Tirdzniecības centri vēlas no valsts piedzīt kovida ierobežojumu dēļ zaudētos miljonus
Tirdzniecības centri vēlas no valsts piedzīt kovida ierobežojumu dēļ zaudētos miljonus
Lielajiem tirdzniecības centriem kovida pandēmijas ierobežojumu dēļ radušies zaudējumi 65 miljonu eiro vērtībā, no tiem mazāk nekā trešdaļu valsts kompensējusi, liecina Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses aprēķini. Satversmes tiesa (ST) atzina, ka regulējums, kas liedza pilnvērtīgi strādāt iepirkšanās centriem, neatbilst valsts pamatlikumam. Tāpēc uzņēmumi, kas vērsās ST, var valstij pieprasīt kompensācijas. Nozare šobrīd vēl lemj par soļiem, kā no valsts piedzīt zaudētos miljonus. Viens no priekšlikumiem – rosināt Ekonomikas ministrijai (EM) koriģēt zaudējumu kompensēšanas programmu. 
Covid-19 ierobežojumu drīzajām beigām vajadzētu «piegriezt» valsts budžeta krānu; dažām nozarēm prie...
Covid-19 ierobežojumu drīzajām beigām vajadzētu «piegriezt» valsts budžeta krānu; dažām nozarēm priekšā sāpīgi laiki
Dzīve pandēmijā ir ne tikai radījusi bēdas ar daudz saslimušajiem un nomirušajiem, bet daudzām nozarēm, strādājošajiem un virknei uzņēmēju arī ievērojamus papildu ieņēmumus. Kopš pandēmijas sākuma tās ierobežošanai valsts jau izlietojusi un plāno tērēt kopumā piecus miljardus eiro, kas ir puse no viena gada valsts budžeta, turklāt tā ir aizņemta nauda. Vai drīzumā, kad tiek prognozēta pandēmijas rimšanās un ierobežojumu atcelšana, nevajadzētu sekot arī valsts tēriņu mazināšanai?
Latvijas tūristu mītnēs pērn apkalpoti par 10,7% mazāk viesu
Latvijas tūristu mītnēs pērn apkalpoti par 10,7% mazāk viesu
Latvijas tūristu mītnēs 2021. gadā apkalpoti 1,3 miljoni ārvalstu un vietējo viesu, kas ir par 10,7% mazāk nekā 2020. gadā un par 54,2% mazāk nekā pirms pandēmijas 2019. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Viesi tūristu mītnēs pavadīja 2,4 miljonus nakšu, kas ir par 17,6% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.
«de facto»: Kāpēc Latvijas ekonomika iepaliek kaimiņiem?
«de facto»: Kāpēc Latvijas ekonomika iepaliek kaimiņiem?
Covid-19 pandēmija pēdējos divos gados plosījusies arī valstu ekonomikās. Trešdaļa valstu Eiropas Savienībā nav spējušas pilnībā atgūties. Latvija gan ierindojas starp valstīm, kurās tautsaimniecības izaugsme jau pārsniedz pirmskrīzes līmeni. Taču Lietuvai un Igaunijai tas izdevies vēl sekmīgāk.