SPKC: Karstā laikā vērojama salmonelozes izplatība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka vasarā pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām (salmoneloze, kampilobakterioze, pārtikas toksikoinfekcijas u.c.).

Šī tendence ir cieši saistīta ar pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu un nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu, atgādina SPKC.

Latvijā 2020. gadā laika posmā no janvāra līdz jūnijam ir reģistrēti 104 salmonelozes saslimšanas gadījumi, 2019. gadā attiecīgajā laika periodā - 200 gadījumi.

Salmonelozes saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā, taču biežāk ar salmonelozi slimo vasaras siltajos mēnešos.

Inficēšanās ar salmonelozi notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus (gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u.c.) vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem, kā arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas higiēnas normas. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas – putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām.

Lai izvairītos no salmonelozes un citām akūtām zarnu infekcijām, ko izraisa neatbilstošos apstākļos pagatavota un uzglabāta pārtika, ir nepieciešams ievērot dažus nosacījumus.

SPKC aicina:

- Pārtikas produktus, kas ātri bojājas (gaļa, piens, zivis, olas un no tiem ražotie produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi ar krēmu, dažādi kulinārijas produkti un gatavie salāti) iegādājieties vietās, kur tie tiek uzglabāti aukstuma vitrīnās vai ledusskapjos, kas aprīkoti ar termometru temperatūras režīma kontrolei.

- Nelietojiet uzturā bojātus pārtikas produktus, kā arī pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš.

- Neļaujiet pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem (gatavos produktus uzglabājiet slēgtos traukos).

- Jēlproduktu apstrādes laikā izmantojiet tikai tam paredzētu dēlīti un nazi. Pirms un pēc darba ar jēliem produktiem nomazgājiet galda virsmas un rokas.

- Izvairieties no svaiga piena vai produktu, kas pagatavoti no svaiga piena, lietošanas un dzeriet tikai pasterizētu vai vārītu pienu, kā arī uzmanieties no ledus lietošanas uzturā, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens.

- Tāpat svarīgi ir rūpīgi nomazgāt augļus un dārzeņus, īpaši, svaigi lietojamos. Ja iespējams, dārzeņus un augļus nomizojiet.

SPKC speciālisti aicina lietot uzturā tikai tādu pārtiku, par kuras kvalitāti esat droši.
Plašāka informācija par salmonelozi un tās profilaksi ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti