Lietojot ar antioksidantiem bagātus pārtikas produktus, cilvēks stiprina ne tikai savu imunitāti, bet arī palēnina organisma novecošanos. Antioksidantiem bagāti ir zemes tauki, šitakē, gailenes, baravikas un citas sēnes.
TVĢ 12. klases meitenes turpat pusgada garumā savā pētījumā pierādīja, ka no šīm sēnēm tieši baravikas ir visvērtīgākais antioksidantu avots.
Pētnieciskā darba laikā gan no svaigām, gan kaltētām sēnēm tika gatavoti ekstrakti. Pēc tam laboratorijā bija jāveic arī sarežģītais pētīšanas process, kuram jau sekoja iegūto rezultātu apstrāde, rakstveida izklāsts un maketa gatavošana. Konkursā lielākais ieguvums bija zināšanas un uzkrātā pieredze, kuru mācību stundās nevar iegūt.
12. klases skolniece Annija Admidiņa: "Baravika ir līdere visos faktoros! Tieši veselības nolūkos ieteicami ir tieši sēņu ekstrakti, nevis ceptas sēnes. Šos ekstraktus izmanto arī medicīnā." Klasesbiedrene Madara Bērziņa piebilst: "Man šī pieredze noderēs arī augstskolā, jo mēs šo darbu veicām patstāvīgi bez skolotājas palīdzību, kas bieži vien skolā nav iespējams, jo skolotājs parasti cenšas palīdzēt un pateikt kā labāk."
Pēdējo gadu laikā eksaktās zinātnes skolēniem sagādā arvien lielākas grūtības, tāpēc praktiska darbošanās un pētnieciskais darbs ir veids, kā palielināt interesi un mazināt nepatiku pret sarežģītajiem priekšmetiem.
Ķīmijas skolotāja Ilze Ventiņa stāsta, ka darba tapšanas procesu ietekmējis komandas gars un savstarpējā uzticēšanās: "Jo atbildība vienam pret otru ir lielāka, jo labāks rezultāts!"
Sēnes turpmāk tiks ēstas ar vēl lielāku patiku, jo baudījums būs ne tikai garšas kārpiņām. Uzvarētājas ir to sešu konkursantu vidū, kuriem būs iespēja bez konkursa iestāties kādā no RTU pamatstudiju programmām un mācīties budžeta grupā. Konkursā piedalījās 40 pētniecības darbi no daudz skolām. Otro un trešo vietu ieguva Rīgas Franču liceja skolēnu darbi.