Panorāma

Šovakar Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls

Panorāma

Panorāma

Dona priekšgājēji: Eirovīzija ir nenovērtējama pieredze

Dona priekšgājēji: Eirovīzija ir nenovērtējama pieredze

Nav brīnums, ka daudziem, kāpjot uz Eirovīzijas skatuves, trīc kājas un rokas un uz mirkli pat aizsitas elpa. Tie, kas Latvijas vārdu pārstāvējuši daudzus iepriekšējos gadus, atceras šo pieredzi kā kaut ko neatkārtojamu un gandrīz vārdos neaprakstāmu. Un varbūt tieši tāpēc saka – mums tomēr tas jāuztver vieglāk un jāatceras, ka tas ir tikai šovs.

Mazs mirklis, ievelc elpu un kāp uz, iespējams, mūža grandiozākās skatuves. Trīs minūtes pazūd kā sekunde un šis piedzīvojums ir aiz muguras.

"Tā lieluma, varenības sajūta, ko tu piedzīvo tikai un vienīgi tur, viņa ir neaprakstāma," saka dziedātāja Samanta Tīna, kas Latviju Eirovīzijā pārstāvēja 2021. gadā.

"Man bija tāds gods pārstāvēt Latviju, man kājas trīcēja kā Kuldīgas rumbas,"

atceras dziedātājs Roberto Meloni, kurš uz Eirovīzijas skatuves kāpis divreiz: 2007. gadā kā grupas "Bonaparti.lv" dalībnieks un 2008. gadā kā grupas "Pirates of the Sea" dalībnieks.

Šī ir Latvijas 24. Eirovīzija. Vienreiz esam uzvarējuši, Latvijai bijusi 3., 5. un 6.vieta, pārējos gadus panākumi bijuši blāvāki. Lauris Reiniks, kurš uz Eirovīzijas skatuves kāpa 2003. gadā, kad lielais šovs notika Rīgā, saka – mums jākļūst mazliet pašapzinīgākiem: "Mums, mazajām Eiropas valstiņām, gribas pierādīt lielajai Eiropai, ka mēs varam un mums ir labas dziesmas un labi mūziķi un tad mēs uztraucamies, ja mums neiet... Polijā šogad bija nacionālā katastrofa, ka tā viņu meitene netika finālā, kaut gan visi prognozēja, ka būs."

Ik gadu tiek uzsvērts, ka Eirovīzija ir dziesmu konkurss, tomēr ik gadu skatītāji secina – konkursā ir gana daudz politikas. Rezultātus ietekmē tas, ar kurām valstīm kopā esam pusfinālos, jo daudzi balso par kaimiņvalstīm. Tāpat arī ģeopolitiskā situācija un kari, izsvītrojot agresorus vai atbalstot draugus.

Dziedātājs Kārlis Būmeisters atceras savu dalību Eirovīzijā 2005. gadā: "Mēs ar Valteru – tas laikam bija pirmais gads, kad ieviesa tos pusfinālus, un mēs jau arī tikām nosaukti paši pēdējie un tad sanāk, ka tu kā tāds sunītis esi ticis pēdējais finālā, bet finālā, man liekas, ka līdz pat pēdējai valstij, kas nosauca rezultātus, mēs bijām trijniekā, un tikai tad tur palikām, tā ka varbūt tā pusfinālu padarīšana ir tāda nedaudz pazemojoša, jāatzīst."

Ikviens mākslinieks pārdzīvo par konkursa iznākumu, tomēr atzīst – ir dzīve arī pēc Eirovīzijas.

"Nezākāsim tik daudz tos, kas ir bijuši tur tie "upuri", kas ir bijuši priekšplānā, jo es vienmēr saku – pirmais iet valsts vārds, vispirms iet valsts ar tās karogu, tad iet dziesma un tad iet izpildītājs.

Mēs visi esam tendēti uz to, lai piepildītu mērķi, ka Latvijas vārds izskanētu pēc iespējas augstāk šajā te topā," uzsver Samanta Tīna.

"Ir tādi, kas pazūd un nekad vairs nav, ir tādi, kas paskumst, pabēdājas, kas ir normāli, un tad vienkārši ar jaunu joni ņem un strādā un šobrīd ir veiksmīgi mākslinieki, neviens nav nomiris, neviens nav apēsts un iznīcināts krūmos, galvenais šo visu bagāžu likt lietā šeit Latvijā un turpināt strādāt un viss būs labi," teic dziedātājs Lauris Reiniks.

68. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kur ar 11. numuru uz skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons ar dziesmu "Hollow", – sestdienas, 11. maija vakarā pulksten 22.00 LTV1 un LSM.

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek Malmē, Zviedrijā. Latviju Eirovīzijā pārstāv Dons ar dziesmu "Hollow". Viņš uz Eirovīzijas skatuves kāpa otrajā pusfinālā ar 9. kārtas numuru un tika iebalsots konkursa finālā.

Pirmajā pusfinālā – 7. maijā – ceļazīmi uz Eirovīzijas finālu ieguva Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Horvātija, Slovēnija, Somija, Portugāle un Luksemburga. No otrā pusfināla – 9. maijā – uz finālu tika Latvija, Grieķija, Šveice, Austrija, Armēnija, Gruzija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande.

Finālistes pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai. Fināls notiks 11. maijā.

Artūrs Šingirejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.

Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to nodrošināja mūziķis Justs ar dziesmu "Heartbeat".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti