Mākslinieks Kleins senlaicīgā ēkā Liepājā veido mākslas galeriju-veikalu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 4 mēnešiem.

Dodoties pastaigā cauri Liepājas vēsturiskajam centram, dienas tumšajā laikā logos var labi pamanīt, kā tur rosās mākslinieks Aivars Kleins. Viņš ar lielu pietāti pret ēkas vēsturi atjauno vienu no tās daļām. Nākamā gada vasarā tur būs mākslas galerija-veikals.

Sākums Liepājai bija jūras klātesamība, pēc  tam cilvēku roku neatlaidīgais darbs, radot ostu, spīķerus, rūpnīcas, parkus un savrupnamus. Jūra ir nemainīga savā ritumā, tikai Liepāja mainās un, diemžēl, zaudē savu neatkārtojamo, gadsimtos uzkrāto pievilcību – tā mākslas kataloga ievadā raksta Aivars Kleins – galerijas „Klints” direktors, mākslinieks un starptautiskā jūras glezniecības plenēra „Liepājas marīna” rīkotājs.

"Mērķis bija kārtējo reizi glābt, ko vēl var saglābt. Tā ir manas vērtības un mana profesija  - galdniecība, kokamatniecība, koktēlniecība un klasiskā plenēra glezniecība ir saistīta ar šo pilsētvidi. Es atšķirībā no citiem māksliniekiem, kuri mākslā izvēlas strausu politiku – iebāz galvu smiltīs un pārējais uz mani neattiecas, - es tomēr mēģinu aktīvi kaut ko mainīt. Ir svarīgi, lai vide ir sakopta," stāsta mākslinieks.

Latvijas Radio ar mākslinieku tiekas Liepājā, Ludviķa ielā 3. Senākos laikos tas bijis tirgotāju nams, vēlāk piedzīvojis dažādas pārmaiņas un nesaimniecisku apiešanos, kas vietām postījusi dārgo un vērtīgo ozolu, no kā māja būvēta.

Apskatot māju no ārpuses, pārmaiņas nevar nepamanīt, piemēram, izņemtās ārdurvis. Kas ar tām noticis, stāsta Aivars Kleins: "Durvis ir ciet, paldies, saņēmām Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Durvis tagad ir darbnīcā, līdz martam durvis ir jārestaurē.”

Aivars Kleins koka namā iegādājies vienu dzīvokli, kur tad arī paša rokām notiek pārvērtības. Mākslinieks joko, ka aizmālēt var paspēt vienmēr, bet tas, kas atklājies zem kultūras slāņiem, stāsta par Liepājas arhitektūras vēsturi.

„Ir fragmenti, kurus vērts saglabāt. Piemēram, 20.gadsimta sākuma jūgendstila elementi. Saldais ēdiens ir baroks – reāls apliecinājums  vēlīnajam barokam – akanta lapa," klāsta Kleins.

Mākslinieks var stāstīt par katru kvadrātcentimetru, kas te izložņāts, lai saglābtu vēsturiskās liecības, senos grīdas dēļus, logus un citas lietas.

Liepājas mākslas galerijai „Klints” šogad aprit 20 gadi. Pēdējos gadus tai nav pastāvīgu izstāžu telpu. Aivars Kleins uzsver, ka Ludviķa ielas nams nebūs otra galerija „Klints”, tā būs mākslas telpa-veikals, kur nākotnē varēs sastapt Aivaru un Ingu Kleinus. Mākslinieks te sāka rosīties savā dzimšanas dienā - šāgada 4. jūnijā. Nākamā gada 4. jūnijā telpai jābūt atvērtai apmeklētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti