Atklās kinorežisores Ilonas Brūveres grāmatu «Citādā dzīve»

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā 15. jūnijā notiks režisores, producentes un publicistes Ilonas Brūveres grāmatas "Citādā dzīve" atvēršanas svētki.

Grāmatas "Citādā dzīve", ko izdevusi mākslas telpa "Aminori", atvēršanas svētki ir viens no "citādajiem" jubilejas notikumiem, kas šogad ir veltīts režisores apaļajai dzimšanas dienai. 

Ilonas Brūveres grāmata vēsta gan par kinorežisores filmām, gan Ilonas Brūveres dzīvi Latvijā un Vācijas Federatīvajā Republikā. Tā sniedz plašu ieskatu kinorežisores profesionālajā darbībā un atklāj nekad nepublicētus faktus par viņas personīgo dzīvi, informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienībā.

Grāmatas "Citādā dzīve" ievadā LKA profesors un kinorežisors Dāvis Sīmanis raksta – kinorežisore it kā pavērsusi kameras skatienu pret sevi: "Ilonas Brūveres atmiņu grāmata aizved pagātnē, atklājot sarežģītas, aizraujošu detaļu pilnas un ļoti personiskas epizodes. Tās apšauba sociāli uzspiestās sistēmas, skaidro cilvēku raksturus, līdzīgi kā režisores kino daiļrade, kas cenšas piešķirt mākslai jēgu.

Tekstā ir kāds "biogrāfisks nemiers", kas it kā atgādina – nedrīkst veidot nemotivētus tēlus, autoram iekšēji jāpamato viss, ko viņš grasās teikt.

Domāju, ka Ilona Brūvere ir viena no retajiem autoriem latviešu kino vidē, kas patiesi tic kino mākslinieciskajam spēkam, nevis prozaiskai politiskai konjunktūrai, sociālai aktualitātei vai pastāvīgai izpatikšanai skatītāju gaumei. Režisore ir unikāla dokumentālās spēles žanrā, veiksmīgi apvienojot realitāti ar inscenētām epizodēm, kas atklāj intīmāk tvertu pasaules izziņas būtību."

Lai svinētu kinorežisores 50 gadu radošā darba jubileju, Latvijas Televīzija 9. jūnijā pulksten 21.10 izrādīs Ilonas Brūveres dokumentālo spēlfilmu "Ievainotais jātnieks". Savukārt Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs sniegs iespēju redzēt režisorei veltītu tematisko filmu kolekciju mājaslapā: www.redzidzirdilatviju.lv.

Jubilejas gads noslēgsies 23. novembrī kinoteātrī "K.Suns" ar Ilonas Brūveres pilnmetrāžas filmu izlasi, aptverot Nacionālā kino centra un Hamburgas Filmu fonda atbalstītās filmas.

Par kino un TV režisori, producenti un scenāriju autori Ilonu Brūveri

Ilona Brūvere sabiedrībā pazīstama arī kā žurnāliste, pirmā izklaides izdevuma "Nakts" dibinātāja (sadarbībā ar Ilmāru Latkovski) un avīzes galvenā redaktora vietniece, vēlāk Brūvere vadījusi kultūra nodaļu "Neatkarīgajā Rīta Avīzē", kā arī desmit gadus bijusi redaktore un režisore Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijā.

Brūvere ir vairākkārtēja nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominante un laureāte. Kinorežisores dokumentālā pilnmetrāžas spēlfilma "Mana pasaule Parīze, Berlīne, Londona, Roma" par dzīvi Latvijas laukos 2002. gadā atzīta par labāko gada videofilmu televīzijā, iekļauta Starptautiskā filmu festivāla "PRIX Europe" oficiālajā programmā,  bet "Lielo Kristapu" režijā Brūvere saņem par filmu "Versija Vera" 2012. gadā. 

Ilona Brūvere ievērojamu dzīves un radošās darbības posmu  aizvadījusi Vācijas Federatīvajā Republikā, kļūstot par pirmo latviešu režisori, kura ar saviem darbiem piedalījusies Oberhauzenes, Hamburgas, Frankfurtes pie Mainas, Lībekas, Duisburgas un Berlīnes kino festivālu oficiālajās programmās. Latvijā kā autore, režisore un producente veidojusi arī krāšņas Rīgas svētku ceremonijas – "Brīnišķīgais balagāns", "Rīgai 800", "Sapnis vasaras naktī" Kronvalda parkā, kā arī "Dāmu paradīze 1900–2000"ar desmit filmām-izrādēm par Eiropas modes vēsturi Rīga Eiropas Kultūras galvaspilsētas ietvaros.

Patlaban ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu režisore strādā pie scenārija pilnmetrāžas spēlfilmai "Baņķieris".

Šogad 10. jūnijā kinorežisore Ilona Brūvere svin savu septiņdesmito dzimšanas dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti