Pēc 9 gadu pauzes Muzeju naktī apmeklētājiem vaļā arī Ministru kabineta ēka

Šodien ar iespēju daudzus Latvijas muzejus apmeklēt bez maksas un vēlāk ielūkoties tajos arī Muzeju nakts viesu statusā Latvijā svin starptautisko Muzeju dienu. Bet Muzeju naktī durvis vērs ne tikai muzeji. Pirmo reizi kopš 2015. gada no pulksten 17 līdz 23 šīm norisēm pievienosies arī Latvijas Republikas Ministru kabineta (MK) ēka.

Pēc 9 gadu pauzes Muzeju naktī apmeklētājiem vaļā arī Ministru kabineta ēka
00:00 / 03:37
Lejuplādēt

Gatavošanās Muzeju naktij Ministru kabineta ēkā pamanāma jau tūdaļ aiz drošības kontroles posteņa, 1. stāva vestibilā. Valsts kancelejas darbinieks Reinis Grāvītis, kas Latvijas Radio tur sagaida, tūdaļ arī skaidro, ko apmeklētāji šovakar varēs apskatīt stikla vitrīnās, pie kuru uzstādīšanas tieši rosās strādnieki.

"Būs ļoti reta iespēja aplūkot diplomātiskās dāvanas, ko Latvijas premjeriem un citām amatpersonām pasniegušas citu valstu amatpersonas," norādīja Grāvītis, kā piemēru minot Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska dāvināto izšūto galdautu.

Grāvītis stāsta, ka muzeja nakts apmeklējums MK ēkā, Brīvības bulvārī 36, sāksies jau ārpus ēkas, kur informatīvos plakātos varēs izlasīt, kā tapis šis arhitekta Fridriha Skujiņa projektētais nams, kam pamatakmens likts jau 1936. gada decembrī. Kādas ir neoklasicisma celtnes arhitektoniskās un mākslas vērtības – piemēram, Kārļa Zemdegas skulptūra "Taisnība" vai ornaments uz durvju roktura, kas Latvijas teritorijā izmantots kopš vēlā dzelzs laikmeta.

Ienākot iekšā, tāpat, kā tas notiek premjeram sagaidot augstas amatpersonas, varēs nofotografēties uz karogu fona.

Kāpnes no centrālās ieejas ved uz televīzijā bieži rādīto MK sēžu zāli, kur starp skaistajām kroņlustrām lasāms uzraksts "Viens likums – viena taisnība visiem". Arī tā apmeklētājiem būs atvērta muzeja naktī.

"Mēs papildināsim telpu arī ar iespēju nedaudz vairāk izzināt MK vēsturi un nedaudz vairāk uzzināt, kā MK darbojas šodien. Būs arī kāda maza, interesanta detaļa, par ko retais būs redzējis vai par tādu dzirdējis. Gaidīsim viesos!" intrigu radīja Valsts kancelejas pārstāvis.

Vēl stāvu augstāk ir preses konferenču zāle, kur amatpersonas pieņemtos lēmumus skaidro medijiem un sabiedrībai, un arī tajā ļauts ielūkoties, pat nostāties uz paaugstinājuma, kur parasti stāv premjeri. Pa ceļam kāpnēs būs redzami informatīvi atgādinājumi, cik Latvijas Republikā kopš 1918. gada bijušas valdības un cik ministru prezidentu.

Par Latvijas vēsturē īpaši nozīmīgiem, bet varbūt arī šodien jau piemirstiem valstsvīriem vēstīs garāki apraksti. Izstāde tapusi jau uz Latvijas simtgadi, bet īpaši muzeju naktij arī papildināta.

"Vēlējāmies šogad atsākt dalību, lai dotu cilvēkiem iespēju ieskatīties krāšņajā namā, gan arī, lai atsvaidzinātu zināšanas, kā darbojas viens no Latvijas nozīmīgākajiem lēmumu pieņēmējiem –MK," pauda Grāvītis.

Apmeklētājiem līdzi jāņem kāds dokuments, kurā redzama fotogrāfija un personas kods, der arī vadītāja apliecība un skolēnu apliecība. Ēkā gan neļaus ienest ēdienus un dzērienus, asus priekšmetus un ieročus, kā arī ienākt kopā ar mājdzīvniekiem.

Ar plašāku Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti