Agronoms: Kartupeļu pārziemināšana dotu iespēju Latvijā vākt pat trīs ražas gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Priekules novadā kāds agronoms veicis eksperimentu kartupeļu audzēšanā, kas ļāvis pirmo ražu vākt jau februārī. Nu jau izdevies novākt otro jauno kartupeļu ražu, kas veiksmīgi pārziemojusi zem biezās salmu un lapu segas. Kartupeļu audzētāja mērķis ir radīt iespēju Latvijā ēst vietējos kartupeļus jau agrā pavasarī, nevis tikai vasaras vidū. Metode lielas izmaksas neprasot, taču līdz nišas produkta izveidošanai vēl daudz darba jāiegulda.

Latvijas Lauku konsultāciju centra dārzkopības konsultants Māris Narvils jau vāc kartupeļu ražu savā piemājas saimniecībā Priekules pusē, turklāt jau otro reizi šogad. Ar dakšu pārcilājot salmu un kļavlapu kārtu uz vagām, agronoms stāsta, ka tas bijis eksperiments un arī šoreiz, uzrokot zemi ar kapli, patiešām atrodas sarkanie kartupeļi - gan nelieli, gan lielāka izmēra

„Ir svarīgi, lai līdz ziemas periodam tas bumbulis izaugtu, un tad vajadzētu līdz jūlija beigām jau stādīt iepriekšējā gada kartupeļu sēklu. Tas ir neliels apgrūtinājums, jo ir jābūt labam pagrabam, jāliek kaut kur ledusskapī, lai labi saglabātos sēklas kartupeļi,” saka Narvils.

Tiesa gan, izmēģinājums veikts nelielā platībā – sešos kvadrātmetros pāris platākās vagās. Pirmo nelielo ražu agronoms novācis jau februārī pēc sniega nokušanas, bet esot varējis pat rakt jau janvārī. Vairāk par kartupeļu audzēšanas metodi stāsta Narvils:

„Nekādus augu aizsardzības līdzekļus nelietoju, tiesa gan, neliela lakstu puve lielajos rudens lietos parādījās, kas savu procentu paņēma nost bumbuļu briešanā. Nu tad lakstus nopļauj un gaida, kad sāksies mīnusi. Līdzās šeit ir kļava, tāpēc ap 10 centimetru biezā kārtā saliku tās lapas, un līdz mīnus pieciem grādiem tā var stāvēt. Bet, kad jau lielāku salu sāka solīt, tad apklāju vagas vēl ar salmu kārtu līdz 25 centimetru biezumā, tad vēl varētu pāri uzlikt plēvi, lai salmi nesamirkst. Es to neizdarīju, un viss bija samircis, bet tāpat tas netraucēja kartupeļiem sekmīgi pārziemot. Un, ja rudenī pārbaudot bumbuļus, kartupeļiem trūka skābekļa un viss bija baltās pūtītes, tad šobrīd izrokot viss ir kārtībā – miza ir laba.”

Pašu audzēti jaunie kartupeļi ziemas nogalē vai agrā pavasarī varētu būt nišas produkts vietējā tirgū, tāpēc Narvils apsver iespēju pakāpeniski savā piemājas saimniecībā iekopt lielāku platību un viņa ieskatā rudenī audzētu kartupeļu pārziemināšana dotu iespēju ražu Latvijā vākt pat trīs reizes gadā.

„Šobrīd man bija svarīgi saprast vispār pamatprincipus, kā to izdarīt, un secināju, ka tātad var. Tālāk jādomā par niansēm – kā izaudzēt vairāk un tālāk šāda veida produktu virzīt tirgū,” atzīst Narvils

Jāpiebilst, ka šis gads kartupeļu audzētājiem kopumā Latvijā bijis smags Krievijas krīzes dēļ un zemā cena daudziem audzētājiem likusi pārdomāt darbības turpināšanu, kā dēļ arī samazinājušās kopējās platības. Eksperta ieskatā, nepieciešams veidot kooperāciju, lai šo dārzeņu segmentu stiprinātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti