Latvija un Lietuva 25 gadu laikā visstraujāk ES samazinājušas enerģijas patēriņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Laika posmā no 1990. līdz 2015.gadam Lietuvā enerģijas patēriņš samazinājās vairāk nekā divas reizes, bet Latvijā – gandrīz divas reizes, liecina “Eurostat” dati. Tiesa, šajā laikā abās valstīs samazinājās arī iedzīvotāju skaits, bet ekonomikas vairs nav industriālas, vēsta Rus.lsm.lv. 

25 gadu laikā ikgadējais valsts patērētais enerģijas apjoms Lietuvā samazinājās par 57%, bet Latvijā – par 45%. Trešā valsts ar straujāko enerģijas patēriņa samazinājumu ir Rumānija (44%), ceturtajā vietā - Igaunija (37%), piektajā – Bulgārija (33%), liecina “Eurostat” dati.  

Tikmēr Kiprā enerģijas patēriņš pieauga par 41%, Īrijā – par 38%, Spānijā – par 35%, bet Austrijā – par 33%.

Baltijas valstīs enerģijas patēriņš saruka straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), kur samazinājums bija vidēji 2,5%. Visas trīs Baltijas valstis strauju samazināja fosilās degvielas patēriņu: Latvija gandrīz trīs reizes no 6,3  Mtoe (miljoni tonnu naftas ekvivalenta) līdz 2,6 Mtoe (61% no patērētās enerģijas), Lietuva no 12 Mtoe līdz 4,9 Mtoe (71%), Igaunija no 9,9 Mtoe līdz 5,5 Mtoe (87% no patērētās enerģijas).

Bet atkarību no ārējiem energoresursiem spēja mazināt tikai Igaunija – 1990.gadā tā spēja nodrošināt 52% no sava patēriņa, bet 2015.gadā – jau 83% (Igaunijā iegūst degslānekli). Latvijā un Lietuva atkarība no importa saglabājās.   

Arī lielā daļā ES valstu atkarība pieauga. Piemēram, Lielbritānija 1990.gadā importēja 2%, bet 2015.gadā jau 43%. Polijā šis rādītājs pieauga no 1% līdz 32%, Nīderlandē – no 22% līdz 56%.

Vismazākā atkarība no ārējiem energoresursiem 2015.gadā bija Dānijai (4%), otrajā vietā Igaunija ( 17%), bet trešajā Rumānija – 25%.

Rus.lsm.lv norāda, ka enerģijas patēriņš samazinājās valstīs ar negatīvajām demogrāfijas tendencēm, kādas ir vērojamas arī Baltijas valstīs.

Turklāt šajā laikā valstis atteicās no padomju energoietilpīgas ekonomikas modeļa par labu pakalpojumiem un vieglajai rūpniecībai 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti