Lēnāku IKP izaugsmi eksperts skaidro ar eiro ieviešanu un sarežģījumiem rūpniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) otrajā ceturksnī ir palielinājies par 2,3%, salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni. Aprēķinos Centrālās statistikas birojs pirmo reizi izmantoja jauno Eiropas kontu sistēmas metodoloģiju. Salīdzinot ar iepriekšējiem ceturkšņiem, IKP izaugsme ir kļuvusi lēnāka.

Lēnāku IKP izaugsmi  „DnB Bankas” ekonomists Pēteris Strautiņš skaidro ar vairākiem faktoriem, tostarp eiro ieviešanu: „Kas šodien nosaka to izaugsmes bremzēšanos, viens no tiem noteikti bija mazāks patēriņa pieaugums, kas varētu būt bijis saistīts ar eiro ieviešanu tādā ziņā, ka tagad cenas vizuāli izskatās lielākas, kas varētu būt īpaši nozīmīgi tieši attiecībā uz ilglietošanas precēm, jo pārtiku cilvēki pirks jebkurā gadījumā.”

Tāpat viņš norāda uz sarežģījumiem rūpniecībā: „Te ir runa tieši par metālu ražošanu, kur „Liepājas metalurgs” nav vienīgais uzņēmums, kam ir bijusi krīze pēdējā gada laikā. Nav šogad ļoti liela krituma izaugsmē, bet ir piebremzēšanās, pavisam noteikti.”

Jau ziņots, ka IKP 2014.gada otrajā ceturksnī faktiskajās cenās ir 5,9 miljardi eiro, un salīdzinājumā ar 2013.gada otro ceturksni IKP palielinājies par 2,3%.

Iepriekš, šī gada pirmajā ceturksnī, iekšzemes kopprodukts pieauga par 2,8% un bija 5,3 miljardu eiro apmērā.

Latvijas Banka nesen ir samazinājusi IKP prognozi no iepriekšējiem 3,3% līdz 2,9%. Tāpat ir samazināta inflācijas prognoze - paredzams, ka šogad valstī inflācija sasniegs 0,7%. Turklāt, saglabājoties ģeopolitiskajai nestabilitātei, pastāv iespēja, ka IKP un inflācijas prognoze var tikt vēlreiz samazināta.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti