Šogad kļavu sulas sāk tecināt neierasti agri

Agrāk nekā parasti cilvēki Latvijā sākuši tecināt kļavu sulas. Zinātāji stāsta, ka tekot jau vismaz divas nedēļas. Savā piemājas dārzā kļavu sulas katru gadu tecina aizputnieks Kaspars Sants, lai katru pavasari ģimene var spēcināties no dabas avota.  

„Māja ir būvēta piecdesmitajos gados, tad arī dārzs apstādīts ar kokiem, ir viena rinda ar kļavām. Tiklīdz mēs iegādājāmies māju, tā es no pirmā gada sāku urbt kļavā un tecināt sulas. Te var saskaitīt – ir aiztapotas četras vietas, četrus gadus esmu urbis. Tikai pagājušā gadā uzzināju, ka tā kļava ir īpaša, jo pārbaudīju āderu tīklu apkārt mājai,” stāstīja Sants.

Izrādās kļava aug vietā, kur atrodas āderu krustojums, šādās vietās koki esot enerģētiski spēcīgi, tā skaidrojis āderu zinātājs.  No vienas kļavas saknes sazarojušies četri stumbri, stāsta Kaspars. ”Āderu speciālists, redzot, ka es tecinu sulu, paprasīja samaksas vietā piecus litrus šī ārkārtīgi stiprā dzēriena,” atceras Sants.

Agrs pavasaris. Sants stāsta, ka viņa paziņas kļavu sulas jau sākuši tecināt pirms divām nedēļām. Pats šoreiz urbšanas darbiem ķērās klāt vēlāk.

„Kad zemes virskārta ir vaļā, bet apakšā vēl sasalusi, ir īstais brīdis, kad tecināt kļavu sulas. Ir saldākas, tek mazāk nekā no bērza. Veselīgums ir tāds, tāpat kā ar tām āderēm, ja tic, ir veselīgi. Sulās ir dabīgie cukuri un minerālvielas,” norāda Sants.

Viņš sulas aicina lietot tieši tajā brīdī, kad tās iztecinātas – svaigas.

” Es kādreiz centos likt pudelēs, konservēt, raudzēt, vairāk gan bērzu sulas, bet esmu licis arī kļavas sulas, bet šodien es uzskatu, ka jādzer svaigas un tik, cik var iedzert, vismaz divas reizes dienā. Tas ir visveselīgāk - tajā gada laikā, dzimtajā vietā. Veselīgākais ko var uzkrāt - cilvēka organismam pieejamās barības vielas,” skaidro Sants.

Kad sulu laiks beidzas, viņš kļavā izurbto caurumu aiztaisa ar tapu, kas pagatavota no nokaltušas lazdas.

„Kad aiztapo ciet, tad samirkst un piebriest. Var redzēt, ka brīnišķīgi..pat grūti atrast tās vietas. Es vēl tapu sasmērēju ar potvasku, tur gan domas dalās,” atzīst Sants.

Drīz varēs ķerties klāt bērziem, sulu var tecināt līdz pat brīdim, kad sāks plaukt bērzu pumpuri. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti