Nīderlandes mākslinieku izslēdz no dalības Eirovīzijas finālā

Nīderlandes mākslinieks Josts Kleins (Joost Klein) nepiedalīsies šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursa lielajā finālā, sestdien, 11. maijā, paziņoja konkursa rīkotāji.

Kā skaidroja organizatori, Zviedrijas policija ir izmeklējusi sūdzību, ko iesniegusi kāda producentu komandas locekle pēc atgadījuma, kas noticis pēc Kleina uzstāšanās ceturtdienas, 9. maija, pusfinālā. "Tiesiskā procesa laikā, nebūtu pareizi, ka viņš turpinātu piedalīties konkursā," norādīja Eirovīzijas rīkotāji.

"Vēlamies precizēt, ka pretēji atsevišķām ziņām, kas izplatītas plašsaziņas līdzekļos, un spekulācijām sociālajos tīklos šajā incidentā nav iesaistīts neviens cits izpildītājs vai delegācijas loceklis," uzsvēra organizatori.

Konkursa rīkotāji arī uzsvēra, ka ievēro absolūtas neiecietības politiku pret neatbilstošu uzvedību konkursā un ir apņēmušies nodrošināt drošu darba vidi visiem konkursa darbiniekiem. Ņemot to vērā, Josta Kleina uzvedība pret komandas locekli tiek uzskatīta par konkursa noteikumu pārkāpumu.

68. Eirovīzijas dziesmu konkursa lielajā finālā sestdienas, 11. maija, vakarā piedalīsies 25 dziesmas.

Iepriekš, valdot spekulācijām par Nīderlandes pārstāvja dalību Eirovīzijas finālā, vairāku valstu delegācijas, piemēram, Horvātija un Itālija, pieļāva, ka varētu nepiedalīties, solidarizējoties ar Kleinu. Pagaidām neviena cita valsts savu dalību oficiāli nav atsaukusi.

Piektdien 26 gadus vecais Kleins, kurš Nīderlandi pārstāvēja ar saviem mirušajiem vecākiem veltītu dziesmu "Europapa", nepiedalījās divos mēģinājumos, bet Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) paziņoja, ka notiek izmeklēšana par kādu incidentu.

Zviedrijas plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka pret Nīderlandes pārstāvi sākta izmeklēšana par incidentu, kurā iesaistīts kāds Eirovīzijas filmēšanas komandas pārstāvis. Lai gan oficiāli incidenta raksturs nav zināms, izskanējis, ka Kleinam ir stingri pret Izraēlu vērsti uzskati un viņš paudis nepatiku pret Izraēlas delegāciju.

Zviedrijas policijā apstiprināja, ka "vīrietis tiek turēts aizdomās par nelikumīgiem draudiem. Tiek apgalvots, ka noziegums pastrādāts Malmes arēnā ceturtdienas vakarā".

Policijā apstiprināja, ka aizdomās turētais ir nopratināts, bet nav aizturēts, bet prasības iesniedzējs ir Eirovīzijas darbinieks. Pēc iesaistīto un aculiecinieku iztaujāšanas policija izmeklēšanu ir pabeigusi, tomēr detalizētāku informāciju nesniedz.

EBU piektdien paziņoja, ka notiek incidenta, kurā iesaistīts Nīderlandes pārstāvis, izmeklēšana, bet uz tās laiku nolemts, ka Kleins nepiedalīsies mēģinājumā.

Mēģinājumā, pēc kura noskatīšanās žūrija sniedza savu vērtējumu par dziesmām, tika pārraidīts Kleina priekšnesuma ieraksts no pusfināla.

Nīderlande: Diskvalifikācija nav samērīgs sods par šo incidentu

Nīderlandes pārstāvji izplatījuši paziņojumu par Josta Kleina diskvalifikāciju: "Pēc ceturtdienas uzstāšanās notika incidents. Pretēji skaidriem nosacījumiem Josts tika nofilmēts, kad viņš bija nokāpis no skatuves un steidzās uz "green room".

Šajā brīdī Josts atkārtoti norādīja, ka nevēlas, lai viņu filmē. Tas netika ievērots. Tā rezultātā Josts izdarīja draudīgu kustību kameras virzienā. Josts nepieskārās operatorei.

Par šo incidentu tika ziņots, kam sekoja EBU un policijas izmeklēšana. Vakar un šodien mēs plaši apspriedāmies ar EBU un ierosinājām vairākus risinājumus. Tomēr EBU joprojām ir nolēmusi diskvalificēt Jostu Kleinu. "Avrotros" uzskata, ka sods ir ļoti bargs un nesamērīgs. Lai nerastos pārpratumi – mēs iestājamies par labām manierēm, taču, mūsuprāt, diskvalifikācija nav samērīgs sods par šo incidentu. Mēs esam ļoti vīlušies un sarūgtināti par miljoniem līdzjutēju, kuri gaidīja šo vakaru. Josta sniegumam Nīderlandei un Eiropai nevajadzēja šādi beigties."

Nīderlandes diskvalifikācijas dēļ finālā stāsies spēkā šādi noteikumi:

Visi konkursa dalībnieki saglabās savu numuru iepriekš izziņotajā rindas kārtībā. Dziesma ar 5. kārtas numuru nebūs iekļauta.

Žūrijas rezultāti, kas aprēķināti pēc otrā ģenerālmēģinājuma piektdien, 10. maijā, ir pārrēķināti tā, ka Nīderlande nesaņems punktus. Tāpēc visiem žūrijas locekļiem visas dziesmas jānovērtē no 1. līdz 26. vietai. Piemēram, ja kādas valsts nacionālā žūrija Nīderlandi ierindoja 9. vietā, dziesma, kas ierindota 10. vietā, tagad ir 9. vietā un saņems 2 punktus, bet dziesma, kas iepriekš bija 11. vietā, tagad ir 10. vietā un saņems 1 punktu.

Skatītāji Nīderlandei punktus nepiešķirs.

Nīderlandes skatītāji joprojām drīkstēs balsot lielajā finālā, un Nīderlandes žūrijas rezultāti joprojām ir spēkā.

EBU informēs visus telekomunikāciju partnerus, ka Nīderlande vairs nepiedalās, un centīsies bloķēt iespēju balsot par dziesmu ar 5. numuru. Organizatori lūdz nevienu nemēģināt balsot par 5. dziesmu. Ja kāds mēģinās balsot par 5. dziesmu, šīs balsis netiks ieskaitītas, bet, iespējams, skatītājiem var tikt iekasēta maksa.

Nīderlande netiks parādīta rezultātu tabulā.

Vislielāko sašutumu saistībā ar Eirovīziju šogad izraisījis EBU lēmums atļaut Izraēlas piedalīšanos.

Izraēlu pārstāv dziedātāja Edena Golana ar dziesmu "Hurricane" ("Viesuļvētra"). Dziesmas sākotnējais nosaukums "October Rain" ("Oktobra lietus") un tās teksts tika mainīts, jo konkursa organizatori tos atzina par atklāti politiskiem.

Arī sestdien Malmē plānoti protesti pret Izraēlu un palestīniešu atbalstam.

Ceturtdien 10 000 – 12 000 protestētāju, kas pauda atbalstu palestīniešiem un aicināja boikotēt dziesmu konkursu, pievienojās aktīviste Grēta Tūnberga, kuras mamma Malena Ernmana 2009. gadā bija Zviedrijas pārstāve Eirovīzijā.

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek Malmē, Zviedrijā. Latviju Eirovīzijā pārstāv Dons ar dziesmu "Hollow". Viņš uz Eirovīzijas skatuves kāpa otrajā pusfinālā ar 9. kārtas numuru un tika iebalsots konkursa finālā.

Pirmajā pusfinālā – 7. maijā – ceļazīmi uz Eirovīzijas finālu ieguva Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Horvātija, Slovēnija, Somija, Portugāle un Luksemburga. No otrā pusfināla – 9. maijā – uz finālu tika Latvija, Grieķija, Šveice, Austrija, Armēnija, Gruzija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande.

Finālistes pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai. Fināls notiks 11. maijā.

Artūrs Šingirejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.

Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to nodrošināja mūziķis Justs ar dziesmu "Heartbeat".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti