Panorāma

Baidens paraksta likumprojektu par palīdzību Ukrainai

Panorāma

Panorāma

No maija rektora pienākumus JVLMA pildīs Ilona Meija

Prānis Mūzikas akadēmijā turpinās profesora un pētnieka darbu; rektora pienākumus līdz vēlēšanām pildīs Meija

Nodrošināt drošu mācību vidi un atjaunot uzticību vadībai – tās būšot galvenās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas topošās rektora pienākumu izpildītājas, līdzšinējās akadēmijas Senāta priekšsēdētājas, profesores Ilonas Meijas darba prioritāte. Viņa rektora pienākumus sāks pildīt no 1. maija, un viņa to darīs līdz vēlēšanās tiks ievēlēts jauns rektors. Tikmēr iepriekšējais rektors Guntars Prānis darbu akadēmijā turpinās kā profesors un pētnieks.

Kā paziņojumā medijiem norādīja JVLMA pārstāvji, Ilona Meija ir talantīga flautiste, profesore, JVLMA Pūšaminstrumentu katedras vadītāja un JVLMA Senāta priekšsēdētāja. Viņa ir aktīvi pasniegusi meistarklases Latvijā un ārzemēs, koncertējusi ar citiem augsta līmeņa mūziķiem un 2015. gadā saņēmusi Lielo mūzikas balvu par izcilu darbu kameransamblī, savukārt 2020. gadā – JVLMA Gada balvu mācībspēkam.

Ilonai Meijai atbalstu izsaka kā augstskolas padome, tā studējošo pašpārvalde, norādot, ka Meija aktīvi iesaistījusies studentu aizstāvībā un apstākļu noskaidrošanā. Tieši viņa esot rosinājusi izveidot anonīmo studentu aptauju, kas atklāja problēmas lielākos apmērus. Uz jautājumu, kā Meija būtu rīkojusies, ja rektora amata pienākumus pildītu jau iepriekš – Guntara Prāņa vietā, viņa atteic: "Tas ir tāds labs jautājums.

Ko es būtu darījusi? Nu es domāju, droši vien tās pašas atlaišanas varbūt ātrāk būtu notikušas. Ja tas būtu manā varā un manos spēkos."

Pēc LTV raidījumā "Kultūršoks" atklātā par atsevišķu pasniedzēju nepieņemamu uzvedību un iespējamu uzmākšanos Prāņa atkāpšanos prasīja akadēmijas padome. Viņš par atkāpšanos no amata paziņoja pagājušajā nedēļā.

Ilona Meija
Ilona Meija

Pašlaik zināms, ka viens mācībspēks ir atlaists, vēl viens atstādināts. Apstākļus izmeklē policija. Vai Meija plāno darba attiecības ar pašlaik atstādināto pasniedzēju turpināt? Viņa uzsver: "Es vēl neesmu stājusies amatā. Arī nezinu visas likuma regulas, kas un kā, bet pilnīgi noteikti es varu teikt, ka es būšu, cik nu būs manos spēkos, ļoti stingra."

Kopš krīzes sākuma esot izdarīts daudz. Tā saka augstskolas padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons. Procesi gan ir apjomīgi un bieži vien – sarežģīti. "Diemžēl mēs esam konstatējuši, ka Ētikas komisija neizskata anonīmos ziņojumus. Tas ir viņu nolikumā. Un, kamēr mēs neesam grozījuši Satversmi un kamēr mēs neesam grozījuši Ētikas komisijas nolikumu, tikmēr mēs šo situāciju esam nodevuši rektoram. Es arī negribētu runāt vairāk par anonīmajiem iesniegumiem, jo mēs nespējam pārbaudīt šos iesniegumus līdz galam," norāda Tomsons.

Saruna ar JVLMA padomes priekšsēdētāju Timuru Tomsonu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Topošā rektora pienākumu izpildītāja sola ņemt piemēru no ārvalstu augstskolām, kā tās nodrošina drošu mācību vidi, piemēram, ar logiem durvīs, kas ļauj redzēt cauri. Uzlabošot arī pieminēto Ētikas kodeksu, un vēl jāstrādā ar mācībspēkiem.

"Mana rūpe šobrīd vislielākā būtu par to, ka mēs atjaunotu uzticību vadībai, arī personāla vidū. Gan akadēmiskā, gan administratīvā. Par to neviens nerunā, bet arī docētāju vidū ir ļoti, teiksim tā, maigi izsakoties, ne tā labākā atmosfēra," atzīst Meija.

Līdzšinējais rektors Guntars Prānis darbu akadēmijā turpinās kā profesors un pētnieks. Viņš joprojām uzsver, ka esot rīkojies pietiekami aktīvi: "Tas bija jau marta sākumā, kad es runāju ar pilnīgi visiem anonīmajā anketā minētajiem. Tā bija ļoti strikta saruna. Bet es gribu teikt, ka viss, kas tika anonīmi nosūtīts padomei, par to es neesmu informēts. Man tādā ziņā nav ne sev, ne komandai ko pārmest."

JVLMA padome vistuvākajā laikā izsludinās starptautisku konkursu uz rektora vietu. Rektoru izraudzīsies JVLMA Satversmes sapulce, rīkojoties pēc rektora vēlēšanu nolikuma. Līdzšinējais rektors Guntars Prānis darbu turpina līdz 30. aprīlim.

KONTEKSTS:

Nevēlami pieskārieni, seksuāla satura ziņas sociālajos tīklos, divdomīgas piezīmes ikdienā, kailfoto sūtīšana vai pieprasīšana, intīmās attiecības starp audzēkni un pasniedzēju. Latvijas Televīzija aicina neklusēt un runāt par šādiem gadījumiem!

Mēs saglabāsim jūsu anonimitāti, bet neklusēsim – rakstiet uz e-pastu [email protected], ziņojiet uz "WhatsApp" numuru 20553333. Klusēšana iedrošina varmākas!

Kopš Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, līdz šim par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi JVLMA pasniedzēji.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi, bet dažas dienas vēlāk tika sākts kriminālprocess.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Vēlāk šķīrējtiesa Mūzikas akadēmijas padomes prasību par rektora atcelšanu vērtēja kā prettiesisku. Sākotnēji Prānis atkāpties negrasījās, tomēr 15. aprīlī paziņoja, ka nolēmis atkāpties.

Sūdzības par seksuālu uzmācību saņemtas arī Mākslas akadēmijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību. Tikmēr Mūzikas akadēmijai, Mākslas akadēmijai un Kultūras akadēmijai piedāvā veidot kopīgu ombudu – uzticības personu studentiem un pasniedzējiem.

Noderīgi resursi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti