Šajā "Īsto latvju saimnieču" sezonā tiekas dalībnieces, kas reiz jau raidījumā piedalījušās. Mutīgā Vija Kudiņa ir Latvijā labi zināma maizes cepēja no Aglonas, kuru raidījuma "Īstās latvju saimnieces" skatītāji iepazina otrajā sezonā. Kaut arī ikdiena lielākoties paiet maizes ceptuvē vai sarunās ar Maizes muzeja apmeklētājiem, Vija gatavo arī senos latgaļu ēdienus, klāj godu galdus un cienā viesus ar īstiem latgaļu kulinārā mantojuma gardumiem.
Nepieciešams:
- Zaļumi
- 2 burkāni
- 2 sīpoli
- Eļļa
- 3–4 kartupeļi
- ½ glāze grūbu vai miežu putraimu
- Sāls
- Kefīrs, paniņas vai rūgušpiens
- ½ olas
- 1 ēdamkarote krējuma
- Dilles
Pagatavošana:
Salasa divas palielas riekšavas skābeņu, jaunās gārsas, biešu, virzas lapiņu, pāris pieneņu un asinszāles lapiņu, dažas dadža jaunās lapiņas, kā arī mārpuķīšu ziediņus. Pārlasa, nomazgā un nedaudz sasmalcina.
Katlā lej ūdeni un tajā vāra pirms tam sasmalcinātus un eļļā apceptus burkānus un sīpolus, nomizotus un mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pievieno pāris saujas iepriekš izmērcētu grūbu vai miežu putraimu, zaļumus un sāli pēc garšas. Vāra apmēram 10 minūtes.
Kad zupa gatava, to atdzesē, pievieno kefīru, paniņas vai rūgušpienu, pusi smalki sagrieztas novārītas olas un ēdamkaroti krējuma. Pirms pasniegšanas kārtīgi samaisa un uzkaisa svaigas kapātas dilles.