Šašliks bez marinēšanas un grilētu gurķu salāti. 8 Jāņu galda recepšu idejas

Jāņi un ar sātīgu mielastu bagātīgi klāts galds – daudzu svinētāju ierasta kombinācija. Ja vēl prāto, ko labu sarūpēt un pagatavot, LSM.lv apkopoja astoņas interesantas receptes gan grilēšanai, gan piedevām.

Cūkgaļas šašlika recepte

Šašliku gatavošanā var mācīties no gruzīniem, – labai gaļai nevajag marinādi. Labākais gabals no cūkgaļas ir cūkas pavēdere, kurā ir gan āda, gan treknums, gan liesums.

Nepieciešams:

  • 1 kilograms cūkas pavēderes;
  • sāls;
  • pipari;
  • 1 liels sarkanais vai baltais sīpols (pēc izvēles).

Pagatavošana:

  1. Sagriež cūkas pavēderi gabalos, iesmērē ar sāli un pipariem un dur uz iesmiem.
  2. Cep līdz brīdim, kad gaļas iekšiene vēl nedaudz rozā jeb minūti, pirms ir gatavs.
  3. Kamēr gaļa cepas, sakapā sīpolu un liek lielā bļodā vai katlā.
  4. Kad gaļa gatava – to liek tajā pašā traukā, kur sīpoli. Uzliek vāku vai citu bļodu un krata gaļu kopā ar sīpoliem. Mērķis ir izsist no sīpoliem sulu, kas uzlabo šašlika garšu. Tas jādara, kamēr vēl šašliks karsts, jo tā tas vēl gatavojas un siltums iziet viscaur  gaļas gabalam, kā arī sīpols paspēj nedaudz termiski apstrādāties no karstā šašlika taukiem, kas izdalās, to visu kopā kratot.

Vistas spārniņi un trīs dažādas glazūras

Vistas spārniņus, ko cept uz oglēm, var pagatavot pēc Lielbritānijā pazīstamā šefpavāra Toma Keridža receptes. Iepriekšējā vakarā kilogramu vistas pusspārniņu ieliek sālījumā, kas sastāv no diviem litriem ūdens, 200 gramiem sāls, melno piparu graudiem un lauru lapām.

Korejiešu glazūra

Nepieciešams:

  • 30 mililitri rīsu vīna etiķa, bet var izmantot arī parasto;
  • Nedaudz pūdercukura;
  • 30 grami sviesta;
  • Ēdamkarote kečupa;
  • Ēdamkarote "Sriracha" mērces;
  • 2 ēdamkarotes "Gochujang" pastas;
  • Ēdamkarote sezama eļļas.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas saliek katliņā un uzvāra.

Medus un sojas glazūra

Nepieciešams:

  • Divas ēdamkarotes šķidra medus;
  • Tējkarote sezama eļļas;
  • Tējkarote sojas mērces;
  • Viens rīvēts ķiploks.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc kopā bļodiņā.

Kļavu sīrupa un sinepju glazūra

Nepieciešams:

  • 50 grami sviesta;
  • 2 ēdamkarotes kļavu sīrupa;
  • 1 ēdamkarote graudainās sinepes.

Pagatavošana:

  1. Izkausētā sviestā ielej kļavu sīrupu, pievieno sinepes un visu rūpīgi sajauc.
  2. Uz grila kārto sālījumā noturētos vistu spārniņus, aizver ciet vāku un cep 20 minūtes. Tos sākumā cep bez glazūras, jo pretējā gadījumā gaļa ātri sadegtu.

Spārniņu gatavošana:

  1. Ja pagatavotas visas trīs glazūras, tad grilā sadala spārniņus trijās daļās, lai nesajūk, kuram tiks kura glazūra.
  2. Kad spārniņi apcepušies 20 minūtes, tos apsmērē ar glazūru, turpina cept un ik pa brīdim atjauno glazūras "krāsojumu", vienlaikus pieskatot, lai gaļa nepiedegtu.
  3. Kādas desmit minūtes vēlāk, kad spārniņi izcepušies, ņem nost no uguns un atkal apsmērē ar glazūru.
  4. Pārkaisa ar sakapātiem lociņiem un sezama sēklām, pasniedz kā uzkodu un sarūpē gana daudz salvešu, kur slaucīt lipīgos pirkstus.

Uz oglēm cepta siļķe ar kartupeļiem

Uz oglēm cepta siļķe ar rāceņiem.
Uz oglēm cepta siļķe ar rāceņiem.

Slapjā avīzē ietīta un uz oglēm cepta siļķe izsenis bijis viens no populārākajiem ēdieniem Kurzemē – galvenokārt tāpēc, ka lēts un sātīgs. Mūsdienās, ņemot vērā tipogrāfijas krāsas kaitīgumu, siļķi iesaka gatavot cepampapīrā. Izmēģini pagatavot uz oglēm ceptu siļķi ar kartupeļiem jeb rāceņiem, kā to dēvē dažviet Kurzemē, pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un "Aleju" saimnieces Gunitas Pričinas receptes!

Nepieciešams:

    6 mazsālītas siļķes;
    12 vidēja izmēra kartupeļi;
    500 g biezpiena;
    200 g skābā krējuma;
    zaļumi;
    sāls.

Pagatavošana:

Siļķēm izņem iekšas un nogriež galvas. Ja siļķes šķiet par sāļu, pirms gatavošanas tās var izmērcēt ūdenī, lai nav tik sālītas. Katru zivi ietin mitrā cepampapīrā un liek uz karstām oglēm. Kad papīrs pilnībā nodedzis, katru siļķi liek folijas laiviņā un pasniedz ar krāsnī ceptu kartupeļu pusītēm, biezpienu un zaļumiem.

Klasiska Jāņu siera recepte

Jāņusiers. Ilustratīvs attēls.
Jāņusiers. Ilustratīvs attēls.

Jāņusiers bija un ir tradicionāls svētku cienasts. Ar to cienā jāņabērnus, un tas ir gards un piemērots ciemkukulis. Siera recepte katrai saimniecei sava. Ja jums nav savas Jāņu siera receptes, izmēģiniet šo. Tā ir vienkārša, pagatavot varēs pat iesācēji; jums noteikti siers sanāks.

Nepieciešams:

  • 3 litri piena;
  • 1 kilograms biezpiena;
  • 3 olas;
  • 100 grami sviesta;
  • sāls;
  • ķimenes.

Gatavošana:

  1. Pienu uzkarsē (nedrīkst uzvārīt!) līdz 80 grādiem. Karstā pienā pamazām ieliek biezpienu. Lēni maisot, uz lēnas uguns karsē, līdz piens "pārslojas" un atdalās sūkalas.
  2. Marli samitrina ūdenī (lai biezpiens nepielīp pie marles) un ieklāj caurdurī. Kad sūkalas atdalījušās, visu masu lej caurdurī, notecina sūkalas, marli aiz stūriem turot un biezpienu kustinot. Kad sūkalas notecinātas, karsto biezpienu liek atpakaļ katlā.
  3. Olas, sakultas ar ķimenēm un sāli, pielej karstajam biezpienam. Pieliek sviestu un maisot karsē, līdz biezpiens atlec no katla malām.
  4. Gatavo sieru liek bļodiņās, kas izskalotas ar aukstu ūdeni, tad siers nepielips pie trauka, to būs viegli izņemt.
  5. Klasiskam Jāņu sieram klāt liek ķimenes, tāpēc bieži to arī sauc par ķimeņu sieru, bet var pielikt sasmalcinātas dilles, grauzdētas kaņepju sēklas, magones, sasmalcinātus ķiplokus – kā kurai saimniecei labāk garšo.

Gvakamole

Uzziesta uz svaigas maizes vai grauzdiņa, gvakamole būs lieliska uzkoda, ko var likt arī Jāņu galdā. Izmēģini pagatavot to pēc raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Līgas Lieplapas receptes!

Nepieciešams:

  • 3 avokado;
  • ½ sīpola;
  • ½ citrona sulas;
  • sāls.

Pagatavošana:

Avokado nomizo, atbrīvo no kauliņa un saspaida, lai veidojas viendabīga masa. Pieliek smalki sakapātu sīpolu, pievieno citrona sulu un sāli. Visu samaisa. Pasniedz uz svaigas maizes vai grauzdiņiem.

Grilētu gurķu salāti

Šie salāti, lai arī skan neparasti, tomēr ir ļoti garšīgi – tiem ir jauks līdzsvars starp tekstūru un garšu. Turku zirņus var sagatavot iepriekš, bet gurķus grilēt turpat svinību vietā. Recepte aizgūta no raidījuma "Toms Keridžs gatavo dārzā".

Nepieciešams:

  • Trīs garie gurķi;
  • 250 grami vārītu vai konservētu turku zirņu;
  • 1 paciņa "Halloumi" siera;
  • kumīns, Kajennas pipari, čili pārslas, Provansas garšvielas, sāls, pipari;
  • 1 laims;
  • svaigi zaļumi – pētersīļi un koriandrs.

Pagatavošana:

  1. Gurķus nomizo un gareniski pārgriež uz pusēm. Pārkaisa ar divām ēdamkarotēm sāls un atstāj uz stundu.
  2. Gatavo turku zirņus: pēc garšas pievieno kumīnu, Kajennas piparus, Provansas garšvielu maisījumu un divas tējkarotes olīveļļas. Turku zirņus izklāj uz cepamās paplātes, kurā ieklāta folija. Cep cepeškrāsnī 20–40 minūtes, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni.
  3. Kad gurķi stundu "atpūtušies", no tiem noslauka lieko sāli, pārsmērē ar rapšu eļļu vai olīveļļu un liek uz grila restēm uz dažām minūtēm – cep no abām pusēm, līdz tie apbrūnināti un apcepušies.
  4. Biezās šķēlēs sagrieztu "Halloumi" sieru apsmērē ar eļļu un cep no abām pusēm, rūpīgi pieskatot, lai tas nepiedeg.
  5. Bļodā liek sagrieztus grilētos gurķus, saplūkātu grilēto sieru un atdzesētus turku zirņus, pievieno mazliet čili pārslu, pārlej ar sulu, kas izspiesta no viena laima, mazliet olīveļļas un rupji sakapātiem zaļumiem. Pievieno sāli un piparus, visu samaisa un ēd kā piedevu vai vienus pašus.

Kūpinātu kartupeļu salāti

Triks ar kūpinātiem kartupeļiem pārsteigs ikvienu, kuram būs tas prieks nogaršot šos kartupeļu salātus. Tie būs kā laba piedeva citiem uz oglēm tapušiem ēdieniem. Pagatavojiet tos pēc šefpavāra Toma Keridža receptes!

Nepieciešams:

  • 500 grami ar mizu vārītu un lielos gabalos sagrieztu jauno kartupeļu;
  • 5 sasmalcinātu seleriju kāti;
  • sauja marinētu sasmalcinātu gurķu;
  • trīs ēdamkarotes majonēzes;
  • trīs ēdamkarotes skābā krējuma;
  • sauja svaigu sakapātu diļļu;
  • sauja svaigu sakapātu pētersīļu;
  • sāls, melnie pipari.

Pagatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas, izņemot kartupeļus, liek bļodā un kārtīgi samaisa.
  2. Uzkarsētā grilā ar vāku uz restēm uzmet sauju koka šķeldas, jo tā radīs papildu dūmus.
  3. Kartupeļus ievieto karstumizturīgā traukā un noliek uz restēm, aizver grila vāku un ļauj 2–3 minūtes pakūpināties. Apkūpinātos kartupeļus pievieno pārējām sastāvdaļām, samaisa un pasniedz kā piedevu grila ēdieniem.

Uz grila cepts šokolādes banāns

Ja nu sakārojas ko saldu, var ņemt talkā Lielbritānijā pazīstamā šefpavāra Toma Keridža cepto banānu recepti.

Nepieciešams:

  •     2 banāni;
  •     3 īrisa konfektes šokolādē;
  •     mazliet tumšās šokolādes.

Pagatavošana:

  1. Banānam noņem tikai pusi mizas, otru pusi atstāj kā laiviņu.
  2. Banānu, neizņemot no "laiviņas", sagriež šķēlēs, liek folijā, virsū uzkaisa sagrieztas īrisa konfektes un sadrupinātu tumšo šokolādi, aiztin foliju un liek uz restēm.
  3. Oglēm vēlams būt karstām, bet bez liesmas. Cep 15 minūtes, kamēr šokolāde izkususi un banāns kļuvis mīksts.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti