ES dalībvalstis kopš Krievijas sāktā kara Ukrainai atvēlējušas 72 miljardus eiro

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kopējais palīdzības apjoms Ukrainai kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gada 24. februārī ir 72 miljardi eiro, aprēķinājusi ES.

Ukraina no ASV un Somijas ceturtdien, 29. jūnijā, grantos saņēma vairāk nekā 1,2 miljardus dolāru, kas nokļuva valsts budžetā. No šiem līdzekļiem izmaksās algas valsts iestāžu darbiniekiem un pedagogiem, tiks veikti pensiju maksājumi, kā arī sociālie maksājumi par individuālajām valsts palīdzības programmām.

Ukrainas valsts budžetā nonāks arī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) nauda. Fonda direktoru padome ir pabeigusi pirmo Ukrainas paplašinātās finansēšanas programmas pārskatīšanu Paplašinātā finansēšanas mehānisma ietvaros, un 

SVF Ukrainai atvēlēs aptuveni 890 miljonus dolāru, kas tiks izmantoti budžeta atbalstam.

SVF norādīja, ka Ukrainai ir nepieciešams reformu impulss, lai saglabātu makroekonomisko stabilitāti, stiprinātu institucionālās reformas un atbalstu atveseļošanas centieniem, kā arī palīdzētu Ukrainai tās ceļā uz dalību Eiropas Savienībā.

Neskatoties uz karu, pēc straujā sarukuma 2022. gadā Ukrainas ekonomika uzrāda lielāku noturību, nekā gaidīts, atzina SVF. Iekšzemes kopprodukta pieauguma prognoze 2023. gadā ir paaugstināta līdz 1–3%.

KONTEKSTS: 

2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti