Kultūra / Ekrāns
Ginta Zilbaloža filma «Straume» – starp Kannu kinofestivāla publikas un profesionāļu favorītēm
Ginta Zilbaloža filma «Straume» – starp Kannu kinofestivāla publikas un profesionāļu favorītēm
Sestdien, 25. maijā, noslēdzās 77. Kannu kinofestivāls, kura konkursā "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard") startēja režisora Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume" ("Flow"). Ar stāvovācijām uzņemtā Latvijas filma kļuvusi par vienu no festivāla favorītēm gan skatītāju, gan kritiķu vērtējumā, izpelnoties sajūsminātas recenzijas, turklāt filmas producenti saņēmuši izplatīšanas piedāvājumus vairāk nekā divdesmit teritorijās visā pasaulē, informēja filmas veidotāji.
Iespēja ar kino nosvinēt mācību gada beigas. Filmas kinoteātru un TV ekrānos
Iespēja ar kino nosvinēt mācību gada beigas. Filmas kinoteātru un TV ekrānos
Strauji tuvojas mācību gada noslēgums, un filma "Hit Man" varētu būt savdabs, bet humora pilns veltījums skolotāja profesijai. Tāpat jāpiebilst, ka kino piedāvājums joprojām ir plašs gan tiem, kuri maija tveicē grib patverties kinoteātru vēsajās zālēs, gan tiem, kas lieliskas filmas grib skatīties mājas apstākļos – to piedāvā Latvijas Televīzija un Replay.lv.
Filma «Straume» gatava pasaules pirmizrādei. Kannu festivālā – saruna ar Gintu Zilbalodi un Matīsu K...
Filma «Straume» gatava pasaules pirmizrādei. Kannu festivālā – saruna ar Gintu Zilbalodi un Matīsu Kažu
22. maija pēcpusdienā Kannu Festivālu pilī (Palais des festivals) notiks filmas "Straume" (2024) pasaules pirmizrāde "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard") skatē 77. Kannu kinofestivālā. Skate, kurā šogad ir iekļautas 18 filmas, tiek uzskatīta par jauno autoru, rokrakstu un drosmīgu izteiksmju meklējumu zonu. Šogad "Straume" ir vienīgā animācijas pilnmetrāža šajā konkursā. Festivālu pilī uz sarunu aicināti filmas režisors Gints Zilbalodis un producents Matīss Kaža.
Franču kinorežisors Nikolā Filibērs: Veidoju filmas, lai mācītos, nevis mācītu citus
Franču kinorežisors Nikolā Filibērs: Veidoju filmas, lai mācītos, nevis mācītu citus
"Es veidoju filmas, lai mācītos pats, nevis mācītu citus," saka franču dokumentālā kino leģenda Nikolā Filibērs (Nicolas Philibert). Viņa filma "Uz Adamanta" pērn ieguva galveno balvu Berlīnes kinofestivālā un ir kļuvusi par starptautiski pazīstamāko viņa kinodarbu. Stāsts par "Adamantu" – dienas centru cilvēkiem ar mentālās veselības traucējumiem, kas atrodas uz Sēnas upes pašā Parīzes centrā – nesen tika izvirzīts arī Eiropas Kinoakadēmijas un Eiropas Parlamenta kopīgi veidotajai LUX filmu balvai.
Krievu izcelsmes latvietis – izvēlējos precīzāko identitātes raksturojumu. Saruna ar kinorežisoru St...
Krievu izcelsmes latvietis – izvēlējos precīzāko identitātes raksturojumu. Saruna ar kinorežisoru Staņislavu Tokalovu
Sākoties Krievijas plaša mēroga iebrukumam Ukrainā, kinorežisors Staņislavs Tokalovs piedzīvoja lielu neskaidrību par savu identitāti un to, kā vērtēt savu izcelsmi. Viņš nonāca pie secinājuma, ka ir krievu izcelsmes latvietis – viņš nenoliedz savas saknes, bet uzskata sevi par latvieti. Šajā laikā tapa arī viņa dokumentālā filma "Viss būs labi", Tokalovs stāstīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu". 
Jaunas balsis, skandāli un kino klasiķi vienuviet. Ieskatāmies kinofestivālu pasaulē
Jaunas balsis, skandāli un kino klasiķi vienuviet. Ieskatāmies kinofestivālu pasaulē
Kinofestivāliem ir spēks gan izveidot jaunas karjeras, gan izbeigt tās, bet galvenokārt tiem jākalpo kā platformai, kurā parādīties jaunām režisoru balsīm. Taču šogad Kannu kinofestivāla galvenajā konkursā galvenokārt redzami jau ierastie aizdomās turamie – mūsu laika kino klasiķi, kas liek uzdot jautājumus par festivāla funkcijām un nozīmi, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" analizē kino kritiķe Dārta Ceriņa un kultūras publicists Žulijens Nuhums Kulibali.
Manai mātei bija tāds teiciens…Saruna ar kinorežisoru Rosu Makelviju
Manai mātei bija tāds teiciens…Saruna ar kinorežisoru Rosu Makelviju
Šī gada aprīlī kinoteātrī "Kino Bize" norisinājās Rīgas Pasaules filmu festivāls. Tā īpašais viesis bija godalgotais amerikāņu cinéma vérité dokumentārā[1] kino režisors un Hārvarda Universitātes profesors Ross Makelvijs, kurš iepriekš Latvijā viesojās 1990. gadā, īsi pirms Padomju Savienības sabrukuma. Makelvija filma "Šērmana maršs: Meditācija par romantiskas mīlestības iespējamību dienvidos atomieroču masu izplatības laikmetā" ("Sherman’s March: A Meditation on the Possibility of Romantic Love in the South During an Era of Nuclear Weapons Proliferation", 1986) uzskatāma par vienu no nozīmīgākajiem dokumentārā kino darbiem pasaulē.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd