Kā Igaunijas mūzikas festivālu «vectētiņš» saglabā savu ietekmi? Ieskats «Jazzkaar» 35. jubilejas gadā

Šogad savu 35. pastāvēšanas jubileju svinēja "Jazzkaar" festivāls Tallinā, kas ir viens no vecākajiem mūzikas festivāliem Igaunijā un visā Baltijā. "Jazzkaar" programmā ir gan pasaulē pazīstamākie džeza mākslinieki, gan igauņu džeza mūziķi – jaunie talanti un arī tie, kas savu vārdu starptautiski jau ir pierādījuši. Viens no jubilejas gada augstākajiem punktiem bija jazz fusion grupas "Snarky Puppy" uzstāšanās, kurai trīs reizes uzgavilēja visa izpārdotās "Alexela" koncertzāles publika.

Festivāla dibinātāja un direktore ir komponiste Anne Erma (Anne Erm), kura organizatoriskās lietas šobrīd uztic jaunajai menedžeru paaudzei, bet pati tur rūpi par programmu un reprezentē festivālu. Viņas azotē vienmēr ir kāds stāsts, ko viņa izklāsta lakoniski un trāpīgi. Tā, piemēram, kad Dora Morelenbauma – dziesminiece no slavenas brazīliešu džeza mūziķu dzimtas – koncertā priecājās par savu pirmo Igaunijas apciemojumu, Erma vēlāk piebilda, ka mūziķe Tallinā jau ir bijusi iepriekš – vēl esot mazulīte, kad šeit uzstājās viņas tēvs Žakiss Morelenbaums.

Festivāla "Jazzkaar" lielā komanda
Festivāla "Jazzkaar" lielā komanda

"Jazzkaar" rūpējas, lai paaudžu pārmantojamība notiek arī lokāli – tiek organizēti koncerti ģimenēm ar bērniem, tāpat koncertu publika ir gados jauni cilvēki. Festivāla procesos ir iesaistīti daudzi brīvprātīgie, un daži no tiem vēlāk ir kļuvuši par daļu no organizatoriskās komandas. Arī Maretas Mikas (Maret Mikk) iesaiste "Jazzkaar" festivālā no brīvprātīgā darba izaugusi līdz festivāla mārketinga direktores postenim, kurā viņa darbojas jau piecus gadus. Mika nāk no muzikālas ģimenes un pati muzicē, un mārketinga pozīcija viņai dod iespēju apvienot patīkamo ar lietderīgo.

Viņa saka: "Džeza mūzika Igaunijā ir populāra, pateicoties "Jazzkaar" festivālam. Kad ceļojam pa citiem Eiropas festivāliem, varam novērtēt, ka citviet publika ir krietni vecāka, savukārt mēs mērķtiecīgi strādājam arī uz jaunāku auditoriju. Skatoties nākotnē, mēs joprojām vēlamies piedāvāt stilīgu programmu un nodrošināt, lai mākslinieki nav jāgaida desmit un vairāk gadus, kā tas bija, piemēram, "Snarky Puppy" gadījumā."

Mareta Mika
Mareta Mika

Latiņa ir augstu, un redzamība – lieliska!

Ikgadēji "Jazzkaar" programmā notiek gan aizvadītā gada ražīgāko igauņu džeza mūziķu apbalvošana, gan mūziķi šajā laikā izdod jaunus ierakstus. Tā, piemēram, albumu "How Far Can You Go?" izdeva apvienība "JT Conception" ar līderi Janno Trumpu (Janno Trump) priekšgalā. Desmit mūziķu lielais kolektīvs spēlē džezfanku. Festivālā viņi uzstājās kopā ar virtuozo mutes harmonikas spēlētāju Matiasu Heizi (Mathias Heise).

"Matiass ieguva atpazīstamību kā dāņu džeza brīnumbērns, kas "spēlē mutes harmoniku kā Tūts Tīlemans (Toots Thielemans)". Gadiem ejot, viņš ir ieguvis atpazīstamību kā viens no talantīgākajiem dāņu džeza mūziķiem. Viņš ir dāņu džeza biznesa karte – viņš ar grupu "Band Mathias Heise Quadrillio" apceļo pasauli un ir populārs arī Dānijā, iepriekš spēlējis dažus koncertus Baltijā. Kad "Jazzkaar" ietvaros plānoju prezentēt albumu, gribēju to padarīt par īpašu notikumu, tādēļ nolēmu uzaicināt Matiasu. Nevarēju iepriekš paredzēt, kā piecu instrumentu pūšamā sekcija skanēs kopā ar mutes harmonijām, bet jau pirmajā mēģinājumā varēju pārliecināties, cik skaisti un dabiski tas kopā sajaucas. Matiass bija lieliski sagatavojies šim koncertam – trīs stundu mēģinājuma vietā mums pietika ar vienu. Viņa darba ētika bija augstākā līmeņa!" jūsmo  "JT Conception" līderis Janno Trumps.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jautāts par albumu "How Far Can You Go?", Janno Trumps saka: "Šis ir mūsu trešais ieraksts, kas iznācis septiņus gadus pēc otrā izdošanas. Tas ir ilgs laiks starp albumiem, un šajā laikā daudz kas ir noticis gan manā personīgajā dzīvē, gan visā pasaulē. Šajā laikā gadu dzīvoju un studēju Amsterdamā, esmu piedalījies dažādos blakus projektos. Kad klausos jauno albumu, dzirdu šos septiņus gadus. Manī vairs nav jaunā mūziķa muzikālo dusmu. Gribētu domāt, ka mūzika ir kļuvusi nobriedušāka un ir manas pieredzes apkopojums."

Festivālā jau iepriekš ir prezentēti "JT Conception" albumi, vai Janno atceras savu pirmo "Jazzkaar"? Viņš teic: ""Jazzkaar" ietvaros notiek arī jauno džeza mūziķu uzstāšanās dažādās pilsētas vietās. Tolaik Tallinas mūzikas skolas audzēkņi arī piedalījās šajā projektā, kas arī bija mana pirmā saskarsme ar "Jazzkaar". Džeza mūziķim šeit ir jābūt! Man šķiet, ka igauņu džeza mūziķiem izdot albumu aprīļa beigās ir vislabākais laiks, jo festivālā "Jazzkaar" par to uzzinās daudzi! Arī Matiass, kurš pats ir no Dānijas, sacīja, ka nekur citur nav piedzīvojis tik profesionāli organizētu festivālu. Tas ir augstākais līmenis ne vien Igaunijā, bet pasaules mērogā."

Janno Trumps
Janno Trumps

Draugu atkal satikšanās

Starptautiski atzītā igauņu komponiste un pianiste Kirke Karja šajā gadā saņēma divus "Jazzkaar" apbalvojumus gan kā komponiste, gan kā ansambļa "Karja-Renard-Wandinger" dalībniece un festivāla ietvaros uzstājās ar brīvās improvizācijas koncertu pirmajā Tallinas "Ambisonics" ierakstu studijā "Studio 89". Viņas rokrakstu veido sarežģīta doma balansā ar rotaļīgumu.

Kirke Karja
Kirke Karja

Karja dalās pārdomās par savu aktuālo pieeju mūzikai: "Šobrīd nedomāju, vai rakstu džeza vai kāda cita stila mūziku. Šobrīd man patīk domāt par mūzikas mērogu – vai tā ir improvizēta, vai pierakstīta mūzika. Svarīgi savā mūzikā atrast jaunus rakursus. Var uzskatīt, ka viss jau ir pateikts, taču domāju, ka mūziķi, komponisti vienmēr var atrast ko jaunu, ko vēl nav izmēģinājis. Piedzīvojumu gars šajā procesā ir dzinulis! Katram mūziķim ir sava valoda, kas to atšķir no pārējiem, – nav jāmēģina būt nevienam citam. Piemēram, es nespēlēju sintezatorus (izņemot vienu vācu saksofonista vadītu projektu). Īpaši nevaru ciest spēlēt sintezatoru ar klavieru skaņu. Kopš es to  apzinājos, neviens man vairs nepiedāvā spēlēt šāda veida koncertus. Tāpat nepieņemu piedāvājumus, kurus var paveikt jebkurš cits pianists. Šādi saglabāju savu seju un savu atpazīstamību gan kā mūziķe, gan kā komponiste."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūziķes karjera uzņēma starptautiskus apgriezienus pirms trim gadiem, kad Tallinā notika Eiropas džeza tīkla ("Europe Jazz Network") konference, kurā viņa uzstājās ar savu trio. Tas pavēris durvis uz tādiem festivāliem kā "Punkt Festival" Norvēģijā un "Jazzfest Berlin". Solo viņa uzstājusies Kanādā, kopā ar Hamiltonas Filharmonijas orķestri izpildot pašas rakstītu klavierkoncertu. "Jazzkaar" laikā tika izdots trio "Karja-Renard-Wandinger" albums "Caught in My Own Trap". Jautāta par atmiņām saistībā ar "Jazzkaar", Kirke sacīja: ""Jazzkaar" man ir labu draugu, ar kuriem kādā no dzīves brīžiem esam kopā mācījušies, kopā sanākšana."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti