Laba Daba

Jau 10 gadus Radio NABA tiešraidē no Starptautiskā mūzikas un mākslas festivāla LABA DABA

Laba Daba

Uz “Labu dabu”! “Dzeltenie pastnieki”

Uz “Labu dabu”! “Jauno Jāņu orķestris”

Sagaidām, ka visi šīberēs! «Jauno Jāņu orķestris» pošas uz «Labu dabu»

Gaidot mūzikas un mākslas festivālu "Laba daba", aicinām "Radio Naba" studijā festivāla māksliniekus. "Jauno Jāņu orķestra" dalībnieki Juris Kaukulis un Ieva Mūrniece pastāstīja: "Esam finiša taisnē ar jauno albumu, un tajā ir diezgan daudz jauku dziesmu, kuras mēs noteikti spēlēsim arī "Labā dabā". Un beidzot savā karjerā mēs esam radījuši kārtīgu šīberējamo dziesmu, ko sauc "Kic, kaķi, peļot!". Tas nu ir jādzird un jāredz, un mēs to rādīsim "Labā dabā", un sagaidām, ka visi šīberēs."

Dace Volfa: "Radio Naba" studijā ir ciemiņi, kuri ir aicināti sakarā ar gaidāmo festivālu "Laba daba". Tas ir Juris Kaukulis, par kuru parasti domājam Juris un sakām "Vilks", vai sakām "Vilks" un domājam Juris, bet šoreiz sakām Juris un domājam Jānis, jo runa ir par "Jauno Jāņu orķestri". Kopā ar Juri arī Ieva Mūrniece. Spēlē vijoli, vai ne?

Ieva Mūrniece: Un drusciņ dzied. Un vēl šo to spēlē dažreiz.

Vasara uzņem apgriezienus, un viens no vasaras jaukākajiem festivāliem ir "Laba daba", kas šogad notiek agrāk nekā ierasts. Parasti tas bija noslēdzošais no lielākajiem Latvijas festivāliem augustā, šogad tas notiks no 12. līdz 14. jūlijam. Jūs uzstāsieties festivālā kā "Jauno Jāņu orķestris". Vai "Jaunā Jāņa"? Reizi par visām reizēm noskaidrosim, kā īsti ir ar tiem Jāņiem. Jāņi ir jauni, vai orķestris?

Juris Kaukulis: "Jauno Jāņu orķestris".

Ieva Mūrniece: Jāņi allaž ir jauni. Katru gadu. Tāpēc arī "Jauno Jāņu orķestris".

Jums droši vien šī nebūs pirmā reize festivālā "Laba daba".

Juris Kaukulis: Šī būs jau trešā vai ceturtā reize, un man šis festivāls ļoti patīk, jo tas atrodas gandrīz pie manām mājām, es varu ar kājām aiziet uz festivālu, nesot savus instrumentus, un tur spēlēt.

Ieva Mūrniece: Man šķiet, šī būs pat piektā reize. Divas reizes mēs esam bijuši uz Lāča skatuves, un divas reizes ir bijis Ezītis.

Juris Kaukulis: Tiešām, divas reizes Ezītis! Es arī tikko atminējos! Tātad šī būs piektā reize.

Izskatās, ka jums tā lieta interesē un patīk, jo smaids ir sejās un gaidāt festivālu ar prieku.

Juris Kaukulis: "Laba daba" pirmkārt ir jauka ar to, ka tur satiec savus senos un tagadējos draugus, visi ir tieši tur, arī mūzikas draugus satiec. Publika ir fantastiska, un Ratnieki ir kolosāla vieta. Tā ir ne tikai lieliska vieta, kur spēlēt, bet tur var arī iziet foršā pastaigā pa Ratnieku taku. Kad esi saklausījies grupas, var ieiet kādu pusotru kilometru mežā un paelpot gaisu viens pats vai kopā ar kādu.

Sen zināms un ziņās lasīts, ka dažiem mājdzīvniekiem patīkot mūzika. Piemēram, gotiņas dodot vairāk piena, ja dzird Mocarta mūziku. Iespējams, meža zvēriem arī patīk kaut kāda mūzika, bet visdrīzāk ne Mocarts, viņi tomēr mežonīgāki. Kādiem meža iemītniekiem varētu patikt "Jauno Jāņu orķestris"?

Juris Kaukulis: Ezim noteikti patīk. Un lācim arī, kā mēs pārbaudījām.

Ieva Mūrniece: Vēl es noteikti zinu, ka "Jauno Jāņu orķestra" mūzika patīk jenotiem.

Juris Kaukulis: O, jā! Un lapsām. Un, kad mēs nonākam līdz koncerta beigām, tad vilki sasēžas rindā un kopā dzied.

Jo viņi izdzirdējuši tavu balsi.

Juris Kaukulis: Ja Kaukulis kauc, tad ir jākauc līdzi.

Tā varētu būt viena no atrakcijām šā gada priekšnesumā, vai jums ir vēl kas jauns un nebijis sagatavots?

Juris Kaukulis: Esam finiša taisnē ar jauno albumu, un tajā ir diezgan daudz jauku dziesmu, kuras mēs noteikti spēlēsim arī "Labā dabā". Un beidzot savā karjerā mēs esam radījuši kārtīgu šīberējamo dziesmu, ko sauc "Kic, kaķi, peļot!". Tas nu ir jādzird un jāredz, un mēs to rādīsim "Labā dabā", un sagaidām, ka visi šīberēs.

Vai mēs mācēsim?

Ieva Mūrniece: Protams! To māk visi. Atliek tikai saķerties kopā, sastutēt krūtežas un tad ar dibeniem izstumdīt visus pārējos – kuru uz alus brūža pusi, kuru pie kādas ēdamas letes, kuru tuvāk skatuvei.

Kad varam gaidīt jauno albumu?

Juris Kaukulis: Simtprocentīgi dienu vēl nevaram nosaukt, bet ļoti ceram, ka līdz festivālam plate būs pie klausītājiem.

Ieva Mūrniece: Pati plate jau ir gatava, palikušas vēl dažas papīru lietas, tā ka suns jau ir gatavs, atlicis tikai uzfrišināt astīti un laist tautās.

Kāda publika jums patīk koncertos? Ko vēlaties, lai tā dara? Šīberē un dzied līdzi, vai nedzied līdzi un nemaisās priekšnesumā?

Ieva Mūrniece: Mums patīk priecīga publika.

Juris Kaukulis: Par nemaisīšanos – tas nebūs par mums. Mēs sagaidām, ka viņi dziedās līdzi, dejos līdzi, varbūt pat tik uzmanīgi neklausīsies, bet katrā ziņā ļausies ritmam. Un, lai tā notiktu, mēs piestrādāsim ļoti pamatīgi, lai atrastu kopīgo ritmu ar publiku.

Ieva Mūrniece: Mums patīk gan dziedāt, gan dejot kopā ar publiku, un vēl visu ko. Būs arī jaunā albuma dziesmas, kurās būs iespējams izpausties, un tas viss noteikti būs "Labā dabā", kas ir viens no vasaras centrālajiem punktiem, kur savācas cilvēki, kam šāda mūzika ir tīkama. Ir prieks spēlēt publikai, kura visu tā labi uzņem un jauki sadarbojas ar skatuvi. Kad mēs sakām "rokas gaisā!", viņi to arī dara, nav jālūdzas publikai kaut ko izdarīt, katrai kustībai, katrai darbībai, katrai skaņai atbildes reakcija ir momentā.

Juris Kaukulis: Un tā ir īstā vieta, kur šovasar atkal ļoti skaļi izskanēs Siguldas divsolis. Tā nav tikai dziesma, tā ir tradicionāla deja, kas jādejo kopā ar "Jauno Jāņu orķestri" un visu publiku. Sagaidu, ka šogad tiks tik augstu lekts kā nevienu iepriekšējo reizi.

Tātad tur ir iesaistīta augsta lekšana?

Juris Kaukulis: Jā, jā! Tā kā Sigulda ir ne tikai Latvijas ziemas galvaspilsēta, bet arī sporta galvaspilsēta, tad Siguldā lec visaugstāk.

Ir, ko gatavoties, arī klausītājiem un dejotājiem. Nebūs tikai pastāvēšana un aplaudēšana.

Ieva Mūrniece: Vēl tāda lieta, ka katros Jāņos ir iespējams burties, bet, kur ir "Jauno Jāņu orķestris", tur iespējams burties arī ārpus Jāņiem. Tāpēc reizēm mēdzam publikai ļaut vēlēties viskarstāko vēlēšanos un to piepildīt. Arī tas būs "Laba daba" pasākumā, kad uz skatuves būs "Jauno Jāņu orķestris".

Juris Kaukulis: Kad tik tuvu ir mežs, tad maģijai ir vieta. Daudz vairā, nekā kādos pilsētas tuneļos.

Vai jums ir arī kāda buramdziesma?

Juris Kaukulis: Mums ir vairākas.

Ieva Mūrniece: Jā, ir vairākas, bet par to "Labā dabā" no skatuves. Bonusiņi tiem, kas ieradīsies.

Juris Kaukulis: Mēs ļoti gaidīsim uz mūsu koncertu un uz visu "Labu dabu", jo arī paši ņemsim dalību.

Jūs būsiet visā festivālā, nevis kā lieli rokstāri, kuri atbrauc ar instrumentiem, nospēlē koncertu un tūlīt aizbrauc?

Juris Kaukulis: Instrumentus viņi paši nemaz neved.

Nu ja, viņiem atved, pēc tam viņus atved…

Juris Kaukulis: Uzstutē uz skatuves un nostutē nost. Mēs vienmēr mēdzam ieplūst festivāla kopīgajā vilnī, ar savu glāzi rokās un saviem stāstiem. Klausīties citus māksliniekus ļoti patīk, un arī pašam izdancoties ļoti patīk.

Esat jau paskatījušies, kas vēl spēlēs festivālā? Kaut ko īpaši gaidāt?

Juris Kaukulis: Vēl neesam.

Ieva Mūrniece: Vēl jau visi nav izziņoti. Kad viss saraksts ir izziņots, var apsēsties ar zaļu pildspalviņu un savilkt ķeksīšus – šito es ļoti gribu redzēt, šito arī noteikti, ak, tajā laikā man jābūt uz skatuves, žēl!

Šis festivāls tomēr ir diezgan kompakts, var daudz paspēt.

Ieva Mūrniece: Var ātri aizskriet. Vienu gadu es skrēju uz Eža skatuvi no Lāča skatuves uzreiz pēc koncerta, jo tur bija ļoti interesants sastāvs, kuru ļoti gribēju redzēt un tur arī izdzirdēju pirmo reizi.

Juris Kaukulis: Es arī skrēju uz "Mantu". Viņi bija uz Eža skatuves, mēs bijām uz Lāča skatuves, un es paguvu! Tas ir fantastisks festivāls, kur visas grupas var redzēt. Pat paņemot kādu glāzi alus pa ceļam, mierīgi var paspēt uz nākamo grupu. Un tu minēji par zvēriem – tikko atcerējos! Tur taču vienmēr ir mazais zooparks! Vilki ir uz skatuves, bet visi pārējie zvēri dzīvo mazajā zoodārziņā Ratniekos. Tur var satikt trušus, sabužināt tos, bērniem ļoti patīk. Šis ir festivāls, kur vecākiem līdzi nāk ļoti daudz bērnu.

Tātad vecākiem nav jānoskumst, ka nav, kur atstāt bērnus – bērnus ņemam līdzi un vedam uz mazo zoodārzu! Atgriežoties pie festivāla programmas un grupām, kas jau ir izziņotas, kā katru gadu grupu saraksts ir jauks un patīkams, tie ir nevis ļoti skaļi vārdi, bet tādi… forši.

Juris Kaukulis: Tā ir.

Ieva Mūrniece: Tāpēc jau ir tas gatavošanās mirklis, kad tu vienā karstā vasaras vakarā paņem aukstu alus kausu, apskati visu sarakstu un atzīmē tos, uz kuriem var paspēt, uz kuriem gribas paspēt, un tad jau tur, cik vien pietiek spēka, noskatīties visus, kas tajā brīdī pieejami – tas ir vienkārši brīnišķīgi. Kā jau Juris teica – čik, mājai pa vienu pusi, čik, pa otru pusi, aliņš pa ceļam, varbūt kādam ūdens vai zāļu tēja, un – hop – paspēj uz visu! Nav nekur tālu jāskrien uz citu skatuvi pa putekļiem, cauri mežiem.

Lai jums izdodas iecerētais, gan ar albumu, gan koncertiem. Arī festivāla apmeklētājiem lai izdodas turp nokļūt un paspēt uz tik daudz koncertiem, cik vien iespējams. Atgādināšu, ka šogad festivāls "Laba daba" notiek no 12. līdz 14. jūlijam, un "Jauno Jāņu orķestris" ar Juri Kaukuli un Ievu Mūrnieci būs tur klāt.

Ieva Mūrniece: Tiekamies "Labā dabā"!

Juris Kaukulis: Tiekamies "Labā dabā"!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti