Izstādes autors – doktorantūras students Artūrs Āboliņš – nu jau vairāk nekā 10 gadus aizraujas ar pārtikas iepakojumu pētniecību, taču pēdējos divus gadus cītīgi veidojis kolekciju – no 20. gadsimta Latvijas un tajā ievesto teju visas pārtikas produkcijas iepakojumiem.
Āboliņš sacīja: "Kā saka, katram produktam ir ne tikai sava garša, bet arī stāsts. Un tas stāsts bieži vien ir ierakstīts tajā iepakojumā – dizainā, sastāvā. Tas atspoguļo tā laika tendences, kas tajā laikā bija aktuāls."
Starp eksponātiem Āboliņš izcēlis īpašus atradumus, piemēram, neatvērtu desmitiem gadus vecu medus burciņu, sīrupus, saules puķu eļļu, 1971. gadā ražotu ābolu biezeni. Atrodama arī kara laika pastardienas maltīte – iekonservēts ūdens un sausās pārtikas briketes.
"Pats vērtīgākais, kas pētījumos bija atrasts, – īstās tehnoloģijas un receptes, kuras faktiski atļauj no jauna pat uzsākt ražošanu," stāstīja Āboliņš.
Interese par pārtikas tehnoloģijām aizsākusies ar Rēzeknes piena konservu kombināta pētniecību – Āboliņš iekļuvis pamestajā rūpnīcā, kur radusies vēlme saglabāt neskaitāmās vēstures liecības. Uzņēmums bijis viens no lielākajiem un atpazīstamākajiem iebiezinātā piena ražotājiem ne vien Padomju Savienībā, bet arī pasaulē.
"Pakāpeniski tad aiziet uz jau saistošiem uzņēmumiem, kuriem bija sadarbība ar mūsu piena konservu kombinātu. Teiksim, cukurfabrikas, "Liepājas kafija", "Laima" konfekšu ražotne un tā tālāk," pauda Āboliņš.
Tematiski līdzās izstādei Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pārtikas pārstrādes studenti prezentējuši savus topošos uzņēmumus un jaunradītos produktus, lai ne vien ieinteresētu nākotnes pircēju, bet arī parādītu Latgalē ražotās pārtikas attīstību.
Topošā mājražošanas uzņēmuma saimnieks Juris Carevs sacīja: "Latgalē, laukos var dzīvot zaļi un garšīgi. Pārsvarā mūsu ražošana ir sev, bet to, kas patīk mums – to piedāvājam arī citiem."
Izstāde Rēzeknē ir uz palikšanu, un Rēzeknē domā, ka tā veidosies arī kā tūrisma objekts.