Dienvidkurzemē neļaus būvēt naftas katalizatoru rūpnīcu; visticamāk, attīstītājs tiesāsies

Dienvidkurzemē nepieļaus katalizatoru rūpnīcas būvniecību; attīstītājs, visticamāk, tiesāsies. Uzņēmuma pārstāvis Latvijas Radio atzina, ka investori ir šokēti un pieļauj iespēju vērsties Ārvalstu investoru padomē.

Piektdien, 17. maijā, pašvaldības uzņēmuma SIA "Liepājas RAS" dalībnieki panāca vienprātību Grobiņā, Dienvidkurzemes novadā, nepieļaut naftas katalizatoru pārstrādes rūpnīcas būvniecību.

Ārkārtas sapulcē tika nolemts lauzt apbūves nomas līgumu ar SIA "VNiMo Services", tiklīdz tas būs iespējams.

Iecerei Grobiņā uzbūvēt naftas katalizatoru pārstrādes rūpnīcu bija liela iedzīvotāju pretestība, turklāt uzņēmējam uzdots ievērot vairākus nosacījumus, ņemot vērā ietekmes uz vidi novērtējumu.  

Diskusijas jau gadiem; neļauj būvēt arī noliktavu konteineru glabāšanai

Atkrituma poligona teritorijā Grobiņā attīstītājs bija iecerējis katalizatoru pārstrādes procesā iegūt cēlmetālu, dzelzs un vanādija sakausējumu – ferovanādiju, ko plānoja eksportēt.

Par šo ieceri šķēpi lauzti jau gadiem un turpinājās iedzīvotāju protesti. Iedzīvotāju pusē ātri vien nostājās arī pašvaldības deputāti.

Projekta īstenotāji pārsūdzējuši arī Dienvidkurzemes novada būvvaldes lēmumu neatļaut būvēt iznomātajā teritorijā noliktavu ar administrācijas telpām un tukšu konteineru glabāšanai, par to vēlreiz deputāti lems 30. maijā.

Tikmēr vides komitejā jau lemts, ka būvvaldes lēmums netiks mainīts un noliktavu būvēt neļaus, situāciju skaidroja būvvaldes vadītājs Kaspars Dzenis.

"Būvvalde, vērtējot visus apstākļus, saprata, ka tā ir tā pati teritorija, kurā ir ietekme uz vidi novērtējuma procedūra iesākta un kas nav pabeigta. Radās pamatotas aizdomas, ka tā varētu būt daļa no rūpnīcas kompleksa, par ko ir ietekmes uz vidi novērtējums. Mēs pieņēmām lēmumu noraidīt ieceri, tādā veidā tiek mazināta ietekme. Mēs uzskatām, ka rūpnīcu nevar būvēt pa daļām, tas jāveic kompleksi. Mēs pieņēmām lēmumu noraidīt ieceri un būvatļauju neizsniegt," stāstīja Dzenis.

Uzdod lauzt līgumu par apbūves tiesībām

SIA "Liepājas RAS" teritorijā atrodas atkritumu poligons, par vienu no tā daļām bija noslēgts līgums par apbūves tiesībām ar katalizatoru pārstrādes attīstītājiem.

SIA "Liepājas RAS", kurā ietilpst gan Dienvidkurzemes, gan Liepājas valsts pilsētas pašvaldība, dalībnieku sapulcē piektdien nolemts uzdot lauzt līgumu.

Dienvidkurzemes novada izpilddirektors Uldis Vārna skaidroja, ka dalībnieku sapulcē "šodien galvenais mērķis bija tas, ka no kapitāla daļu turētājiem ir pieņemts lēmums, ka mēs ļaujam un pat uzdodam lauzt līgumu pie pirmās iespējas".

"Valdei ir savi juristi, savi argumenti, ir jāizvērtē visi iespējamie riski. Bija svarīgi sanākt kopā, lai būtu vienprātība šajā jautājumā," norādīja Vārna.

Pieļauj tiesvedību

SIA "Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols pieļauj iespēju, ka tiesvedība ir neizbēgama un prakse rāda, ka šādas situācijas, kas tiek risinātas tiesas ceļā, ilgst gadiem.

"Sākumā bija atsevišķi protestētāji, bet attīstītāji pamainīja tehnoloģiju, likās, ka būs kas draudzīgāks un saprotamāks; iespējams, ka tā arī bija, bet iedzīvotāji to nepieņem, biroja atzinums arī ir ar padsmit komentāriem. Es domāju, kas šis projekts šeit vienkārši nerealizēsies," pauda Niedols.

Attīstītājs, visticamāk, tiesāsies.

Sarunā ar Latvijas Radio uzņēmuma SIA "VNimo Services" valdes loceklis Mārtiņš Berķis-Bergs, uzsvēra, ka investori ir šokēti un pieļauj iespēju vērsties Ārvalstu investoru padomē.

"Viņiem nav pamata lauzt līgumu likumīgā kārtā, jo mēs visu jau no paša sākuma esam darījuši likuma ietvarā, viss ir saskaņots, atļaujas saņemtas, bet tagad ir grupiņa deputātu, kas grib noraidīt mūsu pretprasību bez pamata.

Man ir pat grūti komentēt, kā Eiropas Savienības valstī kaut kas tāds var notikt," sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Naftas katalizatoru rūpnīcas projekta iecerei atkritumu poligona teritorijā esot iztērēti vairāki simti tūkstoši eiro. Precīzu summu attīstītājs nenosauc, taču kopumā bija paredzēts projektā investēt 4 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti