4. studija

Pašvaldības liegums zāģēt bojātu dižkoku gandrīz izraisa nelaimi?

4. studija

4. studija. Sācies ķirbju laiks

Kas ķirbjos īpašs un vērtīgs?

Ķirbju audzētāja iesaka trīs šķirnes baudīšanai svaigā veidā

Ķirbis ir veselīga dārza velte, turklāt to var pagatavot neskaitāmi daudz veidos. Tas ne vien lutina mūsu garšu kārpiņas, bet var kalpot arī kā dekors. Ne visiem cilvēkiem garšo ķirbji, taču der izmēģināt, vai nepatika ir arī pret šo lielo ogu svaigā veidā.

Zemnieku saimniecības "Kliblapsas" saimniece Ilze Venterzute, kura Tukuma pusē audzē vairāk nekā 50 šķirņu ķirbjus, atzina, ka šogad laikapstākļu dēļ raža ir mazāka – esot puse no tā, cik izdodas novākt labā ķirbju gadā. Par iemeslu tam bijis pavasaris ar salnām, pēcāk atnākušais sausums, tad karstums, bet augustā – lietavas.

Kā zināms, ne visiem ir vēlme šo ogu pievienot savai ēdienkartei. Arī audzētājai ir gadījies gana daudz kuriozu stāstu, līdz ķirbis ir nonācis viņas ģimenes virtuvē uz palikšanu. Viņai ir vairāki ieteikumi ķirbja pagatavošanai – viens no tiem ir ķirbi cept, bet kāds pavisam ātrs, garšīgs un vienkāršs veids, kā ķirbi nobaudīt, ir to svaigu sarīvēt salmiņos.

"Svaigai ēšanai vislabāk iemānīt ķirbi, kas sasmalcināts salmiņos – vienkārši, ātri un, man liekas, arī citādāk garšo," viņā sacīja.

Venterzute piedāvāja nogaršot dažādas ķirbju šķirnes svaigā veidā – ozolzīles ķirbi jeb svaigi ēdamo ķirbi, sviesta ķirbi un riekstu ķirbi – pēdējais ir stingrāks zobam, garšīgs būs zupai un cepšanai, taču saimnieces nereti sūkstas, jo grūti mizot. "Bet varbūt nevajag mizot to, ko nevajag mizot," retoriski vaicāja ķirbju audzētāja.

Ozolzīles ķirbis.
Ozolzīles ķirbis.

Ķirbju receptes

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti