Dienas ziņas

Atzīmē Eiropas dabas un nacionālo parku dienu

Dienas ziņas

Kuldīgā atklāta A.Eglīša izstāde "Pāreja"

Pavāru cīņas par veselīgu uzturu

Topošo pavāru cīņās par labākajiem atzīti Priekuļu tehnikuma audzēkņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par labākajiem topošajiem pavāriem no arodskolām desmit komandu konkurencē atzīti Priekuļu tehnikuma audzēkņi. Pavāru cīņās arodskolu audzēkņiem bija jāizpilda trīs uzdevumi – lai sākumskolas bērniem gatavotā maltīte būtu veselīga, garšīga un pietiekami lēta.

Arī šādā veidā – ar konkursa palīdzību – bioloģiskās pārtikas atbalstītāji Latvijā cenšas veicināt paradumu maiņu skolu virtuvēs. Lai makaronu zupas vietā šķīvjos būtu ķirbju biezeņzupa, bet smalkmaizītes vietā – uzpūtenis ar pienu.

Kad komandas no Saldus, Liepājas, Bebrenes, Smiltenes un citu pilsētu profesionālajām vidusskolām tiekas Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma virtuvē īstās pavāru cīņās, tvaiks mutuļo tiešā un pārnestā nozīmē.

Uzdevums nav viegls – gatavot veselīgu ēdienu tā, lai skolēni šķīvjus izēstu tukšus. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas rīkotā konkursa devīze ir "Domā loģiski! Radi bio!".

Arodskolu audzēkņi pavāru cīņās gatavoja dažādus ēdienus – plovu, biezpiena krēmu, ziedkāpostu biezzupu, avokado krēmu ar zemenēm un citus.

"Skatīsimies uz to, cik daudz ēdienkartē ir izdevies iekļaut bioloģiskos produktus. Otrs kritērijs ir atbilstība Ministru kabineta noteikumiem attiecībā uz uzturvērtību, kā tas šobrīd ir skolu ēdienkartē. Tāpat cenu kritērijs – tiem, kuriem būs izdevies tuvināties esošajai skolu ēdināšanas cenai, arī būs labāki punkti," teica kampaņas "BioLoģiski!" koordinatore Liene Brizga-Kalniņa.

Žūrijas prasības izpildīt nav viegli, jo jāsabalansē gan kalorijas, gan budžets, kas atvēlēts pārtikas iegādei. "Garšīgu ēdienu var uztaisīt par to summu, taču, vai ekoloģiski tīru un bioloģisku, tas ir cits jautājums," atzina Rīgas tūrisma tehnikuma audzēkne Arta Pērkona.

Topošie pavāri gan godīgi atzīst, ka pašiem nav ambīciju iet un mainīt skolēnu un skolotāju ēdienkarti, strādājot skolu virtuvēs.

Sīvā cīņā par labākajiem desmit komandu vidū žūrija atzina jaunos pavārus no Priekuļu tehnikuma. Viņu meistarstiķis bija ķirbju biezeņzupa  ar grauzdiņiem un pašceptu maizi, kartupeļu sacepums ar gaļu un dzērveņu uzputenis ar pienu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti