Ar latviešu komponistu mūzikai veltītu programmu Latvijas Radio 1. studijā koncertēs «Nyx Trio»

20. maijā pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē muzicēs "Nyx Trio" – flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja. Koncertu vadīs un ar mūziķēm sarunāsies muzikoloģe Signe Lagzdiņa.

Šajā programmā ansamblis īpašu uzmanību velta latviešu komponistu mūzikai – gan retāk atskaņotiem, gan īpaši ansamblim radītiem skaņdarbiem: skanēs šī gada jubilāra Viļņa Šmīdberga Triosonāte, Jura Karlsona trio "Smilšu laiks", Andra Vecumnieka "Variācijas NYX" un Krista Auznieka "Three", bet

pasaules pirmatskaņojumu šajā vakarā piedzīvos Aleksandra Avrameca jaundarbs "Delta" un Lolitas Ritmanis "Lidojums",

par kuru komponiste raksta šādi: "Dvēselītes ir kā ziedu lapas vējā vai kā tauriņi, kuri uz brīdi mums seko rīta pastaigās, it kā nesot sveicienus no senčiem. Dvēselītes mirdz mūsu bērnu un mazbērnu acīs. Cerība ir, ka, klausoties jauno skaņdarbu flautai, vijolei un klavierēm, klausītājs var uz brīdi aizsapņoties un sekot šīm lidojošām dvēselītēm, vai iegulties skaistā ziedu pļavā un vērot, kā mākoņi slīd, vai meklēt kādu tuvinieku zvaigžņotās nakts debesīs. Opuss veltīts flautistei Anetei Točai."

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties pa tālruni 67206734 (darbdienās) vai e-pastu [email protected]. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 20. maijā no pulksten 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Koncertu varēs klausīties "Klasikas" ēterā un skatīties "Klasikas" mājaslapā un portālā LSM.lv

Vairāk nekā desmit gadus ilgajā darbībā "Nyx Trio" repertuārā bijuši gan Rietumeiropas slavenāko komponistu skaņdarbi, gan pašmāju komponistu opusi flautai, vijolei un klavierēm. Ik gadu trio īpašu uzmanību velta latviešu komponistu retāk atskaņotiem un īpaši ansamblim radītiem skaņdarbiem.

Jau kopš trio dibināšanas 2011. gadā tā sastāvs palicis nemainīgs: ansamblī muzicē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) flautu grupas mūziķe Anete Toča, LNSO otro vijoļu grupas mūziķe un vairāku starptautisku konkursu laureāte Tatjana Ostrovska, kā arī pianiste Ieva Sarja. Trio jau 13 gadus aktīvi koncertē gan Latvijā, gan citviet, izpildot daudzveidīgas, toskait multimediālas kamermūzikas programmas. Trio pieskandinājis Londonas Vestminsteras katedrāles zāli, Džersijas mākslas centru un daudzas nozīmīgas koncertzāles kā Latvijā, tā ārvalstīs.

2023. gadā apgādā "Prima Classic" izdots trio albums "10 veltījumi" ("10 Dedications").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti