Muzeju Gobustānā izveido latvieši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Gobustāna ir neliels kalnu ciemats Azerbaidžānā. Kādreiz tajā intensīvi darbojās akmeņlauztuves, bet tad arheologi kalnos atklāja unikālus, 30 tūkstošus gadu vecus klinšu gleznojumus. Tagad tur būs muzejs.

Šī gada nogalē Azerbaidžānā, Gobustānā durvis vērs jauns muzejs, veltīts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā iekļautajiem senajiem klinšu gleznojumiem jeb petroglifiem. Muzeja izveidei ir cieša saikne ar mūsu valsti, jo muzeja interjeru un ekspozīciju veidojis uzņēmums no Latvijas "Dd Studio". Projektā kopumā iesaistīti 50 dažādu jomu Latvijas speciālistu, Latvijā ražoti arī visi muzeja stendi, vitrīnas un citi muzeja izveidošanā izmantotie priekšmeti.

"Dd Studio" muzeja veidošanā iesaistījis aptuveni 50 dažādu jomu Latvijas speciālistu un pat aizveduši no Latvijas 11 tonnas materuālu

Gobustāna ir neliels kalnu ciemats. Līdz 70.gadiem tajā intensīvi darbojās akmeņlauztuves, bet tad arheologi kalnos atklāja unikālus, 30 tūkstošus gadu vecus klinšu gleznojumus, un akmeņlauztuves tika slēgtas. Pirms četriem gadiem klinšu gleznojumus, sauktus arī par petroglifiem, iekļāva UNESCO kultūras mantojuma sarakstā, un Azerbaidžānas kultūras ministrija izsludināja starptautisku konkursu par muzeja izveidi, kas būtu veltīts šai senajai kultūras vērtībai.

Sīvā konkurencē konkursā uzvarēja uzņēmums no Latvijas "Dd Studio" kura uzdevums bija pilnībā izveidot muzeja interjeru un ekspozīciju. Darbi tik tikko noslēgušies, par rezultātu stāsta galvenā projekta vadītāja Ilze Zigerte. 12 ekspozīciju zāles veido vēstījumu par Gobustānas klinšu gleznojumiem no visdažādākajiem aspektiem, varam uzzināt, kā pirms 30 tūkstošiem gadu šie zīmējumi tapa, kāda tiem bija nozīme, kā cilvēki vispār tolaik dzīvoja.

Viens no projekta veidotājiem Dāvids Mitrēvics stāsta, ka, ekspozīciju veidojot, izmantoti gan tradicionāli informācijas nesēji, gan dažādi inovatīvi risinājumi. Izvēli strādāt ar Latvijas cilvēkiem pamato Raivo Mužiks, kurš visvairāk darbojies uz vietas tieši Gobustānā.

Neskatoties uz tempa un mentalitātes atšķirībām - "Dd Studio" vadītāji Jānis un Dāvids Mitrēvici uzskata, ka sadarbība ar bijušajām padomju savienības republikām ir ļoti laba iespēja, ko būtu vērts paplašināt.

"Dd Studio" veidoto ekspozīciju Azerbaidžānā atklās neilgi pirms gadu mijas, bet Latvijas publiku ar savu veikumu "Dd Studio" iepazīstinās jau rīt, pasākumā Dizaina fabrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti