Dienas ziņas

Meistare cimdus darina dubultadījumā

Dienas ziņas

Leļļu kofermājiņu Ziemassvētku izstāde

Ceptas kartītes Ziemassvētkos

Daudzas tukumnieku ģimenes svētkos saņem «ceptas kartītes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 10 mēnešiem.

Ziemassvētkos cilvēki saņemam ne vien dāvanas, bet arī apsveikumus. Mūsdienās visbiežāk tie ir virtuāli sveicieni, bet daudzas tukumnieku ģimenes šajos svētkos saņems pēc īpašas receptes ''ceptas kartītes''. Šādu apsveikuma kartīšu izgatavošanai nepieciešams vien papīrs,  krāsainas salvetes, pārtikas plēve un cepampapīrs.

Apsveikumu kartīšu pirmsākumi meklējami Ķīnā, bet Latvijā tās pazīstamas kopš 19.gadsimta beigām. Mūsdienās gan ar roku rakstītas kartītes visbiežāk atrodamas vien vecvecmāmiņas albumā.

"Es vēl joprojām rakstu, un, par brīnumu, diezgan daudz arī saņemu rakstītās [kartītes] no saviem radiem. Ir jau daudz arī tās e-pasta, "facebook"  un citas, bet, kad tu atver un redzi taustāmu kartiņu, tas tomēr ir tā mīļāk," atzīst Tukuma muzeja muzejpedagoģe Aija Krūmiņa.

Pirms diviem gadiem Aija apguvusi arī prasmi darināt pašai jeb ''cept kartiņas'', un tagad ar to dalās ar mazajiem tukumniekiem. Recepte ir vienkārša - no krāsainām salvetēm tiek atdalīta rakstainā daļa, tad piegriezts ornaments, ko liek uz balta papīra. Tad pārklāj ar pārtikas plēvi un cepamo papīru un cep, līdz kartiņa gatava.

Kartiņas izgatavošanai vajadzīgas vien 5-10 minūtes, un to, ka tas nav grūti, atzīst arī puiši.

Līdzās ''kartiņu cepšanai'' bērni apgūst arī  eglīšu rotājumu gatavošanu. Vienkāršākās ir kartona piparkūkas, bet ideju, kā aizstāt stikla bumbas ar gaumīgiem rotājumiem no dabas materiāliem, muzejniekiem netrūkst.

"Nav obligāti jābūt ziliem, zaļiem stikla bumbuļiem, ja ir arī ļoti labas, pašu gatavotas mantiņas, ar ko var izrotāt savu egli. Savādāk," piebilst Krūmiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti