No astoņiem stropiem, kuri vasarā stāvēja uz televīzijas terases, palicis viens. Pārējos aizveda uz dravu jūlijā, kad liepas Zaķusalā un Lucavsalā beidza medot. Arī šobrīd, kad vairums augu noziedējuši, bites vēl ienes nektāru.
Medus ienesums bija labs – vidēji 20-30 kilogramu no stropa. Bitenieki ir veikuši fizikāli ķīmiskās analīzes.
Rādītāji bijuši pat labāki nekā saimēm laukos.
“Cilvēki aizspriedumaini domā, ka pilsēta ir piesārņota un medus arī būs piesārņots. Patiesībā bite nektāru pārstrādā, un līdz ar to [sliktas] vielas tur neuzkrājas,” saka SIA “Redore” biškopis Andis Titorenko.
Viņš skaidro, ka viens no medus kvalitātes rādītājiem ir medus bioloģiskā aktivitāte.
Rīgā ievāktais medus atbilst tādam līmenim, ko var saukt par izcilu.
Latvijas Biškopības biedrības saietā, aizklāti balsojot, ar lielu balsu pārsvaru par labāko šogad atzina Zaķusalas liepu medu.
Kā bites strādā, 24 stundas diennaktī varēja vērot tiešraidē internetā. Tas bija eksperiments, lai pārbaudītu, vai video kameras klātbūtne ietekmē bišu uzvedību.
Titorenko secina, ka kameras neietekmēja bišu uzvedību. “Ja uztrauktu, tad būtu aizsmērējušas ciet ar lipīgu vielu, ko sauc par propolisu,” norāda Titorenko.
Bites jāsāk gatavot ziemai, tādēļ arī šo pēdējo stropu Titorenko vedīs mājās.
Tā ka bites labi sadzīvo ar pilsētas vidi un netraucē cilvēkiem, bitenieki plāno arī nākamgad izvietot stropus uz LTV ēkas jumta.