«Gren» Latvijā investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijā siltuma ražošanai no atkritumiem

Ziemeļeiropas  enerģētikas uzņēmums "Gren" plāno Latvijā investēt vairāk nekā 200 miljonus eiro un Aconē, Salaspils novadā, būvēt reģenerācijas staciju. Paredzams, ka jaunā reģenerācijas stacija darbību uzsāks 2029. gadā, informēja uzņēmuma pārstāve Guntra Matisa.

"Eiropā pašlaik darbojas vairāk nekā 500 reģenerācijas stacijas, kas nodrošina konkurētspējīgu enerģijas cenu lietotājiem un samazina poligonos apglabājamo atkritumu apjomu. Latvija ir viena no pēdējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur šāds risinājums netiek izmantots. "Gren" pieredze Ziemeļeiropā, tostarp Baltijā, palīdzēs realizēt šāda mēroga projektu," norādīja "Gren" vadītājs Ilka Nīranens.

"Konkurētspējīga siltumenerģija ir nepieciešama Rīgā, savukārt mūsu resursi būs atkritumi, kas šobrīd pēc šķirošanas nonāk Latvijas atkritumu poligonos. Reģenerācijas projekta plānošanai, projektēšanai, realizēšanai un ekspluatācijai izmatosim mūsu labāko pieredzi no Lietuvas, kur līdzīga koģenerācijas stacija Klaipēdā sekmīgi darbojas jau 11 gadus," skaidroja "Gren" darbības vadītājs Latvijā Andris Vanags.

"Jaunā reģenerācijas stacija stiprinās enerģētisko neatkarību un drošību, kā arī nodrošinās atkritumu atlikumu novirzīšanu no poligoniem.

Projekta realizācijas ietvaros tiks veiktas investīcijas valsts ekonomikā, veidota tīrāka vide un izveidota infrastruktūra tālākai attīstībai," uzsvēra Vanags.

Atbilstoši projekta iecerēm, jaunā reģenerācijas stacija enerģijas ieguvei izmantos šķirotus, pārstrādei nepiemērotus nebīstamos sadzīves un rūpnieciskos atkritumus, kas citādi nonāktu atkritumu poligonā. Tāpat tiks izmantoti koksnes atlikumi un zemas kvalitātes biomasa. Kurināmā piegādes veiks vietējie uzņēmēji slēgta tipa automašīnās, un to izkraušana notiks slēgtā, drošā, kontrolētā telpā, novēršot putekļu un aromātu nonākšanu apkārtējā vidē.

Gadā paredzēts izmantot 150 līdz 200 tūkstošus tonnu kurināmā. Reģenerācijas stacijas siltuma jauda plānota 50–70 MW, savukārt elektriskā jauda – 15–20 MW.

Reģenerācijas stacija tiks būvēta tā, lai jebkādas smakas neizplūstu ārpus tās. Ar īpašu dūmgāzu attīrīšanas sistēmu tiks veikta ražošanas procesā radušos dūmgāzu attīrīšana,

nodrošinot būtiski mazākus emisiju apjomus, nekā to pieļauj spēkā esošie normatīvie akti. Reģenerācijas stacija tiks aprīkota ar nepārtraukto emisiju monitoringa sistēmu, nodrošinot pastāvīgu kontroli un caurskatāmu darbības rādītāju pieejamību sabiedrībai un kontrolējošajām iestādēm, norādīja uzņēmumā.

Pēc "Gren" pārstāvju teiktā, reģenerācija jāattīsta roku rokā ar efektīvu atkritumu samazināšanu, atkārtotu izmantošanu un šķirošanas sistēmām gan industriāliem, gan mājsaimniecību atkritumiem. Atkritumu pārvēršana enerģijā papildina efektīvas atkritumu daudzuma samazināšanas, atkārtotas izmantošanas un otrreizējās pārstrādes sistēmas rūpniecības un mājsaimniecību atkritumu plūsmās.

Šobrīd "Gren" strādā Latvijā, Igaunijā, Somijā, Lietuvā, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē. Uzņēmumam esot ambiciozi izaugsmes plāni paplašināt savu uzņēmējdarbību, aktīvi meklējot jaunus efektīvus risinājumus un izaugsmes iespējas ārpus saviem esošajiem uzņēmumiem Ziemeļeiropā. "Gren" ir daļa no "Partners Group", kas ir viens no lielākajiem privātajiem tirgus investoriem. "Partners Group" investīcijas kopš 1996. gada veido 210 miljardus ASV dolāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti