Sadaļas Sadaļas

VM piedāvā ierobežot kaitīgo tauku saturu pārtikā

Veselības ministrija sagatavojusi noteikumus transtaukskābju jeb kaitīgo tauku ierobežošanu pārtikā un aicina sabiedrību piedalīties šī projekta apspriešanā,  informēja Veselības ministrija.

Noteikumu projektā paredzēts, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteikts, ka produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem - gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm -, kurus paredzēts izplatīt Latvijā.

Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums drīkstēs izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018.gada 1.janvārim.

Noteikumu projekta publiskā apspriešana ilgs līdz šā gada 22.aprīlim. Sabiedrības pārstāvji aicināti iesūtīt savus priekšlikumus vai iebildumus uz epastu [email protected]

Izstrādātais noteikumu projekts balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur trans-taukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu.

Jau vēstīts, ka kardiologi jau gadiem aicinājuši samazināt transtaukskābju saturu produktos - cepumos, bulciņās, majonēzē, gatavajās mērcēs, margarīnā, kur ir hidrogenētās augu eļļas. Hidrogenētie augu tauki tieši tiek saistīt ar sirds un asinsvadu slimībām, arī cukura diabētu un citām kaitēm. Organisms nemāk uzņemt un pārstrādāt transtaukskābes, kā arī tās var ievietoties šūnas membrānā, traucēt tās caurlaidību, kas savukārt var veicināt iekaisumu rašanos, un sekas parādās sirds un asinsvadu slimību un mirstības statistikā.

Publisku diskusiju par transtaukskābēm pirms dažiem gadiem rosināja profesors no Dānijas Stīns Stenders, kurš, pārbaudot vairākus produktus, bija konstatējis, ka šīs vielas koncentrācija vairākas reizes pārsniedz pieļaujamo un ir kaitīga cilvēku veselībai. Viņa aprēķinos gan bija arī kļūdas, tomēr vafeļu ražotājs „Laima” pēc tam izvērsa akciju, kurā pārdeva vafeles bez kaitīgajiem taukiem.

Pašlaik Eiropas Savienība neļauj uz pārtikas marķējuma norādīt, cik daudz tā satur transtaukskābes. Tāpēc ārsti uzskata, ka ir jābūt vienotiem standartiem, kas ļauj pircējam uzticēties produktiem, nevis paturēt prātā virkni formulu, kas ļauj atpazīt un izskaitļot kaitīgās vielas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt