Uzņēmumi NBS industrijas dienā apliecina – militārā ražošana Latvijā nesnauž

Latvijā ražota munīcija, droni un pat pārveidotas amfībijas – trešdien norisinājās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) industrijas diena, kurā Latvijas uzņēmumi un pētniecības iestādes iepazīstināja ar pašmājās ražotiem militāras un divējādas pielietojamības produktiem un pakalpojumiem. Daļa no uzņēmumiem jau sekmīgi sadarbojas ar NBS.  

Uzņēmēji no Latvijas spēj būt jebkuras jomas speciālisti, un tas pierādījās trešdien NBS industrijas dienā. Dažāda veida droni, munīcijas, automobiļi un pat ēdiens. Tas viss – Latvijā ražots un izmantojams.

Piemēram – militārās amfībijas. Uzņēmums "Ripo remonta centrs" interesantā izskata visurgājējam dod jaunu dzīvi, lai karavīri un zemessargi varētu gan vieglāk pārvietoties, gan pārvietot militāro tehniku. Jau 20 amfībijas ir ieguvušas jaunu elpu, un lielākoties tās izmanto zemessargi.

Uzņēmuma "Ripo remonta centrs" pārstāvis Oskars Stranga pauda: "No neejošiem benzīna dzinējiem, kuri jau no 70. gadiem tiek aprīkoti ar karburatora sistēmām, ar lieliem degvielas patēriņiem, liekam iekšā dīzeļa dzinēju un veidojas savā ziņā ekonomija."

Savukārt, piemēram, uzņēmums "Vairog EU" munīciju ražo pusotru gadu. Ceļš līdz tam vedis jau laiku iepriekš, kad tas izgatavojis iekārtas, kas ražo pašu munīciju. Nu jau uzņēmums sadarbojas ar NBS.

Uzņēmuma "Vairog EU" pārstāvis Juris Užulis sacīja: "Mums ir pašiem sava ballistiskās testēšanas laboratorija, kas ir šeit, Latvijā. Tā ir unikāla lieta, kādas nav kaimiņvalstīs. Mēs varam savu saražoto munīciju testēt, pētīt ballistiku un uzreiz attiecīgi uzlabot, mainīt sastāvu, izejvielas."

Tā kā uzņēmums atrodas Latvijā, tas spēj ātri reaģēt uz jebkuru ziņu, kā, piemēram, vienas patronas izgatavošana aizņem apmēram 4 minūtes.

Industrijas dienā bija aplūkojams arī Latvijā pilnībā izstrādāts un komplektēts bezpilota lidaparāts – kā mērķis pretgaisa aizsardzības mācībās. Šis modelis spēj aizlidot līdz pat 300 kilometru tālu un vest arī kravu. Uzņēmuma "Temeso" valdes priekšsēdētājs Oskars Sīmanis stāstīja: "Šis konkrēti ir mūsu jaunākais modelis ar lidojuma apmēru līdz 300 kilometru, kas, protams, šādam variantam nav vajadzīgs. Bet viņam ir iespēja arī ievietot kravu līdz 6,5 kilogramiem. Mūsu lidaparāti tiek izgatavoti no lina kompozīta. Nokļūstot dabā, mēs mēģinām samazināt tādā veida šo ietekmi uz dabu."

Industrijas diena galvenokārt ir domāta, lai uzņēmumi parādītu savus produktus un arī, iespējams, veidotu jaunus kontaktus. Kopumā pasākumā piedalījās 40 dažādi Latvijas uzņēmumi – visi pilnībā gatavi valsti nodrošināt ar nepieciešamo.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds ("Progresīvie") norādīja: "Mums ir precīzāk jākartē, precīzāk jāidentificē tie produkti, kas ir šeit uz vietas arī saražojami, kas mums ir nepieciešami. Un tādējādi, dodot arī precīzus, skaidrus signālus mūsu industrijai, kurās jomās mums ir jāsadarbojas un kurās mums jāmeklē kopvaloda."

Vienlaikus esot jāmeklē arī ārzemju sadarbības partneri, lai daļu no viņu ražotā varētu lokalizēt arī Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti