Panorāma

Piena produktu ražotāji apguvuši jaunus tirgus

Panorāma

Modernie "Abrams" tanki šauj Ādāžu poligonā

Līgatnē vāra kļavu sīrupu

Uzņēmīgi līgatnieši kļavu sīrupa vārīšanu padara par atrakciju skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Diviem uzņēmīgiem Līgatnes iedzīvotājiem ideja par kļavu sīrupa vārīšanu kļuvusi arī par publisku atrakciju. Viņi ikvienam piedāvā palūkoties, kā desmitiem litru sulas pārvēršas dzintardzeltenos sīrupa pilienos, ko daudzviet pasaulē, bet jo īpaši Kanādā, liek uz pankūkām vai izmanto saldumu gatavošanā. Taču biznesa uzrāviens vēl tikai gaidāms, jo jaundibinātā uzņēmuma galvenais mērķis ir bērzu sulas sīrupa ražošana un eksports. 

Iebraucot Līgatnē, nevar nepamanīt dūmu mutuļus un trīsmetrīgo krāsni, kas uzstādīta tirgus laukumā. Zigmārs un Ilmārs ir kaimiņi. Un nu jau arī biznesa partneri, ja viss izdosies, kā iecerēts. Kļavu sīrups gan ir tikai tāda iesildīšanās, jo īsto sīrupu vārīs vēlāk no bērzu sulas. Pati krāsns arī ir vietējo meistaru darbs, noskatīta video, kā sīrupu vāra Kanādā.

"Vietējie visu izdarīja, bet nevarēja ribas uztaisīt, tās ir salocītas kā akordeons," saka uzņēmējs Zigmārs Ronis. "Taču tad es atradu vienu meistaru, kam bija vēl padomju laika prese. Viņš saprata uzdevumu, un viss bija gatavs dienas laikā."

Proporcijas ir viens pret 40, proti,  vienam litram sīrupa vajag 40 litrus sulas. Visu izvārīto puiši dala interesentiem un uzklausa ieteikumus, ko vēl vajag uzlabot. Bet bērzu sīrupu plāno eksportēt.

Jau rudenī izveidota uzņēmuma mājaslapa un bija interese no Vācijas, Holandes. "Vācieši pieprasīja tik lielu apjomu, ka nācās atlikt uz nākamo pavasari," atzīst Ronis.

Interesanti, ka mūsu kļavām ir identisks cukura līmenis kā Kanādā un Amerikā.

Jautāts, kāda ir sīrupa galvenā vērtība, Zigmārs steidz uzskaitīt. "Minerālvielas - kalcijs, kālijs... viss, no kā aug ragi un nagi," viņš saka. 

Pagaidām šis ir vienkārši dārgs hobijs. Iekārtu nopirkšana un izgatavošana maksājusi simtiem eiro. "Smalks filtrs, tur ir membrāna, tīrs ūdens tek ārā. Nu, un tas cukurs, kas atdalās, tas uz pannas," tehnoloģiju raksturo uzņēmējs. 

Pagaidām pavasaris nav labvēlīgs sulām, naktis ir pārāk aukstas. Kļavām slikts pavasaris, sulas pārstāj tecēt uz nakti. Lielo krāsni sīrupa meistari sola darbināt brīvdienās, reizē gādājot sava veida atrakciju vietējiem un tūristiem.

Interese par procesu ir. Pienāk daudzi, arī kādreizējais Līgatnes papīrfabrikas direktors, kurš sniedz savus padomus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti