Zaļgalvis

"Zaļgalvis". Mājdzīvnieki

Zaļgalvis

Zaļgalvis. Mājdzīvnieki

Zaļgalvis. Atkritumu mielasts

6 radošas receptes maltītei no pārtikas pārpalikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem un 1 mēneša.

Uzreiz pēc Lielā gavēņa daudzi steidz iepirkt pārtiku, lai svinētu Lieldienas. Galdi lūst no gardumiem un neskaitāmiem olu ēdieniem. Pēc tam liela daļa neapēstās pārtikas nokļūst atkritumos. Pētījumi rāda, ka trešdaļa no visas pasaulē saražotās pārtikas – apmēram 1,3 miljardi tonnu gadā – tiek izmesta atkritumos. Raidījuma “Zaļgalvis” vadītājs Rvīns Varde no draugiem paņēma laukā metamo pārtiku un kopā ar pavāri Ditu Lasi pagatavoja svētku mielastu. Lūk, receptes!

 

ĪSUMĀ:

  1. Rutku, kimči un biešu salāti ar sezamu
  2. Sautējums zemesriekstu jeb Satay mērcē
  3. Rīsi ar āboliem indiešu gaumē
  4. Tako ar kuskusu
  5. Saldās augļu lodītes šokolādes glazūrā
  6. Kokteilis "Bez Mērijas"

Dita Lase un Rvīns varde rosās virtuvē
Dita Lase un Rvīns varde rosās virtuvē

1. Rutku, kimči un biešu salāti ar sezamu

Nepieciešams

  • 2 rutki
  • 1 glāze kimči
  • pusburciņa marinētu biešu
  • 2–3 ēdk.sezama sēklu
  • mazliet eļļas un sojas mērces


Pagatavošana

Rutkus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar sāli un saspaida, atstāj pastāvēt 10–15 minūtes, lai atsulojas. Lieko sulu nospiež. Sezama sēklas minūti uz pannas apgrauzdē, pievieno rutkiem. Pieliek klāt kimči un notecinātas bietes, eļļu, sojas mērci pēc patikas, samaisa.



2. Sautējums zemesriekstu jeb Satay mērcē

Nepieciešams

  • Sniega zirnīšu (viens no cukurzirņu paveidiem) pākstis,
  • vārīti vai konservēti turku zirņi,
  • burkāns,
  • ķirbis (vai jebkuri citi dārzeņi jebkādās proporcijās, kādi vien ledusskapī atrodas),
  • orientāla stila garšvielu mērce vai garšvielu pasta (ideāli būtu Taizemes sarkanā karija pasta, bet te bija “Tikka Masala” mērce, pusburciņa),
  • zemesriekstu sviests (burkā “sakasījās” kādas 3 ēdamkarotes, bet varētu būt līdz pat attiecībai 1:1 ar kokospienu),
  • kokosriekstu piens (1 bundžiņa vai tik, cik nu ir atlicis bundžiņā),
  • ķiploka daiviņa (vai vairākas),
  • sojas mērce sāļumam – pēc garšas,
  • ja ir – kinzas vai pētersīļu zaļumi, te bija lociņi un arī derēja ļoti labi.

Pagatavošana
Dārzeņus notīra, sagriež, kā nu iet pie sirds. Visas sastāvdaļas, izņemot sojas mērci un zaļumus, liek katlā un sautē, līdz dārzeņi gatavi, taču nav galīgi mīksti (šajā gadījumā dārzeņiem pagāja 15 minūtes). Iemaisa sojas mērci, pasniedzot pārkaisa zaļumus. Var ēst kā sautējumu, bet var izmantot arī kā mērci pāri rīsiem, kuskusam, spageti ķirbim vai makaroniem.



3. Rīsi ar āboliem indiešu gaumē


Nepieciešams

  • 1 glāze gargraudu rīsu (mums bija nepulētie (brūnie) Basmati rīsi),
  • 2–3 āboli (vēlams, skābi vai saldskābi, stingri, nevis miltaini, bet mums bija saldi un tāpat viss izdevās),
  • ieteicamās garšvielas: kanēlis, kardamons, krustnagliņa vai smaržīgie pipari,
  • cukurs (mums bija ideāls variants, indiešu ''Jaggery gur'' – nerafinēta koncentrēta cukurniedru vai dateļu sula, bet varētu būt gan baltais, gan jebkurš cits nerafinētais cukurs vai medus),
  • sauja žāvētu augļu, ja ir (mums bija rozīnes),
  • sauja riekstu, ja ir (mums bija Indijas rieksti, bet derētu arī mandeles, Brazīlijas, zemesrieksti, makadamijas rieksti un citi),
  • mazliet eļļas vai gī sviesta,
  • 2 glāzes ūdens.


Pagatavošana

Karstā eļļā iemet garšvielas, tad rīsus un riekstus, un maisot izkarsē pusminūti līdz minūti. Pievieno ūdeni, cukuru, rozīnes, uzliek katlam vāku, uzvāra, un tad uz vismazāko karstumu ļauj sautēties, kamēr rīsi gatavi un uzsūkuši visu ūdeni (brūnajiem rīsiem vajag ap pusstundu, baltie būtu gatavi 15 minūtēs).

Apmēram pusceļā pārber rīsiem pāri ābolus, bet nemaisa. Kad āboli un rīsi gatavi, noņem no uguns, bet vāku atstāj –  lai rīsi uzbriest un kļūst pavisam irdeni. Pēc 5 minūtēm uzmanīgi apmaisa un pasniedz.

P.S. Ļoti svarīgi ir ne reizi vārīšanās procesā rīsus neapmaisīt, citādi tie piedegs. Ja rīsus nemaisa un necilā vāku, tie izvārīsies irdeni un vienmērīgi, nepiedegot.



4. Tako ar kuskusu

Nepieciešams

  • 4 tako laiviņas
  • 3 ēdamkarotes kuskusa
  • 1 tomāts
  • 1/2 bundžiņa konservētas kukurūzas
  • jebkuri pākšaugi (tematiski ideāli būt sarkanās vai melnās pupiņas, bet mums nebija. Paņēmām maisījumu, no kura var pagavot vegānu burgeru. Tā pamatā ir teksturētā soja, kopā ar turku zirņiem, griķiem, auzām un kaņepju, linu, saulespuķu sēklām.
  • načo mērce (vai majonēze)
  • garšvielas (mums bija sausais buljons un sojas mērce)
  • ja ir – kinzas vai pētersīļu zaļumi


Pagatavošana

Kuskusu samaisa ar garšvielām un pākšaugiem (vai burgera maisījumu), pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj 2–3 minūtes uzbriest. Sagriež tomātu kubiņos, iemaisa kuskusā kopā ar kukurūzu. Pilda tako laiviņās, pārlej načo mērci, pārkaisa zaļumus.

 

5. Saldās augļu lodītes šokolādes glazūrā

Nepieciešams

  • 1 glāze jebkuru žāvēto augļu (mums bija rozīnes un plūmes)
  • 1–2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas vai kakao sviesta (derēs arī sviests vai margarīns)
  • 3 ēdamkarotes kokosriekstu miltu (vai jebkuru samaltu riekstu)
  • 3 ēdamkarotes smalkā mušļa (vai jebkuras ātri vārāmās pārslas)
  • citronu sula (vai jebkura skāba sula)
  • šķipsniņa kardamona
  • 1/2 tāfelīte tumšās šokolādes
     

Pagatavošana

Žāvētos augļus iemērc sulā uz pusstundu. Samaļ blenderī viendabīgā masā, pievienojot sulu, kurā tie mērcējās, pēc vajadzības – tikai tik daudz, lai blenderis "ņem" augļus. Samaltajai masai pievieno izkausētu taukvielu, pieber riekstu miltus un musli, kardamonu, visu samaisa un saviļā bumbiņās. Ūdens peldē izkausē šokolādi, apviļā tajā bumbiņas un liek uz dēlīša. Pēc pusstundas glazūra būs sastingusi un bumbiņas var ēst.

 

6. Kokteilis "Bez Mērijas"

Nepieciešams

  • 1 l tomātu sulas
  • 125g paciņa fetaki siera (derētu arī skābs krējums, biezpiens, zīda tofu, kefīrs, jogurts)
  • mazliet sausā buljona (ideāli būtu malti seleriju kāti, bet izlīdzējāmies ar to, kas bija pa rokai)
     

Pagatavošana

2/3 no tomātu sulas samaisa ar buljonu, pievieno sieru un samaļ blenderī viendabīgu. Atlikušo tomātu sulu lej glāzē, tad pievieno kokteili (izveidojas balta apakšiņa, sarkans virsslānis).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti