Plaušu slimību virsmāsa: Tagad jāpalīdz tiem, kuriem ir sekas pēc Covid-19
Plaušu slimību virsmāsa: Tagad jāpalīdz tiem, kuriem ir sekas pēc Covid-19
Lai gan šobrīd mazinājies Covid-19 slimnieku skaits, mediķu palīdzību meklē tie, kuriem pēc infekcijas pārslimošanas saglabājušās sekas, stāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Tuberkulozes un plaušu slimību centra Rīgas ambulatorās nodaļas virsmāsa Evita Biraua.
Pētījums: Latvijas mediķi –  vieni no aktīvākajiem Covid-19 vakcinācijas atbalstītājiem pasaulē
Pētījums: Latvijas mediķi – vieni no aktīvākajiem Covid-19 vakcinācijas atbalstītājiem pasaulē
Latvijas veselības aprūpes iestāžu darbinieku – gan mediķu, gan atbalsta personāla – attieksme pret Covid-19 vakcināciju 76,9% gadījumu ir pieņemoša un atbalstoša, secināts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētnieku veiktajā aptaujā. Salīdzinot ar citu valstu pētījumiem, kur šis skaitlis variēja no 27,7% līdz 80,9%, iegūtie rezultāti par atbalstu vakcinācijai Latvijā uzskatāmi par augstiem.
Cīņai pret Covid-19 var būt svarīgas potes «pa stundām»
Cīņai pret Covid-19 var būt svarīgas potes «pa stundām»
Pakļaujoties dabiskajiem bioloģiskajiem ritmiem, dažādos diennakts laikos cilvēka imūnsistēma darbojas dažādi, un tas var ietekmēt uzņēmību pret infekcijām un vakcinācijas efektivitāti. Tomēr zinātnieki vēl nav secinājuši, vai konkrētais laiks, kad saņemta pote pret Covid-19, ietekmēs antivielu izstrādi, raksta Īrijas eksperte.
Plaušu ķirurgs par pandēmiju: Dzīvojām uz bumbas, kas var uzsprāgt
Plaušu ķirurgs par pandēmiju: Dzīvojām uz bumbas, kas var uzsprāgt
Covid-19 laiks bijis liels izaicinājums plaušu ķirurgiem – pandēmija skārusi gan onokoloģisko slimnieku operācijas un atlabšanas procesu, gan vairojusi pacientu skaitu, jo vīruss atstāj ietekmi uz plaušām, stāstīja Tuberkulozes un plaušu slimību centra Torakālās ķirurģijas nodaļas vadītājs un ķirurgs Ints Siliņš.
Kas ir zināms par Covid-19 vakcīnu iedarbību un to radītajām sekām 12 līdz 15 gadus veciem pusaudžie...
Kas ir zināms par Covid-19 vakcīnu iedarbību un to radītajām sekām 12 līdz 15 gadus veciem pusaudžiem
Pandēmijas sākumā tika uzskatīts, ka koronavīruss bērnus praktiski neapdraud. Tagad, pēc pusotra gada, situācija mainījusies. Covid-19 "kļūst jaunāks" – pandēmijas pacēlumos, kurus izraisījušas vīrusa jaunās mutācijas, saslimušo vidējais vecums samazinās, un starp hospitalizētajiem ir arvien vairāk bērnu un jauniešu. Dažas valstis jau sākušas vecuma grupas no 12 līdz 15 gadiem vakcināciju, bet daudzas to plāno sākt vēl līdz jaunajam mācību gadam.
Eksperti: Vakcīnas pret Covid-19 blaknes neko neliecina par iespējamo slimības gaitu
Eksperti: Vakcīnas pret Covid-19 blaknes neko neliecina par iespējamo slimības gaitu
Blaknes no vakcīnas pret Covid-19 ir individuāla reakcija, kas neliecina nedz par labāku aizsardzību, nedz to, cik smaga būtu slimības gaita saslimšanas gadījumā, skaidroja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Kaspars Tārs.
Izstrādāti elpošanas vingrinājumi pacientiem pēc Covid-19
Izstrādāti elpošanas vingrinājumi pacientiem pēc Covid-19
Arī pēc izrakstīšanās no slimnīcas Covid-19 pacientiem trūkst elpas un spēka. Tāpēc Rīgas Austrumu slimnīcas rehabilitologi ir izstrādājuši apjomīgu informatīvo materiālu, kurā demonstrē dažādus vingrojumus, lai atgūtu spēku pēc smagās saslimšanas. Padomi pieejami elektroniski, lai ikviens, kam tas nepieciešams, var vingrojumus veikt un ātrāk atgriezties ikdienas dzīvē.