Sadaļas Sadaļas

Studentu biznesa ideju inkubatorā liela aktivitāte arī pandēmijas apstākļos

Studentu biznesa ideju inkubatorā liela aktivitāte vērojama arī pandēmijas apstākļos. Turklāt jaunieši spējuši veidot komandas, arī sadarbojoties dažādu augstskolu studentiem. Daudzas iesniegtās idejas saistītas ar attālināta darba atvieglošanu, kā arī ar risinājumiem, kas palīdzētu pārtikas alerģiju gadījumā.

Studentu biznesa ideju inkubatorā liela aktivitāte arī pandēmijas apstākļosSintija Ambote

Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubatora programmā šajā semestrī pieteikušās ap 40 studentu komandas. Šoreiz lielākā daļa ideju saistītas ar cilvēku labsajūtas un fiziskā stāvokļa uzlabošanu attālināta darba laikā. Tāpat ir idejas, kas vērstas uz izklaidi, tostarp spēles un tiešsaistes pasākumi.

''Ir idejas arī izglītības jomā, piemēram, vienotas lietotnes izveide studentiem, tāpat daudz tiek domāts, kā nodarbināt tieši bērnus, esot mājās. Kopumā liela interese šoreiz inkubatorā ir tieši no izglītības un pedagoģijas nozares studentiem. Starp idejām ir arī ar nekustamo īpašumu saistītas jomas, piemēram, platforma, kura palīdzēs cilvēkiem vienkāršāk sameklēt īres dzīvokļus, vai ideja, kas palīdz veidot 360 grādu foto tūri nekustamajā īpašumā. Vēl bija dažas idejas no ēdināšanas nozares, piemēram, ēdienreižu plānotāja izveide vai konditorejas ražojumu izstrāde cilvēkiem ar dažādām pārtikas alerģijām,'' stāsta inkubatora kopienas vadītāja Māra Birzniece.

Domājot par cilvēkiem ar pārtikas alerģijām, iepriekš biznesa inkubatorā startēja komanda ar nosaukumu ‘’Good mood food’’. Tā

patlaban veido mobilās lietotnes prototipu cilvēkiem, kam ir ēšanas ierobežojumi. Lietotne darbosies kā digitāls produktu skeneris, kas palīdzēs operatīvi orientēties katra produkta sastāvā.

Ideja programmas rudens uzsaukumā saņēmusi pirmo vietu.

''Testa versijās sāksim mēs ar aplikāciju latviešu valodā, jo Baltijas valstīs, īpaši Latvijā, nav tādas lietotnes. Tā palīdzēs noteikt, vai konkrēta produkta sastāvā ir cilvēkam ar noteiktu alerģiju nevēlamā viela, vai arī tā palīdzēs atšifrēt E vielas. Piemēram, cukuram eksistē vairāk nekā 50 dažādi aizstājēji un, ja kādā produktā ir rakstīts, ka tur ir maltodekstrīns vai kāds cits cukura nosaukumus, tad mēs visi neesam ķīmiķi un tajā īsti neorientējamies. Man pašai ir ēšanas ierobežojumi uz produktiem, kas satur glutēnu, un tad, ja es vēlos veikalā iegādāties zupu burciņā, tad bieži ir tā, ka produkta biezināšanai ražotāji izmanto glutēnu un, ja ir alerģija un tu neiedomājies kārtīgi paskatīties sastāvu, tad var nodarīt savai veselībai ļaunumu,'' stāsta komandas pārstāve Gunta Līdaka.

Birzniece norāda, ka katrā sasaukumā ir arī tādas komandas, kuras nespēj izpildīt visus kritērijus un no programmas izstājas, jo nav īstenojušas labākos priekšnoteikumus.

''Lielu lomu spēlē komandas izveide, ir labi, ja studenti ir no dažādām specialitātēm, jo tad komandā tiek sadalītas atbildības jomas. Tāpat šajā programmā ir stingras prasības mājasdarbu izpildē, lai komandas varētu virzīties uz programmas noslēgumu un prezentētu idejas žūrijai, kas lemj par naudas balvas piešķiršanu,'' piebilda Birzniece.

Latvijas Universitātes komisija divu nedēļu laikā atlasīs apmēram 30 komandas. Savukārt pēc astoņu nedēļu biznesa idejas attīstīšanas programmas norisināsies “Demo diena”, kurā  komandām ir iespēja pretendēt uz naudas balvām līdz 5000 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt