Strīdā par «skolu bulciņām» panāk kompromisu

Skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijas centros, kā arī ārstniecības iestādēs varēs izmantot pārtikas produktus, kas satur dabīgos aromatizētājus un krāsvielas, kā arī atsevišķus konservantus.

To paredz Ministru kabineta noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes centros un sociālās rehabilitācijas iestādēs, kā arī ārstniecības iestādēs, kurus otrdien pieņēma valdība.

Šie noteikumi ir akceptēti pēc Zemkopības ministrijas neapmierinātības par ēdināšanas nosacījumiem, kādus Veselības ministrija bija izstrādājusi iepriekš un kuri spēkā stājās līdz ar jauno gadu.

Premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība") atzīst, ka pieņemtos grozījumus var uzskatīt par pamatotu korekciju iepriekš pieņemtajiem, pārāk stingrajiem ierobežojumiem skolēu uzturam. "Bērni varēs ēst [bulciņas] ne ātrāk par plkst. 11. Nopietni runājot, ka tradicionāli produkti, kas uzturam nav kaitīgi, ir atlikti atpakaļ [pārdošanā skolās]. Daudz rūpīgāk ir izstrādāti aizliegumi, ko bija izstrādājusi Veselības ministrija. Skaidrs, ka mēs visi esam par veselīgu uzturu," norādīja Straujuma.

Līdz ar to paredzēts, ka uzturā skolās, sociālās rehabilitācijas centros un citās iestādēs, piemēram, izmantojamo konservantu vidū būs etiķis, sēra dioksīds - sulfīti, citronskābe, pienskābe, askorbīnskābe un ābolskābe.

Valdības otrdien atbalstītie noteikumi paredz, ka vienu reizi ēdienkartē var iekļaut zvejniecības produktus, to vidū konservētu zivi savā sulā vai siļķi.

Tāpat noteikts, ka miltu konditorejas izstrādājumi skolās var būt iekļauti ēdienreizēs ne ātrāk par plkst. 11.00. Tādā veidā Veselības ministrija cer, ka skolēni pirms "kārtīgām" pusdienām neēdīs smalkmaizītes un dažādus cukura pārbagātus ēdienus.

Skolu kafejnīcās, uzkodu un dzērienu automātos būs atrodama maize, kam gan būs jāatbilst noteiktiem kritērijiem, sviests, džems, želeja, ievārījums, augļu un ogu mērce, kā arī augļu un ogu biezenis.
Ierobežojumi attiecībā uz pārtikas produktiem, kas satur aromatizētājus un pārtikas piedevas, neattieksies uz diētisko pārtiku, kas ir nepieciešama uztura korekcija, piemēram, cukura diabēta, alerģiju, pārtikas nepanesību u.c. gadījumos.

Kā ziņots, ar 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs ēdinātājiem iepirkt tādus produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji. Līdz ar to ražotājiem radušās problēmas, jo aizliegto piedevu sarakstā nokļuva arī dabīgās krāsvielas, kas ražotas, piemēram, no burkāniem vai bietēm.

Šī novitāte ir izsaukusi asu pārtikas ražotāju un Zemkopības ministrijas reakciju, kas sola cīnīties par vismaz daļēju jauno ierobežojumu atcelšanu. Veselības ministrija gan atbildējusi, ka nav noskaņota noteikumu grozījumus mainīt.

Vēlāk veselības un zemkopības ministri vienojās, ka brīvpusdienām skolās no valsts maka mēģinās panākt lielāku dotāciju, bet līdz tam atvieglos liegto vielu sarakstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti