēšanas, līdz ar to vismaz nav jābaidās nosodījuma un var pat cerēt uz aprūpi. Rīt jau būs labāk, tas ir skaidrs. Turklāt noteikti uz galda ir vēl dūšu piesienoša rosola pārpalikumi un kāds skābais gurķītis. Galvenais, dzer daudz ūdens. Jā, varbūt tev šajā gadā tagad būs par vienu dienu mazāk, bet, ja turpmāk labi uzvedīsies, tad gan jau tas izlīdzināsies.

Brīnumainais pirmais janvāris

Gluži kā pasakā 31. decembra nakts ir uzvirpuļojusi, un tagad tava dzīve ir mainījusies uz visiem laikiem. Iespējams, tu esi beidzot sagājis/usi kopā ar savu ilgi cerēto sirdsāķīti (un tagad abi laimīgi pamostieties zem silta, pūkaina deķīša). Varbūt "Laimes akā" esi izvilcis lielo lozi, vai arī Vecgada superbingo tev dāvājis jaunu auto. Katrā gadījumā, mainoties skaitļiem kalendārā, uz brīdi esi nokļuvis maģiskā reālisma portālā, kur patiešām mēdz notikt brīnumainas lietas.

Risinājums: Vienkārši izbaudi! Pirmā janvāra gaisīgais reibonis sniedz vieglu eiforiju. Lai kas arī notiktu rīt, 2. janvārī, šī ir TAVS brīdis. Tu esi to pelnījis. Iespējams, šī ir neparastākā diena tavā dzīvē vai arī tikai iezīmēts starta laukums turpmākajam šāvienam augšup.

Lai nu kā arī būtu gājis, lai nu kurā no šiem visiem pieciem gada pirmdzimtajiem variantiem būtu pamodies šī raksta lasītājs, jāatceras, ka ar pirmo janvāri nekas nebeidzas. Priekšā mums vēl trīssimsešdesmitpiecas dienas, kad var izlabot šodien pieļautās kļūdas. Vai arī paies kāds brītiņš, un, no distances skatoties, viss 2024. gada 1. janvārī izdarītais un domātais liksies pilnīgi citādāks. Iespējams, ka lietu un procesu aizmetņiem vienkārši vajag laiku, lai attīstos un atklātos visā savā vērienā. Un, ja tomēr nav vēlmes gaidīt un gribas visu mēģināt no jauna, der zināt, ka pasaulē ir dažādas laika skaitīšanas metodes, un Jaunie gadi piedzīvojami vairākkārtīgi. Tā kā tiksimies atkal vismaz trīs 2024. gada perioda brīnumainajās pirmajās dienās – ķīniešu Zaļais Pūķis ieradīsies 10. februārī, Nowruzs (senā persiešu kalendāra gada pirmais datums) ir 20. martā, bet pēc ebreju laika skaitīšanas sistēmas Jaungads būs jānosvin 2. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti