Abavas senlejas zīles pārtaps kafijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ja ozolam daudz zīļu, tas nozīmējot, ka Ziemassvētkos būs daudz sniega. Bet kandavniekiem bagātā zīļu raža nozīmē, ka šogad būs kārtīgi ozolzīļu kafijas krājumi. Sestdien ikvienam interesentam Talsu un Kandavas novados ir iespēja palīdzēt neparastajai kafijai nepieciešamās zīles salasīt un pie reizes izbaudīt zelta rudeni gleznainajā Abavas senlejā. Šāda akcija notiek pirmo reizi.

Atzīmējot Pasaules tūrisma dienu, šodien nolēmis draudzēties Talsu un Kandavas novads, un savus viesus viņi aicina Abavas senlejā atrast zelta ozolzīli.  Akcija sāksies pulksten 10 Abavas rumbā, turpināsies Rumbulītes parkā Sabilē, bet pēc tam zīļu meklētājus gaidīs gleznainais Buses pilskalns un Kandavas novada Mācītājmuižas simtgadīgie ozoli. Zīļu lasīšana mīsies ar dažādām atrakcijām un izzinošiem stāstiem.

„Ansis Opmanis mums stāstīs par ozoliem, par dabas procesiem. Uzzināsim, kas tad ēd zīles vai kā viņas vispār rodas. Un kāpēc dažiem ozoliem maz, citiem daudz...,” - tā atklāj projekta „Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” vadītāja Iveta Piese. Zīļu vākšanas akcija ir turpinājums vairākiem šī pavasara un vasaras kājāmgājēju pārgājieniem, un tai jau pieteikušies vietējie un interesenti no citām pilsētām, kas izteikuši vēlmi beidzot apskatīt Abavas senleju.

„Un mēs redzēsim vēl dziļāko, vēl gleznaināko, skaistāko Imulas upes ieleju. Tā ir vispār neaprakstāma. Ir tā, ka cilvēki, kas nezin, viņus ved uz turieni, un tad, kad viņi ierauga: „Ooo, wow!” Ja ir plānojuši tur pabūt pusstundu, tad paliek tur divas stundas, trīs, un nespēj braukt mājās,” saka Iveta Piese.

Interesenti var pievienoties jebkurā laikā un pasākuma vietā. Atvest drīkst arī citviet salasītas zīles.

„Nu Latvijas ozolu, to īsto ozolu zīles derēs. Bet nederēs tās, kas ir tādiem skaistiem ozoliem ar sarkanām, ļoti asām lapām. Tie ir ārzemju ozoli, Kanādas ozoli. Tie neder. Un ir milzīga cerība savākt vismaz tonnu, jo es zinu, ka muzejam 500 kilogramu esot bijis par maz,” skaidro. Iveta Piese.

Akcija noslēgsies pēcpusdienā pie Kandavas novada muzeja, kur veikumu nosvērs un apbalvos čaklākos lasītājus. Tālāk zīles pārtaps kafijā. Vispirms tās kaltēs, lai  vieglāk nolobīt, tad grauzdēs līdz īstajam brūnumam un pēc tam samals. Kandavas novada muzeja vēsturnieks Agris Dzenis zina stāstīt, ka ozolzīļu kafijai šai pusē ir sena vēsture:

„Līdz Otram pasaules karam Kandavā pupiņu kafija bija ļoti ekskluzīva un dārga lieta. Tāpēc iedzīvotāji ikdienā lietoja ozolzīļu kafiju, miežu kafiju. Ir ziņas arī par kastaņu kafiju”

No iepriekšējās ražas Kandavas novada muzejā palicis vien neliels spainītis īpašās kafijas. To atverot, gaisā uzvirmo cepumiem un maizei līdzīga smarža, un paši kafijas biezumi ir kā smalki, brūni pelēcīgi milti. Dzēriena gatavošanas process ir pavisam citāds nekā parastai uzlejamai kafijai, un no četriem litriem ūdens sanāk vien pusotrs litrs dzēriena.

„Katliņā jāsavāra ūdens, jāpieber šķipsniņa sāls. Kad ūdens sāk vārīties, tad pieberu kafiju un lēnām maisu. Kad uzmet burbulīti, tad ņem nost katlu un nostādina kādas trīs minūtītes, un tad izkāš un lej krūzītes, recepti atklāj Diāna Isaka, Kandavas novada muzeja speciāliste.

Viņa stāsta, ka sākumā viesiem piedāvā melnu kafiju. Bet, kad tai pieliekot cukuru un pienu, tad dažiem mazliet rūgtumā savilktās sejas jau atplaukstot smaidā.

Šodien gan zīļu lasītājiem nebūs iespēja dzērienu pagaršot. Sava lasījuma gala rezultātu viņiem būs iespēja baudīt 25.oktobrī 5.kafijas un tējas svētkos Kandavā. Bet, tā kā īstais zīļu krišanas laiks vēl priekšā, tad lasītājus muzejs pie sevis gaidīs arī citās rudens dienās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti