Toms Pastors

Toms Pastors

LTV Ziņu dienesta ārzemju ziņu redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Karš, pandēmija, klimata pārmaiņas  – pasaulē atzītu karikatūristu skatījums izstādē Šveicē
Karš, pandēmija, klimata pārmaiņas – pasaulē atzītu karikatūristu skatījums izstādē Šveicē
"Zīmējumi brīvībai" – ar šādu nosaukumu Ženēvas ezera krastā Šveicē atklāta karikatūru izstāde, godinot šīs politiskās mākslas formas sasniegumus un atgādinot par preses brīvību. Kā galvenās tēmas izvēlēts karš Ukrainā, Covid-19 krīze un klimata pārmaiņas. Šogad īpaši godināti divi karikatūristi, kuriem bijis jāstrādā ļoti smagos apstākļos – ukraiņu karikatūrists Vladimirs Kazaņevskis un viņa ungāru amata brālis Gabors Papajs.
Apjomīga artilērija, morālā gatavība un Gotlandes drošība. Kāds varētu būt Somijas un Zviedrijas pie...
Apjomīga artilērija, morālā gatavība un Gotlandes drošība. Kāds varētu būt Somijas un Zviedrijas pienesums NATO
Abpusēji izdevīgs solis drošības vairošanai – lielākoties tā militārie eksperti raksturo Somijas un Zviedrijas potenciālo dalību NATO. Abas valstis jau tagad ir cieši integrētas savā starpā ar vērā ņemamu ieroču un bruņutehnikas ražošanas industriju. Tām ir arī izkoptas sadarbības attiecības ar aliansi kopumā un tās dalībvalstīm atsevišķi.
Kā strādā Krievijas propaganda?
Kā strādā Krievijas propaganda?
Sekojot Krievijas rīcībai, daudzi ir pamanījuši, ka “spīd cauri” šī scenārija skelets jeb tas, uz kā tas ir uzbūvēts. Proti – Krievija ar izdomātu ieganstu pati rada krīzi, tad to saasina, paziņo, ka citi vainīgi, un tad dodas uz mērķi, sakot, – kas gan atliek, jo cita ceļa vairs nav.
Krievija divreiz jau pārkāpusi olimpisko pamieru. Vai uzdrošināsies arī šoreiz?
Krievija divreiz jau pārkāpusi olimpisko pamieru. Vai uzdrošināsies arī šoreiz?
Ķīnā ar vērienīgu atklāšanas ceremoniju sākušās Pekinas ziemas olimpiskās spēles. Tikmēr nav rimušās bažas, ka tieši februārī Krievija varētu uzsākt iebrukumu Ukrainā. Olimpisko spēļu laiks tiek saistīts ar miera vēstījumu, taču tieši Krievija nesenā pagātnē jau divreiz pārkāpusi simboliski izsludināto olimpisko pamieru.
Lietuvas un Ķīnas strīds ES raisa diskusijas par dalībvalstu ekonomisko aizsargāšanu
Lietuvas un Ķīnas strīds ES raisa diskusijas par dalībvalstu ekonomisko aizsargāšanu
Asās Lietuvas Ārlietu ministrijas retorikas dēļ, nostājoties pret Ķīnu un politiski atbalstot Taivānu, ne vien samazināts diplomātisko attiecību līmenis starp abām valstīm, bet arī faktiski apturēts Lietuvas preču eksports uz komunistisko valsti. Lietuvas šķietamā ekonomiskā sodīšana raisījusi arī diskusijas Eiropas Savienības (ES) līmenī par to, ko tā var darīt, ja tāds ekonomiskais smagsvars kā Ķīna šādi vēršas pret kādu no mazajām dalībvalstīm. 
Ukraina cer, ka šoreiz Rietumu atbalsts būs lielāks nekā 2014. gadā
Ukraina cer, ka šoreiz Rietumu atbalsts būs lielāks nekā 2014. gadā
Ukrainas vārds jau ilgāku laiku ir augsta līmeņa politiķu un mediju uzmanības centrā, kopš atkal parādījusies informācija par lielu Krievijas karaspēka koncentrēšanos pie Ukrainas austrumu robežām. Ukrainas politologi spriež, ka šoreiz Ukrainai ir cerības saņemt lielāku atbalstu no Rietumiem nekā 2014. gadā, kad Krievija gandrīz nesodīta varēja okupēt Krimu un atbalstīt separātistus Donbasa reģionā.
Bosnijā pastiprinās bažas par konflikta atsākšanos
Bosnijā pastiprinās bažas par konflikta atsākšanos
Bosnijā un Hercegovinā pēdējā laikā saasinājusies smagākā politiskā krīze vairāk nekā 20 gadu laikā, kas draud uzplēst Bosnijas kara brūces un pat novest līdz jaunam konfliktam. Spriedzi radījuši Bosnijas serbu mēģinājumi apšaubīt līdzšinējos smagā ceļā iegūtos politiskos kompromisus.
ASV prezidents Baidens populārāks tikai par savu priekšteci Trampu
ASV prezidents Baidens populārāks tikai par savu priekšteci Trampu
Pēc deviņu mēnešu ilgās prezidentūras līdz vēsturiski zemam līmenim nokrities ASV prezidenta Džo Baidena politiskais reitings. Kopumā par prezidenta darbu pozitīvi izsakās vien 42 procenti amerikāņu vēlētāju, kas ir otrais zemākais rādītājs vēsturē aiz Baidena priekšteča Donalda Trampa.
Aukstumā migrantiem no Baltkrievijas robežas šķērsošana kļūst par dzīvības vai nāves jautājumu
Aukstumā migrantiem no Baltkrievijas robežas šķērsošana kļūst par dzīvības vai nāves jautājumu
Migrantu plūsma, kas vasarā no Baltkrievijas sāka plūst uz Latviju, Lietuvu un Poliju, līdz ar rudens atnākšanu nebūt nav apsīkusi, un palielinās bažas par traģisku situāciju, ko var izraisīt ziemai raksturīgu laika apstākļu iestāšanās. Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite vēsta, ka Baltkrievijā pie Eiropas Savienības (ES) valstu robežām joprojām gaida 6000 līdz 7000 migrantu.
Provocējošs līdz pat nāves stundai: zviedru mākslinieks Lāšs Vilks
Provocējošs līdz pat nāves stundai: zviedru mākslinieks Lāšs Vilks
Latviešu izcelsmes zviedru māksliniekam Lāšam Vilkam bija savdabīga humora izjūta, un pēc nāves draudu saņemšanas no islāma ekstrēmistiem viņš mēdzis jokot, ka miesassargi sēdēs arī pie viņa nāves gultas. Kā norāda laikraksts “Dagens Nyheter”, liktenis bija lēmis, ka nāves brīdī viņi tiešam bija kopā: pirms nedēļas Vilks gāja bojā autokatastrofā kopā ar diviem likumsargiem.
Irākā atgriežas izzagtās senlietas un arheoloģiskie priekšmeti
Irākā atgriežas izzagtās senlietas un arheoloģiskie priekšmeti
Irākā no visas pasaules pakāpeniski atgriežas izlaupītie artefakti, kas papildina Irākas nacionālo muzeju Bagdādē, bet kādreizējā teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” lielākajā kontrolētajā pilsētā Mosulā cenšas saglābt to, ko postīja islāma radikāļu āmuri.
Ukrainā reformas apgrūtina karš un populisms
Ukrainā reformas apgrūtina karš un populisms
Ukraina jau drīzumā varētu sagaidīt kārtējo finansiālo palīdzību no starptautiskajām organizācijām. Vispirms 600 miljonu eiro no Eiropas Savienības novembrī, bet pēc tam vēl 750 miljonus no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) decembrī. Šīs summas izmaksa, kas bija tikai daļa no kopējās palīdzības, jau atkal tika iesaldēta, raizējoties par reformu gausumu.
«SpaceX» kosmosā nosūta pirmo apkalpi bez profesionāliem astronautiem
(papildināts)
«SpaceX» kosmosā nosūta pirmo apkalpi bez profesionāliem astronautiem (papildināts)
Kosmosa transporta uzņēmums “SpaceX” pirmo reizi vēsturē Zemes orbītā nosūtījis kosmosa kuģi, kurā neviens no apkalpes locekļiem nav profesionāls astronauts. Misijai dots nosaukums “Inspiration” jeb “iedvesma”. Ar šo misiju tās realizētāji arī vākuši ziedojumus, lai palīdzētu bērnu cīņai ar vēzi.
Spānijā ugunsgrēku dēļ evakuē simtiem iedzīvotāju
Spānijā ugunsgrēku dēļ evakuē simtiem iedzīvotāju
Spānijas dienvidos meža ugunsgrēku dēļ evakuēti vairāki tūkstoši cilvēku. Ugunsnelaime bīstami tuvu pietuvojusies sešām apdzīvotām vietām netālu no Malagas pilsētas Andalūzijas provincē.
«Al Qaeda» līderis izplatījis jaunu video
«Al Qaeda» līderis izplatījis jaunu video
Teroristiskās organizācijas “Al Qaeda” līderis Aimans az Zavahiri parādījies jaunā video, kas izplatīts laikā, kad ASV atzīmēja 11. septembra teroraktu 20. gadadienu. Tajā viņš slavina teroristu veiktos uzbrukumus, kā arī runā par to, ka nepieļaus Jeruzalemes  “jūdaizāciju.”
Talibi paziņo par pagaidu valdības izveidošanu
(papildināts)
Talibi paziņo par pagaidu valdības izveidošanu (papildināts)
Afganistānā pie varas nākušais “Taliban” režīms otrdien paziņoja par pagaidu valdības izveidošanu. Ietekmīgākie amati uzticēti “Taliban” līderiem, bet iekšlietu ministra amatā darbosies kaujinieku grupējuma vadītājs Saradžudīns Hakāni, kuru ASV uzskata par teroristu un par viņa notveršanu piedāvā piecu miljonu ASV dolāru atlīdzību.
Pēc skandāla ar Covid-19 vakcīnu sabojāšanos no amata atkāpies Igaunijas Veselības departamenta ģene...
Pēc skandāla ar Covid-19 vakcīnu sabojāšanos no amata atkāpies Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektors (papildināts)
Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno pirmdien paziņojis par atkāpšanos no amata. Lanno žurnālistiem sacīja, ka nolēmis demisionēt, uzņemoties atbildību par to, ka vasarā Veselības departamenta noliktavās neatbilstoši augstas temperatūras dēļ sabojājās liels daudzums vakcīnu un citu medikamentu, nodarot apmēram trīs miljonu eiro zaudējumus.
Ārvalstis nosoda militāro apvērsumu Gvinejā
(papildināts)
Ārvalstis nosoda militāro apvērsumu Gvinejā (papildināts)
Rietumāfrikas valstī Gvinejā noticis valsts apvērsums, varu sagrābjot bruņoto spēku specvienībām. Militārpersonas aizturējušas Gvinejas prezidentu Alfu Kondē, uz nenoteiktu laiku izsludinājušas komandanta stundu, kā arī slēgušas Gvinejas sauszemes un gaisa robežas. Šis apvērsums jau izpelnījies starptautisku nosodījumu.
Grupa «ABBA» atgriežas pēc 40 gadu pārtraukuma
(papildināts)
Grupa «ABBA» atgriežas pēc 40 gadu pārtraukuma (papildināts)
Ar jaunu mūzikas albumu pēc četru desmitgažu pārtraukuma popmūzikas entuziastu sirdis cer iekarot leģendārais zviedru mūzikas ansamblis “ABBA”. Pasaulē lielu interesi izraisījis kvarteta muzikālais stāsts “Voyage”, kas turpinās supergrupas pēdējās liriskās notis no 1981. gada albuma “The Visitors”.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd