Sports / Sporta politika
Kalnu slēpotājas Ģērmanes nebijušie panākumi – pārbaudījums Latvijas sporta sistēmai
Kalnu slēpotājas Ģērmanes nebijušie panākumi – pārbaudījums Latvijas sporta sistēmai
Kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane ir kļuvusi par jauno Latvijas sporta sensāciju, 20 gadu vecumā triumfējot pasaules junioru čempionātā un iekļūstot labāko desmitniekā Pasaules kausa sacensībās. Latvija nav kalnu zeme, tāpēc ielaušanos pasaules elitē gaidīja vien retais, un viņas straujais uznāciens ir nepieredzēta situācija arī Latvijas sporta finansēšanas sistēmai.
Sporta finansējuma sadalē nepiešķir naudu Jaunatnes olimpiādei; var kavēties veterānu pabalstu izmak...
Sporta finansējuma sadalē nepiešķir naudu Jaunatnes olimpiādei; var kavēties veterānu pabalstu izmaksa
Piektdien Ministru kabinetā notika ilgi gaidītā Nacionālās sporta padomes sēde. Sporta federācijas joprojām nav saņēmušas valsts finansējumu un līdz pat piektdienai arī nezināja, kāds naudas daudzums katrai ir paredzēts. Vairāku valdības ministru klātbūtnē sporta sabiedrība tika iepazīstināta ar valsts finansējuma sadalījumu, kas tika arī apstiprināts. Tomēr tajā nav atrodams finansējums Latvijas Jaunatnes olimpiādei un sporta veterānu pabalstiem. 
Sporta federāciju finansējuma kritērijus šogad nepārskatīs, ledusrenes bažas varētu vērtēt vēlāk
Sporta federāciju finansējuma kritērijus šogad nepārskatīs, ledusrenes bažas varētu vērtēt vēlāk
Jaunie kritēriji 15 prioritāro sporta federāciju noteikšanā šogad ir labvēlīgāki sporta veidiem ar bērnu un jauniešu dalības lielu īpatsvaru, kā arī daudzu sacensību rīkotājiem, bet augstu sasniegumu ietekme valsts finansējuma aprēķinos ir samazināta. Izglītības uz zinātnes ministrijā (IZM) kritērijus pārskatīt šogad neplāno, bet pēc gada varētu izvērtēt, cik pamatotas ir ledusrenes sporta veidu bažas par finansējuma dalīšanu. 
Riteņbraucējs pret ministri: Finansējuma trūkums februārī nav sīkums
Riteņbraucējs pret ministri: Finansējuma trūkums februārī nav sīkums
Aizvadītajā nedēļā sporta sabiedrības uzmanību pievērsa Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) atklātā vēstule valsts augstākajām amatpersonām, vēršot uzmanību uz to, ka sporta veidu federācijas februāra sākumā joprojām nav saņēmušas valsts budžetā paredzēto bāzes finansējumu. Tas paredzēts, lai nodrošinātu federāciju pamatdarbību. Sekoja par nozari atbildīgās ministres Andas Čakšas ("Jaunā Vienotība") skaidrojumi, ka bažas ir pārspīlētas un situācija tiks sakārtota, bet atbildi ministrei sociālās saziņas platformā "X" veltīja viens no vadošajiem latviešu šosejas riteņbraucējiem Toms Skujiņš. Sarunā ar LSM.lv riteņbraucējs uzsvēra, ka sportistiem no svara ir katrs sīkums.
Olimpiskā komiteja sūdzas par valsts finansējuma kavēšanos, federācijām - ierasta pieredze
(papildin...
Olimpiskā komiteja sūdzas par valsts finansējuma kavēšanos, federācijām - ierasta pieredze (papildināts)
Sporta veidu federācijām nesaņemot paredzēto valsts finansējumu, nozare ir nonākusi bezprecedenta krīzes situācijā un olimpiskā gada sākumā nespēj nodrošināt sportistu dalību svarīgās sacensībās, Latvijas Radio ceturtdien teica Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks. Sporta federāciju pārstāvji gan atzīst, ka tāda pati situācija bija iepriekšējos gados, kad valsts finanšu dalīšanā sportam bija iesaistīta LOK. 
Jaunā Sporta likuma tapšana kavējas, finišs plānotajā laikā kļūst nesasniedzams
Jaunā Sporta likuma tapšana kavējas, finišs plānotajā laikā kļūst nesasniedzams
Kā koka nūja hokeja laukumā vai neamortizējoši apavi skrejceliņā – tā varētu nodēvēt Sporta likumu, kas izveidots pirms 22 gadiem un līdzi laikam neseko. Valdības deklarācijā noteikts līdz augusta beigām izstrādāt jaunu Sporta likumu, taču tā aprises nav pat izveidotas melnraksta formā. Praktiski neviens no likuma izstrādē iesaistītajiem netic, ka mērķi varēs sasniegt līdz nospraustā termiņa beigām.
Sporta pārvaldībā plāno apvienošanu zem Olimpiskās komitejas karoga, nozarē briest cīniņi par ietekm...
Sporta pārvaldībā plāno apvienošanu zem Olimpiskās komitejas karoga, nozarē briest cīniņi par ietekmi
Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) 2024. gads būs svarīgiem notikumiem pārbagāts – joprojām nav pieņemts lēmums par Latvijas delegācijas došanos vai nedošanos uz olimpiskajām spēlēm Parīzē, kā arī ir gaidāma visu sporta organizāciju saplūšana vienā apvienotā struktūrā zem LOK karoga. Izmaiņas pārvaldībā veicina sporta sabiedrībā cīņas par ietekmi LOK, kuras loma nozarē pieaugtu. 
Finansējumu tautas sportam divkāršo, summa arvien pārāk maza efektīvam rezultātam
Finansējumu tautas sportam divkāršo, summa arvien pārāk maza efektīvam rezultātam
Tautas sportam no valsts budžeta 2024. gadā paredzēts tērēt pusmiljonu eiro, kas ir divreiz vairāk nekā pērn, tomēr nozarē lēš, ka atvēlētā summa ir pārāk maza, lai gaidītu drīzus uzlabojumus sabiedrības veselībā. Saeimas Sporta apakškomisijā, otrdien apspriežot valsts politiku tautas sporta veicināšanā, bija redzams, ka jautājumu risināšanā iesaistītajām ministrijām ir ierasts darboties katrai par sevi. 
Pēc izmaiņām sporta organizāciju finansēšanas kārtībā valsts naudu administrēs ministrija
Pēc izmaiņām sporta organizāciju finansēšanas kārtībā valsts naudu administrēs ministrija
Valdība otrdien, 9. janvārī, atbalstīja jaunu sporta organizāciju finansēšanas kārtību, kas paredz Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) centralizētu lomu valsts piešķirtā finansējuma administrēšanā atzītajām sporta federācijām, Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP) un Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK), informēja ministrijā.
Atbalsta liegumu valsts izlasēm spēlēt pret Krieviju un Baltkrieviju un rīkot Latvijā sacensības ar...
Atbalsta liegumu valsts izlasēm spēlēt pret Krieviju un Baltkrieviju un rīkot Latvijā sacensības ar šo valstu dalību
Saeima atbalstīja aizliegumu Latvijas izlasēm spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlasēm, ja tās piedalās sacensībās zem sava karoga vai neitrālā statusā, kā arī rīkot Latvijā nacionālo vai jauniešu izlašu sacensības komandu sporta spēlēs ar Krievijas vai Baltkrievijas sportistu dalību zem savas valsts karoga vai neitrālā statusā.
VIDEO: Glābiņš vai lamatas? Debates par totalizatoru finansēm jauniešu sportā
(papildināts)
VIDEO: Glābiņš vai lamatas? Debates par totalizatoru finansēm jauniešu sportā (papildināts)
Sporta totalizatori ir kļuvuši par ļoti nozīmīgu finanšu avotu Latvijas profesionālajā un amatieru sportā, veicinot lielākas iespējas, bet tajā pašā laikā vairojot bažas par atkarību veicināšanu. Starptautiskā ielu sporta konferencē "Medicines for Worlds Ghettos" trešdien Rīgā dažādu nozaru pārstāvji diskutēja par sporta totalizatoriem jauniešu sporta projektos.
Prezidents: Sportistiem pašiem jāsāk skaļi un skaidri paust nostāju par dalību olimpiādē
Prezidents: Sportistiem pašiem jāsāk skaļi un skaidri paust nostāju par dalību olimpiādē
Saistībā ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem un tādēļ publiski izskanējušo iespējamību spēles boikotēt sportistiem pašiem jāsāk skaļi un skaidri paust savu nostāju. Tā žurnālistiem pēc tikšanās ar premjerministri Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība") sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Jaunākie
Interesanti