Sadaļas Sadaļas

Dienas ziņas

Partijām liela interese par ārkārtas vēlēšanām

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Vīndari tiekas Straupes Zirgu pastā

Vīndaru svētkos bauda vairāk nekā 100 Latvijā darinātu vīnu

Jau ceturto gadu pēc kārtas Straupes Zirgu pastā kopā sanāk Latvijas vīndari, lai ne tikai popularizētu savu veikumu, bet arī lai apmeklētājiem būtu iespēja iepazīt mūsu pašu vīndaru tradīcijas. Šoreiz svētkos bija vairāk nekā 100 Latvijā darinātu vīnu.

Vīndaru svētki ir Latvijas vīnkopības tradīciju popularizēšana, ko šoreiz pārstāvēja 13 vadošās mazās vīna darītavas no dažādiem Latvijas reģioniem. Pasākuma laikā bija gan degustācijas, gan arī vīnu pārošana ar ēdieniem. Kā ik gadu, notika arī vīna darīšana nākamajam gadam. Lielā koka mucā no tirgotāju un arī pasākuma apmeklētāju atnestām ogām tapa vīns pēc īpašas senas tradīcijas.

“Ar kājām tradicionāli vīns tiek mīcīts no vīnogām. Tā arī no Latvijas ogām tas tiek samīcīts, un pēc tam to samīcīto masu jau mēs vedam uz savu “Zilver” dzērienu darītavu, kur gatavosim vīnu, kas nākamā gada svētkos šeit būs pieejams,” pastāstīja saimniecības “Pīlādži ” īpašnieks Jānis Zilvers.

“Nu, vīni šie sanāk vienmēr ar ļoti daudzkrāsainu buķeti, jo tas sanesums ir visdažādākais. Aizpagājušā gadā, teiksim, viens bija atnesis vislielākās šeit pielietojamās ogas, šobrīd pagaidām tomātus. Protams, tomāts nebija jūtams kā atsevišķa sastāvdaļa, jo procentuāli bija ļoti nedaudz, bet es domāju - kādu garšas noti noteikti piedeva,” atcerējās Zilvers

Vīndaru svētki ir iespēja kolēģiem un domubiedriem atkal satikties un apmainīties idejām, kas neizdodas ikdienas darbu steigā un lielākos pasākumos, kad jānodarbojas ar savas produkcijas tirdzniecību.

“Tas ir vairāk varbūt mums vīndariem kā kopā sanākšana. Paskatāmies, kas kolēģiem ir jauns, kā mēs izskatāmies uz kolēģu fona. Tie ir svētki pašiem vīndariem. Un, ja vēl atnāk cilvēki par to priecājas, tad pavisam jauki,” sacīja Līgatnes vīna darītavas saimniece Elita Vanaga.

Latvijā ir reģistrētas apmēram 100 mazās vīna darītavas. Dažas no tām gadu gaitā būtiski attīstījušas savu uzņēmējdarbību, no mazām vīna darītavām pārtopot par būtisku tirgus daļu, savu produktu piedāvājot ne tikai tirdzniecības ķēdēm, bet arī kafejnīcām un restorāniem.

“Neapšaubāmi, tas ir ļoti liels darbs, kas tiek ieguldīts, gatavojot vīnus, šos raudzētos dzērienus. Tās ir daudzas dienas un daudzi gadi aiz muguras. Tā ir sava veida pieredze, un tas rāda arī to, ka ceļas tā kvalitāte, jo mēs redzam kvalitatīvu vīnu mūsu tirgū,” komentēja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Jau trešo gadu notiek arī projekts “Latvijas vīna tūre”, kur viena no aktivitātēm ir vīna tūrisma attīstība. Tas ir ceļvedis tiem, kuri vēlas ne vien degustēt un iepazīt vietējo darinātos vīnus, bet arī viesoties vīna darītavās, lai uzzinātu ko interesantu par pašiem vīndariem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt