No kā rodas biezpiens? «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 9 mēnešiem.

Vai zināji, ka biezpienu vari pagatvot arī pats mājās? Piedāvājam izmēģināt, kā to izdarīt.

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

Biezpiena pagatavošana

Uzmanību! Eksperiments veicams tikai pieaugušo klātbūtnē!

Lai pagatavotu biezpienu, ir jāpaskābina piens. To var izdarīt gan ar etiķi vai citronskābi, gan kefīru, gan vienkārši atstājot pienu istabas temperatūrā, līdz tas sāks skābt.

Nepieciešams:

  • 2 bļodas – maza un liela
  • tējkarote
  • etiķis vai citronskābe, vai kefīrs
  • 1 glāze piena (200 ml)
  • sietiņš (tīkliņš) vai marle

Darba gaita:

  1. Glāzi piena ielej mazajā bļodiņā. Pievieno 2 tējkarotes etiķa vai ⅕ tējkarotes citronskābes. Skābes vietā var pievienot 30–40 ml kefīra. Vēl var glāzi piena atstāt virtuvē, līdz piens sāks skābt.
  2. Lielajā bļodā sagatavo karstu ūdeni mazās bļodas ūdens peldei. Sagatavoto bļodiņu ar pienu ievieto karstā ūdens peldē un silda, līdz sagatavotais piens sasniedz temperatūru ap 35–40oC grādiem (kā silts ūdens no krāna).
  3. Pienu izmaisa un atstāj siltumā apmēram uz 15 minūtēm. Vajadzētu veidoties biezpiena krikumiņiem. Ja tie neveidojas, tad pienam pievieno vēl nedaudz skābes. Dažāda veida pienam vajag atšķirīgu skābes daudzumu, tādēļ nepieciešamības gadījumā pievieno vēl etiķi vai citronskābi.
  4. Iegūto biezpienu nokāš ar sietiņu vai marli. Biezpiens ir gatavs!

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo:

Lai pagatavotu biezpienu, pienu speciāli paskābina un nedaudz pasilda, lai pienskābās baktērijas sāk ātrāk darboties. Pienskābes klātbūtnē pienā esošās olbaltumvielas sarec un veido kunkuļiem līdzīgu masu – biezpienu.

Izdrukājams krāsojamais zīmējums:

Dokumenti

Biezpiena gatavosana

Lejuplādēt

971.16 KB

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti