Rūjienā sākas titula «Baltijas jūras reģiona pērle» aktivitātes

Aizvadītā gada nogalē starptautiska žūrija paziņoja, ka Rūjiena ieguvusi titulu "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024". To ieguva arī Svendborgas pilsēta Dānijā, Ķīle Vācijā un Jākobštate Somijā. Šī titula aktivitātes pamatā ir paredzētas, lai stiprinātu un saliedētu vietējo kopienu, un viena no pirmajām šīm aktivitātēm Rūjienā bija kopīga talka, lai pilsētas centrā veidotu satikšanās, koncertu un izstāžu vietu.

Rūjienā sākas titula «Baltijas jūras reģiona pērle» aktivitātes
00:00 / 05:30
Lejuplādēt

Rūjienā, Rīgas un Upes ielas stūrī, ir kāds rūjieniešiem īpašs pagalms, kuru ieskauj 19. gadsimta koka apbūve. Tagad to iecerēts veidot par satikšanās vietu. Kopīgajā talkā grāba lapas un gružus, bet uz sētas, ielas pusē, izvietoja lielformāta fotogrāfijas ar Rūjienas skatiem.

Bijušais Rūjienas mērs Guntis Gladkins ("Valmierai un Vidzemei") norādīja, ka bijuši laiki, kad šai pagalmā noritējusi aktīva dzīve: "Pirmais privātais veikals Rūjienā bija šajās telpās. Tad bija brīdis, kad gribēja visu šeit novākt un celt šeit lielveikalu, bet pašvaldība izrādīja iniciatīvu, ka šī koka apbūve ir jāsaglabā, un atpirka no privātajiem šo īpašumu."

Koka apbūve pašlaik gan ir ļoti bēdīgā stāvoklī, bet, kā norādīja Rūjienas Tautskolas vadītāja Gita Zariņa, ar šo vietu tiek saistītas lielas cerības – te varētu tapt Amatnieku centrs. Plānus gan piebremzējusi pandēmija. Šobrīd apspriedes par namu nākotni turpinās.

Rūjieniete, Valmieras novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste Guna Ķibere atzina, ka amatnieku centrs Rūjienai būtu pat ļoti nepieciešams:

"Mums ir ļoti daudz audēju. Mēs apmācam jaunos amatniekus. Rūjienas amatnieku biedrībā "Rūzele" mums ir 74 dalībnieki, un man gribētos domāt, ka tā ir pati lielākā, ja ne lielākā biedrība novadā."

Zinot, ka pašvaldību maki nav tie biezākie, šobrīd gan šī rūjieniešu vēlme izskatās pēc tāla sapņa. Bet, kā atzina Gladkins, šī iecere nebūt nav jāatmet:

"Jāsaprot tas, ka ir labi, ka tev ir plāns. Ja tev ir lieta un tu nezini, ko ar to darīt, tad ir slikti. Šajā gadījumā varbūt nav pašreiz finansējuma un iespēju, bet tiklīdz parādīsies kāda no projektu iniciatīvām, kur tādas lietas var realizēt, tad arī, protams, izmantosim. Gan kāda nacionālā programma var atvērties, gan Eiropa var kaut ko piedāvāt."

Tagad pagalms kalpos kā satikšanās un dažādu norišu vieta rūjieniešiem. Jau sestdien te tiks atvērta izstāde, kas stāstīs par šīs vietas un ēku vēsturi, kā arī cilvēkiem, kuri te dzīvoja. Talka bija arī viena no pirmajām aktivitātēm projektā "Baltijas jūras reģiona pērle", bet, protams, ne vienīgā, norādīja projekta vadītāja Madara Seile:

"Mēs esam bijuši pirmajā ekspedīcijā iepazīt pierobežas iedzīvotājus, uzklausīt viņu stāstus un saprast viņu dzīvi pierobežā." Ekspedīcijā dodas arī Rūjienas mediju studijas jaunieši, kuri vietējos iemūžina fotogrāfijās. Projekta rezultātus varēs redzēt izstādē 23. augustā, Unguriņu robežpunktā. Šo aktivitāšu mērķis ir iepazīt kaimiņus Igaunijas pusē un arī vienot paaudzes.

"Pirmajā pierobežas ekspedīcijā mums izvērtās ļoti interesanta situācija, kad mēs satikām vienu kungu, kurš ir bijis arī Tautas frontē. Viņam jau ir virs 80 gadiem un ļoti interesants dzīves gājums, bet aiz mežiņa, otrā pusē, dzīvo mazs puisēns, kuram ir 9 gadi, un kurš interesējas par Baltijas ceļu, par Rūjienas vēsturi, un viņam šī vēsture liekas ārkārtīgi interesanta. Viņi viens otru nepazīst un tad tas pirmais iepazīšanās stāsts notiks caur mums," pastāstīja Seile.

Gaidāmas arī citas aktivitātes, piemēram, Rūjas upes tīrīšanas talka, Ražas svētki Rūjienas tautas skolā, Jauniešu diena 31. maijā, kad uz sarunām ar jauniešiem "Demokrātijas kafejnīcā" dosies dažādi Valmieras novadā zināmi cilvēki. 

"Galvenais mērķis jau ir savest rūjieniešus kopā. 

Tā Rūjienas izcelšana starptautiski iet paralēli ar šiem visiem notikumiem, bet galvenais ir savest kopā rūjieniešus, savest kopā dažādas paaudzes, tas ir tas pirmais, lielais mūsu uzdevums," skaidroja projekta vadītāja.

Zīmīga diena būs 25. maijs, kad Rūjienā būs titula "Baltijas jūras reģiona pērle" pasniegšanas ceremonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti