Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

«Expo 2017» izrāda risinājumus nākotnes enerģijai

Izmēģina 26 jaunas kartupeļu šķirnes

Vidzemē zemniece izmēģina 26 jaunas agro kartupeļu šķirnes

Lauksaimnieki Vidzemē ievērojuši, ka šogad vēsā pavasara dēļ kartupeļu raža kavējas par aptuveni divām nedēļām. Tieši agrās šķirnes ir tās, kuras Latvijā agronomus interesē visvairāk un arī Vijciema pagastā zemnieku saimniecībā “Piekalnes” ik gadu tiek izmēģinātas vairākas jaunas kartupeļu šķirnes, kas tiek ievestas no Vācijas.

Ināras Pakalnes zemnieku saimniecībā “Piekalnes” šogad ir 32 kartupeļu šķirnes, 26 no tām ir izmēģinājumi, bet sešas šķirnes ir ražošanai – sēklai, cietei un čipsiem.

Saimniece spriež, ka no visām izmēģinājuma šķirnēm Latvijā potenciāls ir aptuveni četrām. Viņa ar kartupeļu šķirņu izmēģināšanu nodarbojas jau 15 gadus un sadarbojas ar vācu firmu.

“Ja Vācijā viņas reģistrētas kā agrās, tad mums tās ir vidēji agrās, viņas vienu solīti paiet savādāk. Jo mēs nevaram iestādīt martā, kā iestāda viņi, un tad jūnijā rakt. Mēs iestādām maijā un augustā rokam,” norāda z/s “Piekalnes” saimniece Ināra Pakalne.

Augu aizsardzības dienestā katrai jaunievestai šķirnei jākārto šķirņu licences līgums, tāpat selekcionāri un šķirņu uzturētāji augiem arī sameklē morfoloģiskās pazīmes.

“No Eiropas ievestās jaunās šķirnes mums nāk katru gadu dienestā diezgan daudz un, ja iepriekšējos gadus nāca no šādām saimniecībām kā “Piekalnes” vai no kādām firmām ievestas, tad šobrīd ir tā, ka zemnieki arī paši ved no Polijas, no Vācijas,” saka Valsts augu aizsardzības dienesta Vidzemes inspektore Imanta Simtniece.

Jauno šķirņu izmēģināšana laukā ir vienīgais uzticamais veids, kā šķirni pārbaudīt, jo Latvijas klimatiskie apstākļi atšķiras no Vācijas - dienas ir garākas, nokrišņu daudzums lielāks un saules mazāk.

Tieši saules daudzums ļoti nepieciešams ir kartupeļu cietes veidošanās procesā. Kā vērtē saimniece, arī šis gads cietes kartupeļiem nav labvēlīgākais, bet, raugoties uz potenciālo ražu kopumā, viņa atzīst, ka laikapstākļi ir pietiekami labi. Audzētāji arī norāda, ka patērētāji diktē pieprasījumu, kuram viņi pakļaujas un ieviest jaunas šķirnes bieži ir riskanti.

“Ir notikusi tirgus segmentācija, jo jums šeit ir vairākas industrijas, - ir Ādaži, kam nepieciešamas čipšu šķirnes, un tās nav galda šķirnes, tas ir pavisam cits segments. Jums ir arī cietes ražotne, mēs to jūtam. Varbūt parādīsies arī kartupeļu frī ražotāji, tad tas būs vēl viens segments līdzās tradicionālajam galda kartupeļu tirgum,” pauda Vācijas kartupeļu selekcijas un pavairošanas kompānijas “Norika” direktors Tigrans Ričters.

Agronomi arī ievērojuši, ka pieprasījums mainās kā mode un šobrīd patērētāji meklē ovāli apaļus kartupeļus ar ļoti seklām acīm un izteikti dzeltenu krāsu, tāpat daudzi izvēlas arī kartupeļus ar sārtu mizu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti